Skocz do zawartości

Bóg jest jeden

początkujący

Rekomendowane odpowiedzi

Piszesz, że nie będziesz się przekomarzał, ale opinie wtrąciłeś. Potem przeciwstawiasz utwór wybitnemu polskiemu utworowi, że niby jak poleciłem utwór Peszek z koncertu, to Ciechowskiego nie słyszałem?.

Słuchać a słyszeć, to dwie różne rzeczy. Ci ludzie biegali po kanałach z karabinami, bo nie chcieli żeby ktoś im zgwałcił żonę, przebił bagnetem dziecko, ograbił dom - wystarczająco przerażająco? Pani Peszek ma odpowiednie zaplecze, żeby podnosić na duchu społeczeństwo, a nie imputować zaprzańską postawę. Nie wiem czy rozumiesz, czy nie rozumiesz, utwory które wcześniej wrzuciłem, ich przekaz jest zupełnie przeciwny do tego co śpiewa Maria "awaria".

Czyli nie słuchać tego?

Słuchaj sobie czego chcesz. Skoro uznałeś utwór G.C za wybitny, to dlaczego serwujesz sobie dysonans poznawczy Marią Peszek? KSU, legenda punka, śpiewa o Polsce i narodzie, a ze sceny woodstoku słyszymy coś przeciwnego - to czy coś jest nie tak z KSU, czy z woodstokiem? To pytania retoryczne ;)

I jeszcze jedna uwaga, depresję się leczy u psychiatry, psychologa, a nie zaraża się nią swoich słuchaczy. Od nastroju zależy sposób postrzegania świata, muszę się powtórzyć:

https://www.youtube.com/watch?v=ZRAr354usf8

Koniec tej jałowej dyskusji. Pewne postawy nie są przeze mnie akceptowane, daje tylko temu wyraz. Przemyśl sobie to, nie odpowiadaj :)

Jeden z internetowych virali, chyba na zawsze utkwił mi w głowie, coś w nim jest:

• Like 2

nihil fit sine causa

Jeśli chodzi o moich bogów gitary to mam na razie dwóch: Tony Iommi i Angus Young :) Sam gram na gitarze (nawet fajnie mi wychodzi - mam Gibolka i wzmacniacz Marshalla jak coś). Niżej vidjo:

Najpierw AC/DC i kawałek który każdy zna. A koncert? Marzenie. 150 tyś ludu chyba tam było:

A teraz Tony. Black Sabbath będzie 11 czerwca u nas więc zapraszam (sam będę):

https://www.youtube.com/watch?v=GjdKJ-Du4Pc

• Like 3

Kocham Polskę

Mam wrażenie, że nie wiesz o czym jest tekst.

No to niecierpliwie czekam na interpretację, co "artystka" chciała przez to wyrazić: https://www.tekstowo.pl/piosenka,maria_peszek,sorry_polsko.html ?

Tymczasem, nie przepadam za tym językiem, jednak trochę fajnych rzeczy po niemiecku już tu było:

https://www.youtube.com/watch?v=7_wzQfGraF8

• Like 2

nihil fit sine causa

Trotyl dzięki, że mi o tym przypomniałeś, teraz będę tym żonę katował;p Z repertuaru tego zespołu wolę jednak "Pushed Again"

Edytowane przez początkujący
sorki, nie mogłem się powstrzymać i dadałem yen czaderski kawałek.... (czy już był w temacie? jak nie, to zasłużenie jest)
  • Like 2

Potrzebujesz linków? Pisz!

Trotyl i Anonim44 - muzyka ma łączyć ludzi a nie rozdzielać - to że jeden lubi Aśke a drugi Maryśke nie znaczy że obie są złe choć ja bym wybrał drugą. Jak kibole ;)

ps. też nie cierpie niemieckiego ale uwielbiam Rammstein - i jak to połączyć ?

Edytowane przez unnamed
  • Like 2

Trotyl i Anonim44 - muzyka ma łączyć ludzi a nie rozdzielać - to że jeden lubi Aśke a drugi Maryśke nie znaczy że obie są złe choć ja bym wybrał drugą. Jak kibole ;)

ps. też nie cierpie niemieckiego ale uwielbiam Rammstein - i jak to połączyć ?

Zależy mi na zgodzie. Czepiłem się jedynie, że nie ładnie jest poddać w wątpliwość, to czy słyszysz, rozumiesz tekst kawałków, których są niemal majstersztykami polskiej muzyki, (dodam, że kawałki podane jako własna odpowiedź nie odpowiadały na temat tylko miały pouczać), napisać swoje i kazać Ci siedzieć cicho, a jedynie to przemyśleć.

Zgadzam, że daliśmy się ponieść.

@Trotyl, nie brnijmy w to dalej i proponuje coś w weselszych rytmach.

• Like 3

To ja rozpocząłem tę dygresję, więc odpowiedzialność leży bardziej po mojej stronie. Z Eneja wpadł mi kiedyś w ucho cover "Wódki" Kultu, zagrany na Woodstoku, niestety został usunięty :( Prawie 900 postów w temacie, coś pozytywnego, czego jeszcze nie było:

Wracając do notowania listy wszech czasów, spojrzałem na dalsze miejsca poza 100 i trochę bym namieszał i poprzestawiał :)

• Like 3

nihil fit sine causa

no to wazeliniarstwo to znowu przesada ... :)

Zależy mi na zgodzie. Czepiłem się jedynie, że nie ładnie jest poddać w wątpliwość

To ja rozpocząłem tę dygresję, więc odpowiedzialność leży bardziej po mojej stronie.

ale bardzo fajnie się skończyło - TROTYL SPAĆ !!!!!! ;)

• Like 1

Wracając do notowania listy wszech czasów, spojrzałem na dalsze miejsca poza 100 i trochę bym namieszał i poprzestawiał :)

oj ja również... bezwzględnie :D

w notowaniu TOP100 pojawiło się kilka kawałków, których nie lubię, a zaliczenie ich do TOP100... cóż De gustibus non est disputandum... niektórzy userzy wręcz zaczęli w pewnym momencie pytać, na którym miejscu uplasował się Weekend z "Ona tańczy dla mnie" - przecież też qltowy kawałek :P

Co do dyskusji, a'propos tekstu Marysi Peszek... Trotyl, gdyby ludzie mniej byli patriotami, a bardziej hippie, to w ogóle nie byłoby konieczności biegania po kanałach z karabinem i bronienia córek, żon i matek przed gwałtem.

Powiedz mi mi, kto jest większym rasistą: członek ku klux klanu czy może członek czarnych panter...? Bo widzisz, każdy z nich uważa, że to ten drugi jest zły... i tu jest przyczyna wojen.

może starczy już ideologii Woodstocku, który nota bene popieram, bo bliżej mi do dzieci kwiatów, niż do karabinów i granatów (mimo, że sporo życia spędziłem w mundurze - Ci co śledzą mojego prywatnego walla na FB już pewnie przeżyli szok ;) ).

Niestety niełatwo w naszym kraju wykrzyczeć publicznie, że nie jestem katolikiem lub nie jestem patriotą...

No to skoro taki temat się wywwiązał, to jeden z moich #BOGÓW wielkimi literami (bo na temat):

(było, ale nigdy dość)

a to, żeby do końca wygasić emocje:

BTW. dzięki za Die Toten Hosen... gdzieś mi się zapomnieli i dawno nie słuchałem :)

@TheMatthew173 - zatem będziemy się razem bawić przy fałszach, ale jakich energetycznych Ozziego ;)

super gitarzystów w tym wątku jeszcze kilku znajdziesz, ale Tony i Angus... super wybór ;)

• Like 1
dymna.jpg

jeszcze nie mam, zawsze później dostaję na golden ring. jakoś nigdy mi nie brakło ;) ale może takie pogaduchy to PW, a tutaj wrzucajmy muzę:

np. taką:

https://www.youtube.com/watch?v=avgMaWsJcRM

albo taką:

https://www.youtube.com/watch?v=XOLW4DOr60o

• Like 1
dymna.jpg