Skocz do zawartości

Konto firmowe - gdzie?

Darq

Rekomendowane odpowiedzi

Dokładnie. Poszukać banku któremu nie przeszkadza wykorzystywanie konta osobistego do celów działalności gospodarczej. To że dla firmy wymagana jest konieczność prowadzenia stricte konta firmowego to wielokrotnie powtarzane kłamstwo, przez co stało się obowiązującą prawdą.

Dokładnie. Poszukać banku któremu nie przeszkadza wykorzystywanie konta osobistego do celów działalności gospodarczej. To że dla firmy wymagana jest konieczność prowadzenia stricte konta firmowego to wielokrotnie powtarzane kłamstwo, przez co stało się obowiązującą prawdą.

No co wy gadacie? Czyli dla potrzeb działalności gospodarczej wystarczy zwykły ROR? Wiecie może, które ROR-y pozwalają na podpięcie do DG?

W zasadzie to skąd bank wie, kto korzysta z konta w działalności gospodarczej a kto nie? Jest jakiś sposób na wyłapanie tego oprócz "ręcznego" przeglądania historii rachunków?

Zresztą, co to dla nich za różnica.

Konto to konto, bank zarabia na depozycie i pobiera inne opłaty, dla nich to bez różnicy, nie słyszałem o przypadku, żeby bank pożegnał się z klientem bo ten używał osobistego rachunku do działalności.

To byłby zresztą powód żeby tak czy siak uciekać z takiego banku. :)

zrób to jeszcze raz pożegnasz się z forum...

Jest jakiś sposób na wyłapanie tego oprócz "ręcznego" przeglądania historii rachunków?

Podejrzewam, że można przefiltrować rachunki na obecność przelewów do US z tytułu podatku VAT. ;)

Mam w mbanku i nie narzekam - 3,50 zł za kartę + 1zł za przelew, z karty korzystam tylko do transakcji internetowych, sporo transakcji przez dotpaya, więc płacę jakieś 10 zł miesięcznie.

Skuteczne pozycjonowanie stron www | Nowe randki internetowe

No co wy gadacie? Czyli dla potrzeb działalności gospodarczej wystarczy zwykły ROR? Wiecie może, które ROR-y pozwalają na podpięcie do DG?

Tak jak pisałem wcześniej w BZ WBK można prowadzić działalność na zwykłym ROR.

Nie wiem czy w innych bankach sprawdzają, czy się prowadzi taką działalność, ale np w mBanku jest taki zapis w regualminie:

W przypadku nienależytego wykonywania przez Posiadacza rachunku, postanowien Umowy,

niniejszego Regulaminu, innych regulaminów bankowych stanowiacych integralna czesc Umowy lub

naruszenia powszechnie obowiazujacych przepisów prawa, w tym w sytuacji wykorzystywania

Rachunku do prowadzenia rozliczen pienieżnych zwiazanych z prowadzeniem działalnosci

gospodarczej mBank ma prawo do:

1) zablokowania dostepu do Rachunku,

2) zastrzeżenia kart bankowych wydanych do Rachunku,

3) wypowiedzenia Umowy z zachowaniem 30-dniowego terminu wypowiedzenia.

Panowie, a jak w IDEAbanku? Czytałem, że na początku tematu zakładaliście konta to może teraz już będziecie mieć wyrobioną opinię?

Internety robie! Jeśli Ty też to sprawdź nowy SAX.PL - tani hosting www. Kod rabatowy dający 50% zniżki to: [sAX2014].

Przejrzyj gdzie mają konta Twoi najważniejsi klienci. Zaoszczędzisz czasem cenny czas na oczekiwanie na wpłatę. Przy prowadzeniu działalności nie patrz na różnice4 10 zł/m-c.

Przejrzyj gdzie mają konta Twoi najważniejsi klienci. Zaoszczędzisz czasem cenny czas na oczekiwanie na wpłatę. Przy prowadzeniu działalności nie patrz na różnice4 10 zł/m-c.

Zajmuję się optymalizację oraz pozycjonowaniem stron internetowych, wystawiam F.Vat. Proszę śmiało pisać, dzwonić, chętnie odpowiem na wszelkie pytania, wycenię frazy, doradzę.

https://websy.pl/ kontakt@websy.pl, tel: 697715522, NIP: 716-254-81-05, REGON: 060330653

Panowie, rozmawiacie o koncie standardowym w BZWBK (e-Konto<30), tak?

Dzwoniłem chwile temu na infolinie, to Pani obsługująca nie wiedziała nawet, że kontem firmowym może być osobiste...

A co do regulaminu - znalazłem taki fragment:

Konto osobiste - rachunek o charakterze oszczędnościowo-

rozliczeniowym, prowadzony przez Bank, nie służący do

przeprowadzania transakcji kontrahentów Posiadacza związanych z

prowadzoną przez niego działalnością gospodarczą,

hmm?

KryptoPoradnik - twoje źródło wiedzy o kryptowalutach

Dyskusje o kredytach i pożyczkach - Forum Kredytowe | Kantory walut online - KantoryWalut.pl     

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności