Skocz do zawartości

ankieta SEOPL - jaką rolę ma spełniać SEOPL?

piotrek

jaką rolę ma spełniać SEOPL?  

4 użytkowników zagłosowało

1. 1. jaką rolę ma spełniać SEOPL?

• zarobkową
      2
    • informacyjno-edukacyjną
      21
    • obie
      16

Rekomendowane odpowiedzi

Myślę, że rolę informacyjno-edukacyjną.

Napewno nie powinna to być organizacja typu PROFIT - czyli nastawiona na zyski.

Powinna raczej skupić się na tworzeniu definicji, standardów. Powinna również służyć informowaniu ludzi czym jest SEO, na czym polega, czemu służy etc.

Powinna również stać na straży "kodeksu etycznego" pozycjonerów, tj. powinna dbać o to, aby osoby w niej zrzeszone trzymały się ustalonych zasad.

resztę dopiszcie wy ...

wymienione tu poglądy to oczywiście tylko i wyłącznie moje zdanie

Yrek

Zgadazm sie z tym co napisales, oprocz tego:

Powinna również stać na straży "kodeksu etycznego" pozycjonerów, tj. powinna dbać o to, aby osoby w niej zrzeszone trzymały się ustalonych zasad.

Wedlug mnie ustalanie zasad nie ma sensu, gdyz sam wiesz, ze sa frazy na ktore nie da sie wypozycjonowac strony, bez uzywania technik ogolnie uznawanych za spam.

Gdyby sie skupic tylko na *etycznym* pozycjonowaniu to firmy posiadajace poparcie SEOPL moglyby miec tylko klientow z malo i srednio-konkurencyjnymi frazami, co byloby strasznym ograniczeniem.

Wedlug mnie powinien byc postawiony wymog firmom zrzeszonym aby informowaly klienta o technikach, ktore maja zamiar uzyc na dane zlecenie i jakie sie wiaze z tymi technikami ewentualne ryzyko. Jezeli klient sie zgadza i jest to na pismie, to wedlug mnie wszystko jest w porzadku.

Mozna tez pilnowac tego aby pozycjonerzy nie stosowali tylko technik spamowych, nawet tam gdzie nie jest to konieczne.

Widzisz MICHAŁ,

wszystko zależy od tego co uznamy za "kodeks etyczny".

Pisałem to w moim rozumieniu tego pojęcia jako pewne zasady postępowania z którymi zgadza się "społeczeństwo" pozycjonerów tj.

np. typowo naganne techniki tj. spamowanie na zasadzie : multum aliasów, słowa kluczowe nieadekwatne do zawartości serwisu etc.

Oczywiście trudno pisać o czymś czego nie ma, przede wszystkim, organizacja SEOPL musiałaby ustalić pewne "normy"/definicje/standardy.

Ja to widzę jako coś w rodzaju POLSKIEGO w3c jeśli chodzi o SEO oczywiście :lol:.

Rzeczywiście i mnie wydaje się, że cały ten pomysł powinien przede wszystkim szerzyć praktyczną wiedzę na temat pozycjonowania stron www. Natomiast pojawiające się tam informacje o osobach i firmach tworzących SEOPL a zajmujących się pozycjonowaniem pozwolą im osiągnąć w przyszłości wymierne korzyści.

- buduj content metodą drag&drop i łatwo zgarnij SEO backlinki z msDrop

- wideoporadniki jak korzystać z msDrop

A ja pytam: gdzie jest Adore ??? O wszystkim, o czym piszecie była już mowa i ten profil "edukacyjno-informacyjny" był chyba pierwszym z ustaleń, a sprawa padła chwilowo na formule prawnej. Fundacja, stowarzyszenie, firma, grupka wolnych strzelców... Będzie odpowiedź na to pytanie - będzie wiadomo co dalej.

Fundacja, stowarzyszenie, firma, grupka wolnych strzelców...

Fundacja - raczej nie

Stowarzyszenie - owszem czemu nie

Firma - nie szedłbym w tym kierunku

Grupka wolnych strzelców - nie chciałbym żeby tak było

Podsumowując, wydaje mi się że powinno to mieć charakter zrzeszenia, stowarzyszenia etc.

Pogrzebię trochę w prawie i dowiem się jaki status posowałby do tego przedsięwzięcia.

// PARTIA :lol: //

Nie rozwodźmy się proszę w poście o roli serwisu który dopiero powstaje, na temat jego statusu.

Sugerowałbym postrzegać to obecnie jako "Komitywa Koleżeńska" - projekt grupki Forumowiczów (wolnych strzelców), dla których dość istotne dla przyszłych zysków jest już dziś uświadamianie potencjalnych Klientów o co w tym wszystkim chodzi.

Jeżeli ktoś ma ochotę na ten temat dyskutować to proszę o nowy post pt. "Status SEOPL", jednak tego co wiem i Michał na dzień dzisiejszy jest tego samego zdania co ja.

postrzegać to obecnie jako "Komitywa Koleżeńska"

Na początku był chaos :lol: - można i tak, tym bardziej, że "Chaos, pojęcie wyrażające przebieg ewolucji układów chaotycznych", ewolucja natomiast to przemiany w trybie ślimaczym.

Ok. Michał i Piotr występują z kolejną inicjatywą, więc uznaję ich za "łojców" tego czegoś i chętnie się przyłączę. Rozmiem, że obaj Panowie mają ugruntowany pogląd na temat. Ok, to co robimy ? :cry:

dość istotne dla przyszłych zysków jest już dziś uświadamianie potencjalnych Klientów

Wygląda na to, że w ramach forum powstają już projekty z taką intencją. Jakieś poradniki-odstraszacze. Dać im wsparcie, czy np. macie jakieś inne pomysły ?

Michał na dzień dzisiejszy jest tego samego zdania co ja

Jakie są Wasze plany w stosunku do seopl.org poza tym, że pełni funkcję bramy do forum ? Skoro macie uzgodnione poglądy, to rzućcie hasełka, a naród podejmie wyzwania :) Mam namyśli szkieletowy przynajmniej plan działań.

I jeszcze jedno - gdzie jest Adore ? Do trzech razy sztuka, więcej nie spytam :)

Ok, to co robimy ?

Wszyscy intensywnie myślimy.

Jakieś poradniki-odstraszacze.

To porywanie się z motyką na słońce. Dokładnie ta sama sytucja jest w wielu dziedzinach. Jeden musi policzyć więcej bo ma czynsz, pracowników sprzęt, legalne oprogramowanie etc, drugi może zrobić to samo za grosze z wiadomych powodów.

Skoro macie uzgodnione poglądy, to rzućcie hasełka, a naród podejmie wyzwania

Myślę że na początku skupimy się na stworzeniu rzeczowej informacji jednocześnie wspierając działaniami różne ciekawe projekty czy akcje charytatywne. Dopiero później będziemy starać się wyciągać z tego jakieś pieniądze przedstawiając konkretne pakiety usług pozycjonowania.

Odnosnie glosow za stworzeniem stowarzyszenia ja jestem za jak juz pisalem tu i owdzie. Jednak nie ma wiekszosci aby pojsc w tym kierunku. Wiec wydaje mi sie ze propozycja piotra jest ok

Trzymajmy sie najpierw formuly "Komitywy Koleżeńskiej". Bedziemy mogli w ten sposob sprawdzic sie w boju ;)

Check email deliverability tool Maildog

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności