Skocz do zawartości

Dzielenie zarobków z Adsense

dargre`

Rekomendowane odpowiedzi

Z tego co wiem istnieje specjalna usługa dzielenia zarobków z reklam Adsense dla wielu użytkowników własnego serwisu, ale jest zarezerwowana raczej dla grubszych ryb i wymaga specjalnego uzgodnienia z imć p.Google.

Ale z drugiej strony, nie słyszałem, by umieszczanie reklam z innym niż własny Adsense PUB było zabronione, co w pewnym stopniu przypomina wyżej wspomnianą usługę, tyle, że pozbawioną opcji manipulowania procentami, itd.

Zastanawiam się więc, czy to:

1. jest możliwe i dozwolone

2. jakie niesie ze sobą zagrożenia i ryzyko

Sorry, nie odpowiadam na PMy

Umieszczanie cudzego kodu we własnym serwisie? Nie widzę problemu.

Odwrotnie, czyli umieszczanie własnego kodu gdzieś u kogoś -- widzę problem ryzyka umieszczenia reklam obok treści, nad którymi nie masz kontroli.

O ile dobrze pamiętam, nie ma problemu, chyba tylko trzeba pilnować, żeby na jednej podstronie widoczne były w danym momencie reklamy tylko z jednym ID.

chyba tylko trzeba pilnować, żeby na jednej podstronie widoczne były w danym momencie reklamy tylko z jednym ID.

No to już jest problem, he he.

Widzisz Lis, ja nie mogę jak youtube oferować zarabiania na reklamch, więc pomysłałem o tym co wyżej.

Stronka to właśnie taka youtubowa, ale dość unikalna (angielska, 4 lata), konkretny niche, nie żaden embedowany śmietnik. Ok. 40K użytkowników.

Tyle, że własnych reklam nie mogę się pozbyć, bo to 85% przychodu, zwłaszcza na stronach, gdzie chciałbym też zaoferować zarobkową reklamę.

Myślałem żeby umieszczać reklamę, AS 250x250, jak youtube po prawej stronie filmu. I to miałaby być reklama tego kto film umieścił.

Ewentualnie jeszcze jedną podobną na profilu użytkownika.

Wśród moich użytkowników raczej nie ma motłochu, sami artyści, i tak wszystko co uploadowane jest manualnie weryfikowane zanim pójdzie w sieć.

Jakby ktoś coś coś wiedział pewniejszego, czy można/czy nie z różnych PUB na jednej stronie - byłbym wdzięczny za info lub odnośnik.

Swoją drogą ja już parę lat temu próbowałem tego na swoim link directory, i w sumie nie było zastrzeżeń od G.

A katalog był ho ho. Doszedł do PR 7. Udupiony przez G. parę lat temu, jako jeden z pierwszych na świecie (pisali wtedy o tym w Washington Post), zgodnie z nową natenczas polityką G. Z 5 lat temu to było... stare czasy.

40K UU masz dziennie?

Jezeli to taki porzadny serwis i masz spore zarobki to mysle, ze mozesz sprobowac pogadac z samym Google jak oni to widza. Moze sami Ci zaproponuja jakies fajne rozwiazanie.

kodeks-logo-baner-pio.jpg

Blog z informacjami o prawnych aspektach związanych z funkcjonowaniem internetu, w tym problematyka dotycząca SEM i SEO. organisciak.pl

40K UU masz dziennie?

Jezeli to taki porzadny serwis i masz spore zarobki to mysle, ze mozesz sprobowac pogadac z samym Google jak oni to widza. Moze sami Ci zaproponuja jakies fajne rozwiazanie.

Niedokładnie czytasz. 40K użytkowników.

Tych UU nie jest tak mało, ale wymagania G, szczególnie w branży video są b. wygórowane.

Np. żeby wyświetlać ichniejsze in-video reklamy, minimum 10 mln granych filmików na m-c jest wymagane.

Do tego dołożyć jeszcze trzeba niezbyt duże zaufanie imć G do innych niż amerykańska nacja.

A w sumie to jak z policją, albo z US - najlepiej robić swoje cichutko, trzymać się z daleka, jak długo się da.

Właśnie w Adsense Help Google groups znalazłem post by "AdsensePro":

Actually, you can put multiple publishers' ad code on the same webpage.

Please keep in mind that all other policies and Terms still apply,

including the maximum numbers of ad units (3), search boxes (2) or

referral buttons (4) that can be placed on a single page. Every

publisher is responsible for the content of any website on which

his/her ad code appears.

Tyle że to post z 2006.

Na DP rzuciłem pytanie i znalazłem kilku, którzy tak robią i nie mają z tego tytułu problemów.

No ale jeszcze poczekam, poszukam więcej źródeł, może ty też ktoś dorzuci swoje trzy grosze...

EH, zawsze musżę edytowac posty.... Za dużo literówek robię... A w szkole zawsze miałem "5-ki" z dyktand.

Widać za szybko klepię w klawisze, albo te klawisze są już do bani.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności