Skocz do zawartości

Wprowadzenie SSL i spadek w organic

malowany_ptak

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam taki przypadek. Po wprowadzeniu szyfrowania SSL na serwisie spadł ruch organic bez brandu o ok. połowę. Generalnie spadła ilość fraz jako źródła wejść.

Trudno powiedzieć czy trafił on do referala, bo stanowi niewielki udział w całości ruchu.

Założyłem segmenty dla 3 przeglądarek (Firefox, Chrome, IE). Wszędzie obserwuje spadek ruchu.

Czy ktoś ma jakiś pomysł skąd taki wynik?

Z góry dzięki za pomoc.

Pozdrawiam,

Damian

Przekierowanie to podstawa, a przeniesienie całego ruchu na wielu stronach z różnych słów też troche potrwa, dwa tygodnie minimum.

TestyPozycjonera.pl Testy SEO - Białe, czarne i wszelkie inne odcienie SEO w praktyce.

KsiegaPozycjonera.pl Pozycjonowanie i Optymalizacja - Twoja baza wiedzy.

NarzedziaPozycjonera.pl Narzędzia Pozycjonera - Zleć nam czarną robotę pozycjonera.

Przekierowanie to podstawa, a przeniesienie całego ruchu na wielu stronach z różnych słów też troche potrwa, dwa tygodnie minimum.

Przekierowania 301 oczywiście porobione. A czy przeniesienie ruchu ma jakiekolwiek znaczenie dla statystyk GA? O ile dobrze kombinuje wejścia w wyszukiwarce na https:// po czym przekierowanie na https i tak powinno być traktowane jako organic?

Bardziej myślałem coś o wyświetlaniu się certyfikatu bezpieczeństwa użytkownikom (najczęściej kobiety w okolicy trzydziestki). Po jego wyświetleniu część może nie wchodzić. Tylko wtedy chyba byłaby przewaga spadków wejść w Firefoxie?

Przepraszam, teraz zauważyłem, że jest przekierowanie 302 (nie ja przekierowywałem :) ). Niemniej to wydaje się nadal nie mieć znaczenia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności