Skocz do zawartości

Bóg jest jeden

początkujący

Rekomendowane odpowiedzi

Dziś jest smutna rocznica. Okazja do przypomnienia twórczości muzyków zainspirowanych grudniowymi wydarzeniami w Polsce w 1981 roku.

Bono napisał słowa piosenki New Year’s Day, pod wpływem reporterskich doniesień napływających z ogarniętej stanem wojennym Polski

Maanam przygotował utwór Nocny patrol, tytuł jest bardzo wymowny.

https://youtu.be/seNQ9gK2JBs

Edytowane przez SzlafRock
  • Like 3

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

Skoro smutne okazje i pojawilo U2 warto zwrócić uwagę na ich nowe nagranie poświęcone Nelsonowi Mandeli (żył 95 lat!):

• Like 2

Piłeś? Nie jedź (i nie loguj się na forum) !

Siciliano: Robić szeptankę tutaj to jak sprawdzać w zbiorniku poziom paliwa zapalniczką.

Kult "Prosto". Piosenkę polubiłem za tekst. Kazik (chyba go nie lubię) mówi nie śpiewa, choreografię ma... specyficzną ale co jakiś czas zaskakuje czymś ciekawym:

"Idę prosto, to jest powód do troski

Idę prosto, mam w du**e obie wasze Polski

Idę prosto, nie zbaczam ni w lewo ni w prawo

Idę prosto, to dawno już nie jest zabawą

Idę prosto, nie biorę jeńców żadnych

Idę prosto dopóki nie padnę"

(tekst ze strony kult.art.pl)

• Like 2

Siciliano: Robić szeptankę tutaj to jak sprawdzać w zbiorniku poziom paliwa zapalniczką.

Kult "Prosto". Piosenkę polubiłem za tekst. Kazik (chyba go nie lubię) mówi nie śpiewa, choreografię ma... specyficzną ale co jakiś czas zaskakuje czymś ciekawym:

W sumie to utwór, który ponownie mnie zbliżył do muzy Kultu i Kazika. To nigdy nie był jakiś wokalista, ale w punkrocku nie to jest najważniejsze. Nigdy nie można mu było odmówić posiadania własnego niezależnego zdania, często stał w opozycji do ogółu i z pewnością trafnie celował w rzeczywistość dookoła. No i ma rzeczywiście "inną" choreografię... Czasem zabawnie chodzi po scenie, ale z pewnością jest sobą.

Później, jak zaczął się pojawiać na galach i odbierać nagrody, to bardzo w mojej ocenie jego twórczość podupadła. Teraz wyczuwam "reaktywację" i lubię to ;)

a kiedyś to było tak:

no i przez wiele lat mój numer jeden Kultu:

• Like 2
dymna.jpg

Dla Kazika można by utworzyć osobny wątek, ma bardzo bogatą twórczość. Taki jeden niszowy kawałek, zapadł mi w pamięć:

Co mnie muzycznie uczieszyło ostatnio najbradziej. Percival którego bardzo lubie i tu kilka razy wrzucałem, będzie współtworzył ścieżkę dzwiękową do Wiedźmina 3.

Pojawił się ze swoim utworem w najnowszym zwiastunie gry:

A tu zwiastun:

e:l

Edytowane przez Trotyl
  • Like 1

nihil fit sine causa

Zbigniew Preisner "Les Marionnettes" oraz "Van den Budenmayer Concerto en Mi Mineur" z filmu "Podwójne życie Weroniki". Ostatnio Preisner otrzymał nagrodę "Gloria Artis" od Ministra Kultury, pomyślałem, że warto go przypomnieć.

Kieślowski, Preisner co to byly za czasy... Nie ma widoków na poprawę naszej muzy i filmu.

e: poprawka, wysypałem się na nazwach utworów.

Edytowane przez Nikonem
  • Like 1

Jak to się mogło jeszcze nie pojawić? ;)

No i pierwsze rozczarowania miłosne to oczywiście przy ;)

https://www.youtube.com/watch?v=9EHAo6rEuas

• Like 1

Uwaga testuje sygnaturę mechanik samochodowy Kraków

Najlepsze i sprawdzone typy bukmacherskie

Poznaj najlepszy serwis samochodowy Kraków

Massive Attack "Angel" i "Live With Me" (jeśli chodzi o alkohol czuję czasami jak ta dziewczyna):

https://youtu.be/ygw2zmEVsvc

• Like 2

"Idę prosto, to jest powód do troski

Idę prosto, mam w du**e obie wasze Polski

Idę prosto, nie zbaczam ni w lewo ni w prawo

Idę prosto, to dawno już nie jest zabawą

Idę prosto, nie biorę jeńców żadnych

Idę prosto dopóki nie padnę"

(tekst ze strony kult.art.pl)

Całkiem przyzwoita płytka. Ciekawy tekst ma też NIE CHCĘ GRAĆ W REPREZENTACJI - nie znalazłem nic dobrej jakości na you tubie, ale polecam odsłuchać.

Edytowane przez Anonim44
  • Like 1

Woodkid - francuski artysta polskiego pochodzenia, który swoją promocję opiera głównie na teledyskach w które jak twierdzi inwestuje większość przychodów by przez nie "kontaktować się" z fanami (interesujące jest również pochodzenie jego pseudonimu, ale to już ktoś sobie sam doczyta jeśli go zainteresuje ;) )

• Like 3

Zapraszam do skorzystania z darmowej reklamy w Internecie i dodawania ogłoszeń biznesowych w portalu biznesowym solidnypartner.eu