Skocz do zawartości

Bóg jest jeden

początkujący

Rekomendowane odpowiedzi

Wkrótce Zaduszki, to dobry czas na wspomnienia...

Muzyka i ludzie, których już z nami nie ma. Kto miał na mnie największy wpływ? Dzięki komu wsłuchiwałem się w każde słowo Iana Curtisa z Joy Division, czekałem na nowe płyty Marillion, poznawałem Pink Floyd? Lata osiemdziesiąte i audycje Romantycy Muzyki Rockowej, Wieczór Płytowy, Trojka pod Księżycem.

Tomek Beksiński, to jemu zawdzięczam bardzo wiele. Dał mi kopniaka w stronę poznawania tekstów, przesłania a nie tylko melodii w muzyce. Nie zgadzam się z jego wieloma wyborami a szczególnie tym najgorszym z możliwych ale pomagał mi budować mój muzyczny Świat.

Tak sobie kiedyś pomyślałem, że Muzyka jest najwspanialszą rzeczą, która mnie w życiu spotkała. Nie zawiodła mnie nigdy. Dziękuję Ci Tomku!

Kiedyś rozmawiałem bardzo długo na temat Tomka z Piotrkiem Stelmachem. Pozwolił mi wybrać kilka utworów, ktore zaprezentował w Trójce przy okazji wspomnień o Tomku. Poniżej fragmentu ostatniej audycji Tomka jedno z tych nagrań.

https://youtu.be/6GifAoNZuQc

Halt Mich

Budząc się z bezsennej drzemki padłem ofiarą tęksnoty

Otrząsając się z dziecięcej ufności widzę moje rany niczym ziejące otwory

Póki istnieć będzie czas a wskazówki zegara będą się obracać

Ja też wegetować będę

Lecz radość życia opuściła mnie

Życie wypala się w duszy mej a tęsknota dzielnie czyni swą powinność

Trzymaj mnie życie, zatrzymaj mnie

Zatrzymaj mnie tu

(tłumaczenie Tomek Beksiński)

• Like 1

Piłeś? Nie jedź (i nie loguj się na forum) !

Siciliano: Robić szeptankę tutaj to jak sprawdzać w zbiorniku poziom paliwa zapalniczką.

Sorki za post pod postem. Trafiłem wreszcie na nagranie o którym pisałem wczesniej. Myślę, że utrzymuje się w dzisiejszym klimacie.

Chciałem Wam zaprezentować nowe, świetne nagranie Waglewskich ale nie znalazłem go w sieci. Nosi tytuł "Bóg", jest z najnowszej płyty.

https://youtu.be/n-R89OIxqV0

Siciliano: Robić szeptankę tutaj to jak sprawdzać w zbiorniku poziom paliwa zapalniczką.

Jedno zauważyłem i potwierdziłem: muzyka i sztuka łagodzi obyczaje. Na moich stronach mam tysiące komentarzy, profili. I nie ma tam żadnych wojen, nie ma polityki, nie ma wyzwisk i pomyj.

Bo to jest inny świat. Na czym innym polega rywalizacja. Każdy ma też inną definicję sukcesu. W muzyce to człowiek, jego osobowość, charyzma, to co ma "pod kopułą" jest najważniejsze. Technika, mechanika, warsztat, rzemiosło - też ważne, ale na pewnym poziomie - wręcz zbędne i niepotrzebne tematy.

Dziś pogrzeb Mazowieckiego. Lacrimosa Mozarta, dyryguje Karajan:

e: odnośnie Bogów Muzyki, należy do nich Mozart ale też genialny Herbert von Karajan! Zwróćcie uwagę jak dyryguje Requiem, nie można oderwać wzroku- idealnia harmonia (choć nie mnie oceniać):

Edytowane przez Nikonem
  • Like 2

@Uzyszkodnik100, to skoro się powiedziało A trzeba powiedzieć B

poKATujmy się zatem jeszcze chwilkę, pozostając w minorowych klimatach:

https://www.youtube.com/watch?v=XfTXGYjfG7c

i oczywiście:

https://www.youtube.com/watch?v=OVXdDxm8JL4

• Like 3
dymna.jpg

Nie wiele w tym wątku dobrej "muzyki" :) sami technicy :) muzyka zaczyna się od SOFTMACHINE - tylko dla wybranych niestety.... a dlaczego a dla tego :)

https://www.youtube.com/watch?v=a0O5YgTFE68

Tłumaczenia przysięgłe z języków: rosyjski, ukraiński, gruziński.

link zdjęty :) Zdjąłem linki z profilu do swoich katalogów info priv

@remberciak, jak cudownie, że mogłeś się podzielić tą jedyną i najcudowniejszą muzyką... rozumiem, że Ty jesteś "wybranym" i postanowiłeś wybrać również nas :) osobiście czuję się zaszczycony.

Prosiłbym Cię jednocześnie o szybką recenzję utworu jednego z mniej zacnych twórców od Softmachine:

mam nadzieję na równie głębokie wynurzenia

a chcąc podzielić się muzyką J. Skrzeka z tymi mniej wybranymi trafiłem na taką perełkę:

• Like 2
dymna.jpg

@remberciak, jak cudownie, że mogłeś się podzielić tą jedyną i najcudowniejszą muzyką... rozumiem, że Ty jesteś "wybranym" i postanowiłeś wybrać również nas :) osobiście czuję się zaszczycony.

Początkujący twoja ironia jest do xxxx:) zapuściłem kawał dobrej muzyki i napisałem że nie wiele osób jej słucha bo nie wiele słyszy lub usłyszy a ty jak zwykle się czepiasz :) czytaj dalej .... miliony kochają discopolo, setki tysiące dobry rock a setki jazz/rock/plus to coś .......... napisałeś wątek Bóg jest jeden i nie wiele tu muzyki.... więc napisałem to co napisałem ...

i co z tego że 99 % osób nie dosłucha 10% tej muzy tego teledysku:) 2 wątki do góry między innymi i Ty.

Ja się nie licytuję i nie przekrzykuję, muzyka to sztuka między innymi to co zapodałeś teraz:)

• Like 1

Tłumaczenia przysięgłe z języków: rosyjski, ukraiński, gruziński.

link zdjęty :) Zdjąłem linki z profilu do swoich katalogów info priv

Widzisz, różnica między nami jest drobna: ja nie słucham wyłącznie rocka, jazzu, klasyki i już z pewnością nie jestem skłonny stwierdzić, że skoro czegoś ja słucham, to jest to wyłącznie dla wybranych. Stąd moja ironia, bo taki najwyraźniej był kontekst Twojej wypowiedzi. W tym wątku każdy może umieścić dokładnie tę muzykę, która do niego przemawia... nawet jak przeszukasz temat, to i disco polo się znajdzie ;)

co z tego że 99 % osób nie dosłucha 10% tej muzy tego teledysku:) 2 wątki do góry między innymi i Ty

skąd taka pewność? odpowiem Ci: z Twoich własnych i wyłącznie Twoich własnych niepotwierdzonych niczym założeń ;)

Lubisz Skrzeka? zatem ze specjalną dedykacją dla Ciebie:

i coś starszego z SBB

dymna.jpg