Skocz do zawartości

Bóg jest jeden

początkujący

Rekomendowane odpowiedzi

gdyby ludzie mniej byli patriotami, a bardziej hippie

Niestety, to sfera marzeń. Ludzie mają instynkty, których nie da się wytłumić. Państwa mają interesy.

Powiedz mi mi, kto jest większym rasistą: członek ku klux klanu czy może członek czarnych panter...?

Zetknąłem się z opinią, że wojny rasowe wynikają z różnic kulturowych/cywilizacyjnych, odziedziczonych środowiskowo z Europy/Afryki. Cywilizacja europejska dała przewagę białym, a natura dąży do równowagi. Dlatego jestem przeciwnikiem wielokulturowości w naszym kraju.

Niestety niełatwo w naszym kraju wykrzyczeć publicznie, że nie jestem katolikiem lub nie jestem patriotą...

Ja jestem ateistą i pacyfistą, chociaż też uważam się za patriotę. Państwo to wspólnota interesów i parasol ochronny(przynajmniej w założeniu) dla obywateli. Ktoś kto jest antypatriotą(?) działa na szkodę nas wszystkich, osłabiając tę wspólnotę i negując wspólny interes. Natomiast religia odpowiada w prosty sposób(niekoniecznie prawdziwy) na wiele pytań. Dzięki powszechnej nauce dekalogu mamy trochę bardziej cywilizowane społeczeństwo. Nie spotkałem się z piętnowaniem mojego ateizmu, chociaż ksiądz chodzący po kolędzie pytał się kiedyś mojej rodziny czy już się nawróciłem :) Natomiast widzę straszny fanatyzm środowisk pseudoateistycznych, albo bojówki LGBT środowisk pseudotolerancyjnych.

No to kawałek zespołu Ashlar(tak kiedyś słyszałem, niedostępny) w wykonaniu jeleniogórskiej kapeli, należałoby obecnie zamienić w nim "heretyk" na "katolik" :)

Kiedyś istniało potężne Imperium Rzymskie, jednak upowszechniła się w nim pacyfistyczna i miłosierna religia, co z tego wynikło, wiemy z książek. Jak się cofniemy do lat 90, państwo jugosłowiańskie i jego sojusze zaczęło przeszkadzać Niemcom, jak to się skończyło?

E: Si vis pacem para bellum.

e2:mer

Edytowane przez Trotyl
  • Like 4

nihil fit sine causa

Żeby oddzielić światłość od ciemności, napiszę post pod postem :) Nie róbmy polityki, lepmy pierogi ;) Tzn... słuchajmy muzyki ;)

Przygotowałem świeże listy kawałków z tego tematu, niestety zapomniałem o kodowaniu, trochę poprawiłem. Jak dopracuje parser, to go tutaj wrzucę.

Lista wszystkich utworów, które zebrałem(1431): https://pastebin.com/4be9A3VA

Lista utworów, które nadal działają, wraz z tytułami(1281): https://pastebin.com/ueYsGfp5

Ciekawe ile to w sumie godzin muzyki :)

Z Tool'a lubię ten kawałek:

E: Zmieniłem link na lepszą wersję tego kawałka.

@Nikonem nie ma za co, cieszę się, że się przyda :)

Edytowane przez Trotyl
  • Like 5

nihil fit sine causa

Lista wszystkich utworów...

Dałeś czadu Trotyl, dzięki! W sam raz na kolejną delegację (Gniezno tym razem).

Piłeś? Nie jedź (i nie loguj się na forum) !

Siciliano: Robić szeptankę tutaj to jak sprawdzać w zbiorniku poziom paliwa zapalniczką.

Mieszane uczucia. Jestem wierzący ale nie praktykujący ( według KK nie ma czegoś takiego jak ja ) a jednak ... dziś ma mnie odwiedzić a ja się zastanawiam - przyjąć kolędę i zgrywać głupa, zamknąć drzwi, udawać że mnie nie ma i zgrywać głupa, czy po prostu nie wpuszczać ( moze jak będę udawał głupa to chłopaczki sami zrezygnują ... )

https://www.youtube.com/watch?v=WR8-6MiAhkY

• Like 3

@unnamed, :) juz prawie zapomniałem o tym kawałku Pawła Kukitza :D . W kwestii księdza to zawsze możesz powiedzieć, że Twoje dziecko jest jeszcze za małe :P

a teraz coś do posłuchania. Co dzisiaj Wam bardziej wchodzi?

Luna Gayageum

czy Agnes Obel?

• Like 3
dymna.jpg

z dwojga złego wybieram Agnes :)

Z księdzem sprawa nie jest prosta - zbiera na nową srebrną toyotę :/ ( która będzie udawać starą ). Dziecka nie mam a mój pies ostatnio udaje jamnika i nikogo nim nie postrasze :)

Kiedyś w akademiku poskutkowało, może i dziś poskutkuje

• Like 3

Gorzej jak podejmie temat i odpowie:

BTW The Prodigy bardzo u mnie stracili po ich występie na polskim Woodstocku... nie wiem, czego się chłopaki nałykali, ale jeszcze nie widziałem, żeby artysta tak się bał publiczności, jak oni wtedy...

Nie wiem, czy u nas też, ale na brytyjskim Sonisphere Festival w tym roku mają podobno zagrać jako "gwiazda" jednego dnia... trochę mnie to zszokowało :D

źródło:

https://www.classicro...here-headliner/

1504066_10152144039585390_1096697060_n.jpg

(przyznam szczerze, że traktuję to jako żart ;) )

no i zawsze możesz "na przywitanie" puścić Nergala na full (najlepiej z teledyskiem z projektora na całą ścianę) :P

(w tym clipie z udziałem Maćka Maleńczuka)

• Like 2
dymna.jpg

Przed Państwem: Agalloch - akustyczno, folkowo, momentami post-blackowe, klimatyczne granie :) Obok Opeth jest to mój ulubiony zespół.

Wracam do początku wątku, bo z odsłuchem nie nadążam, a ten kawałek Opeth pamiętam jeszcze ze składanki na kasecie.

Cofając się w pamięci do przeszłości z rozrzewnieniem wspominam co leciało niegdyś każdej niedzieli o 13.00.Piosenka z czołówki pochodzi z filmu "The Pirate Movie" z 1982 .

• Like 1

@SzlafRock, ja również: od Pana Piotra nauczyłem się słuchać MUZYKI (nie przez przypadek użyłem kapitalek)

Słuchałem audycji, w której Pan Piotr otrzymał mailem informację o zakończeniu jego etatowej współpracy z PR3

wówczas zreagował bardzo delikatnie...

W mediach niektórzy mają pretensje do Pana Piotra o to, że podzielił się ze słuchaczami tą informacją, natomiast ja to widzę inaczej: Pan Piotr Kaczkowski zrobił z nas rodzinę, a nie zwykłych słuchaczy... a z rodziną dzieli się nie tylko dobrymi emocjami, ale również tymi złymi...

To była zła decyzja ze strony mojego ulubionego radia :( - ale PR3 jest moją ulubioną stacją wyłącznie dzięki kilku Redaktorom i akurat Pan Piotr Kaczkowski należy do ścisłej czołówki.

Mam nadzieję, że Pan Piotr nie uniesie się honorem i dalej będę mógł go słuchać w MiniMaxie...

https://www.youtube.com/watch?v=XuUBV943TkY

• Like 3
dymna.jpg

Dla przypomnienia Piotr Kaczkowski, o którym jest dziś głośno. Wychowałem się na jego muzyce.

Nieżle mnie wystraszyłeś. Kurcze, pomyślałem o najgorszym. Pamiętacie, dłuższy czas nie było go w Trójce, ponieważ chorował.

@SzlafRock, ja również: od Pana Piotra nauczyłem się słuchać MUZYKI (nie przez przypadek użyłem kapitalek)

Charakterystyczny głos, klasa Pana Piotra, jego pasja do Muzyki... Wiele mu zwdzięczam. Pamiętam jego zapowiedź przed koncertem Watersa w Warszawie w 2002 roku (trasa "In The Flash"). Wszyscy czekają w napięcu na występ a tutaj nagle głos Pana Kaczkowskiego :) Po brawach można było odnieśc wrażnie, że to spotkanie słuchaczy Trójki a szczegónie jego audycji :)

e: dodałem po namyśle (te wspaniałe muzyczne poszukiwania Pana Piotra):

https://youtu.be/BotkGOfvBnc

Edytowane przez Nikonem
  • Like 3

Piłeś? Nie jedź (i nie loguj się na forum) !

Siciliano: Robić szeptankę tutaj to jak sprawdzać w zbiorniku poziom paliwa zapalniczką.