Skocz do zawartości

Bóg jest jeden

początkujący

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki

tak się składa że znam doskonalę te dzieła.... ale dziękuję za dedykację .

A co dla muzyki dla wybranych nie będę tłumaczył aluzji, ewentualnie za czepialstwo "czep się własnego ogona"

z pozdrowieniami dla początkujacego :)

Tłumaczenia przysięgłe z języków: rosyjski, ukraiński, gruziński.

link zdjęty :) Zdjąłem linki z profilu do swoich katalogów info priv

Ludziska !!

Już od kilku dni szukam teledysku Apocaliptica & Sandra Nasic na jutubie. Taki teledysk jak Sandra popierd... biega w czerwonym śledziu po parku/lesie i ciągnie za sobą sznurek. Apocaliptice chyba większość zna a Sandra Nasic nie jest czarna - to ta pani ...

Za pomoc z góry dziękuję.

Zatem proponuję od rana sporą dawkę muzyki ;) tak, żeby można w biurze posiedzieć ze słuchawkami i internety porobić :P

i troszkę Teatru Snów na jawie:

https://www.youtube.com/watch?v=mopQM7si54Y

przyjemnego słuchania

• Like 1
dymna.jpg

dzisiaj krócej, ale nie mniej wartościowo, dwóch herosów rocka przez duże CK wprowadzi Was w piękny, chociaż u nas słabo pogodny dzionek... nostalgicznie, ale wyj....e w kosmos :)

Dio na wokalu i Malmsteen na sześciu strunach:

a to taka ciekawostka dlaczego Yngwie nie-powinien grać w kapelach popowych (taka rosyjska muzyka kościelna):

• Like 1
dymna.jpg

No dobra, przymęczę Was jeszcze raz. Fotoness, podobno wyszła reedycja płyty po ponad 25 latach. Przyznam, że nie miałem czasu sprawdzić czy już można ją kupić ale pomyślałem sobie, że może ktoś sobie przypomni ten zespół, może ktoś posłucha pierwszy raz?

• Like 1

Piłeś? Nie jedź (i nie loguj się na forum) !

Siciliano: Robić szeptankę tutaj to jak sprawdzać w zbiorniku poziom paliwa zapalniczką.

Nikonem, to był świetny projekt Tomka Lipińskiego i gdyby nasza rzeczywistość była wówczas inna, pewnie kapela odniosłaby sukces. Co ciekawe, założyli ten projekt "z nudów", bo akurat nic się w międzyczasie nie działo :). Niedawno bodajże na Trójce były wspomnienia Marcina Ciempiela i Tomka Lipińskiego o Fotonessach. Być może to związane było właśnie z reedycją płytki; tego nie wychwyciłem. Ale łezka się w oku zakręciła na wspomnienia z czasów "Nieprzemakalnych" :)

zatem może coś jeszcze od Tomka Lipińskiego, bo warto

no i tak pomyślałem, że warto też wspomnieć o autorach "Nieprzemakalnych", ale zdecydowanie chciałbym wrzucić inny kawałek Sztywnego Pala:

• Like 1
dymna.jpg

Wczoraj słuchałem w Trójce fajne polskie covery Joy Division. Doszukałem się nazwy zespołu- "Heart & Soul". Gdy coś wynajdę (np. świetnie wykonane Eternal e: musiałem tutaj poprawić tytuł :) ) może tu wrzucę, albo zrobi to ktoś inny. Z tego, co wiem jest tu kilku fanów Iana i Spółki.

To może później a na dziś takie dwa drobiazgi...

Edytowane przez Nikonem
  • Like 1

Siciliano: Robić szeptankę tutaj to jak sprawdzać w zbiorniku poziom paliwa zapalniczką.

o tej kapeli mówisz?

co do fanów Iana i Sp. to ja do nich należę od szkoły średniej :) ... no i powinno się pisać [*] śp. Iana... chociaż podobno takie szataństwo jak ja nie ma śp... ;)

a tutaj coś z oryginalnych zapisów audio Curtisa z Ekipą w akcji (nie wiem, czy już nie wrzucałem)

https://www.youtube.com/watch?v=pWeRthcQxyc

aha... moja żona nie cierpi, kiedy zapuszczam Joy Division w domu :P

• Like 1
dymna.jpg

Moja historia z Adagio g-mpll Albinoniego jest dość zawiła, ale ciekawa. Pierwszy raz usłyszałem je jak miałem 9 lat w szkole muzycznej gdzie uczyłęm się gry na wiolonczeli, czyli pona 40 lat temu. Później jako młodziak jak to bywa więcej słuchałem rocka, disco i takie tam bzdety. To był czas ELO, Pink FLoyd Zeppelinów. Ale, że mam troszkę inne ucho do muzyki, w wieku 16 lat zacząłęm przygodę z jazzem. I tu wróciło Adagio w wykonaniu wielkiego gitarzyty Jima Hall (ciągle żyje). Później Adagio wracało jeszcze pod różnymi postaciami, a ostatnio wysłuchałem go na żywo w Paryżu 2 lata temu podczas święta Francji 14-go lipca w katedrze Sainte Chapelle.

Ale jest też jedna ciekawostka. Otóż przed ślubem podarowałem mojej przyszłej małżonce płytę winylową, na której czołową pozycję zajmowało Adagio. Piękna okładka w czerwieni z dedykacją czarnym pisakiem. Żona prze lata trzymała płytę w swojej szafce, choć gramofonu od dawna już nie było. Mniej więcej po 20 latach spotkałem dawną znajomą ze szkoły, z którą następnie razem pracowałem przez 2 lata. Fajna i ładna dziewczyna, nawet żona się z nią później zaprzyjaźniła. Ale zanim to nastąpiło, podzieliłem się z koleżanką swoimi muzycznymi pasjami i na jakieś tam imieniny kupiłem jej CD między innymi z Adagio g-moll. Żona się z czasem o tym dowiedziała, i któregoś dnia wyjęła swoją winylową płytę z szafy i rozbiła mi na łbie. Rozleciała się w kawałki. Generalnie teraz tego żałuje, a ja nie mogę zrozumieć czym Albinoni zawinił, żeby tak traktować jego dzieło.

• Like 1

Sorry, nie odpowiadam na PMy

o tej kapeli mówisz?

Nie, chodziło mi o to:

Tutaj można posłuchać nagrania, które zwróciło moją szczególną uwagę- bardzo polecam:

https://www.cantaramu...n=details&id=61

aha... moja żona nie cierpi, kiedy zapuszczam Joy Division w domu :P

Ja też raczej słucham sam, raczej na słuchawkach lub w samochodzie. Kobiety chyba nieszczególnie lubią myśleć o czymś "poza". Mi te myśli towarzyszą od zawsze, stąd zapewne takie a nie inne wybory. Również muzyczne.

Raz trafiła mi się panna z którą mogłem posłuchać takiej muzy ale cóż... krótko byliśmy Kochankami Czasu. Teraz znowu słucham sam.

P.S. Przepraszam i postaram się pisać tak, jak należy- [*] Ian Curtis.

e: Na temat płyty i zespołu za darkplanet.pl:

12 listopada odbędzie się premiera wyczekiwanej płyty "Heart & Soul presents songs of Joy Division". Złożona z gwiazd sceny alternatywnej supergrupa Heart & Soul przygotowała własny elektryzujący wybór utworów brytyjskiej legendy - Joy Division. Na albumie znajdą się między innymi znany radiowej publiczności przebojowy "A Means to an End" z wokalem Łukasza Lacha oraz nagrany z amerykańską wokalistką Rykardą Parasol "Decades", oba w oryginale pochodzące z kultowego wydawnictwa "Closer". Oprócz tego w nagraniach wzięli udział Bela Komoszyńska (Sorry Boys), Hania Malarowska (Hanimal), Olleck Bobrov (ex-2Cresky) oraz muzycy grupy The Shipyard.

Za projektem Heart & Soul stoją Bodek Pezda (ex-Agressiva 69, 2.47 Records, 2Cresky), Sławomir Leniart (ex-Agressiva 69, Made In Poland, 2Cresky), Piotr Pawłowski (The Shipyard, Made In Poland) i Łukasz Klaus (CKOD, Clicks, NOT), Łukasz Lach (L.Stadt, 2Cresky).

Supergupa powstała w 2010 z inicjatywy Pawła Kostrzewy - dziennikarza i promotora muzycznego i woli zaprzyjaźnionych z nim muzyków. Zespół przyjął nazwę od jednego z wielkich utworów Joy Division - "Heart & Soul", a producentami przedsięwzięcia zostali Bodek Pezda i Sławomir “Dżabi” Leniart. "Heart & Soul presents songs of Joy Division" ukaże się nakładem wytwórni 2.47 Records.

Tracklista:

01. Eternal feat. Hania Malarowska (Hanimal)

02. Transmission feat. The Shipyard

03. A Means To An End Feat. Łukasz Lach (L.Stadt)

04. Dead Souls feat. Bela Komoszyńska (Sorry Boys)

05. Passover feat. Olleck Bobrov

06. Heart & Soul feat. Łukasz lach (L.Stadt)

07. Decades feat. Rykarda Parasol

Wydawca: 2.47 Records (2013)

Edytowane przez Nikonem
  • Like 1

qrcze, fajne... nie słyszałem ich jeszcze... tx a lot

a tak przy okazji posłuchałem sobie Hanimala... ciekawe (dopiero później zobaczyłem, że wylistowałeś ich w trackliście)... też wcześniej nie miałem okazji ich posłuchać.

BTW: zauważyliście, że wokalistka nawet image ma na Iana (tzn na [*] Iana)

home2a_op_386x600.jpg

Edytowane przez początkujący
takie tam wtrącenie... ;)
  • Like 1
dymna.jpg

@up: Trotyl już wrzucał (https://www.forum.opt...ost__p__1193083), ale uważam, że Kazika nigdy za dużo ;)

To jak Polska, to jeszcze coś "narodowego"... W końcu Święto Niepodległości:

no i tak w temacie ofkorse:

BTW fajny materiał archiwalny :)

• Like 1
dymna.jpg

a tak przy okazji posłuchałem sobie Hanimala...

Tak, moją uwagę zwrócił jeszcze utwór Violet. Pewnie przez skojarzenie z nagraniem Closterkeller. Piękna wrażliwość, co cieszy wobec konsumpcji do zarzygania się, która dominuje wokół.

Na Kulcie byłem raz, na Festiwalu "Marchewka" chyba w 1988. Ich koncert był raczej taki sobie choć przyznaję, że z niecierpliwością czekałem na Clan of Xymox i nie byłem specjalnie obiektywny ;) Kazik podobno zlazł nawet ze sceny i poszedł do baru na jakieś 20 minut.

Dla mnie Kult z tamtych lat to przede wszystkim "Arachia" i "Do Ani":

• Like 1