Skocz do zawartości

[SZUKAM] Narzędzie do zróżnicowania kolejności adresów IP

Darq

Rekomendowane odpowiedzi

Nie bardzo wiem jak to określić, więc wybaczcie mi mało precyzyjną nazwę tematu :D

Chodzi mi o narzędzie lub sposób, który pozwoli mi jak najszerzej 'rozstrzelić' adresy IP z listy.

W skrócie - nie chcę, aby powiedzmy 10 tych samych albo bardzo podobnych adresów IP następowało

zaraz po sobie na liście, ponieważ jeśli znajdują się na tym samym serwerze, to skuteczność dodawarki spada

gdyż łączy się z tym samym serwerem kilkukrotnie w ramach tej samej 'sesji'.

Może da się to jakoś zrobić w Excelu? Szukam szukam ale znaleźć nie mogę. Excel byłby najwygodniejszy,

bo zniknął by problem z późniejszym dopasowywaniem URL'i do IP.

Potraktuj adresy IP jako liczby i na przemian wstawiaj największą i najmniejsza usuwając wstawiany adres z zbioru wczytanych adresów IP

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Potraktuj adresy IP jako liczby i na przemian wstawiaj największą i najmniejsza usuwając wstawiany adres z zbioru wczytanych adresów IP

Ja wiem że tak się to powinno zrobić, jednak dalej nie widzę sposobu, w jaki można zrobić to automatycznie :)

PS. Widziałem ten drugi, wyedytowany pomysł. Wydawał się świetny, dopóki się nad nim nie zastanowiłem :P

@dopóki się nad nim nie zastanowiłem

ha,ha cicho sza :)

@w jaki można zrobić to automatycznie

Pisząc sobie skrypt w PHP lub programik w C++, C#, Javie, Phytonie .

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Moim zdaniem ten sposób jest obarczony pewnym błędem. Biorąc coś z początku i końca dochodzimy do momentu, w którym pobierane wyniki są bardzo blisko siebie gdyż z obu stron dążymy do środka przedziału. Jak dla mnie lepszym rozwiązaniem jest poszeregować liczby (IP) i brać pierwszą oraz środkową (potem środkową + 1 itd.)

Może uda mi się zrobić coś dobrego

;)

@Moim zdaniem ten sposób jest obarczony pewnym błędem

Masz rację - teraz to widzę ;)

Pisząc sobie skrypt w PHP lub programik w C++, C#, Javie, Phytonie

Żebym to ja jeszcze umiał programować... ;)

Biorąc coś z początku i końca dochodzimy do momentu, w którym pobierane wyniki są bardzo blisko siebie

Masz rację, jednak wydaje mi się, że w Twoim sposobie odstęp również będzie za mały, bo teoretycznie tylko jedna pozycja może dzielić identyczne rekordy, np:

Na liście IP masz:

1.1.1.1

1.1.1.1

2.2.2.2

3.3.3.3

4.4.4.4

5.5.5.5

Twoim sposobem da:

1.1.1.1

3.3.3.3

1.1.1.1

4.4.4.4

czyli identyczne nawet rekordy dalej będą blisko siebie a celem jest maksymalne rozstrzelenie ich po liście.

Nie myślałem, że to będzie takie skomplikowanie :)

Już chyba wiem o co Ci chodzi. W takim razie trzeba to zrobić inaczej. Dzielimy zbiór adresów IP na tyle grup ile jest "wątków". Wtedy w danym cyklu każdy będzie pracował na maksymalnie odległym adresie.

Wtedy dla uproszczonego zbioru: 1,2,3,4,5,6,7,8,9 mielibyśmy równolegle wykonywane operacja w kolejnych cyklach dla [1,4,7], [2,5,8], [3,6,9]. Jak mniemam taki efekt chciałbyś osiągnąć.

Może uda mi się zrobić coś dobrego

;)

@W skrócie - nie chcę, aby powiedzmy 10 tych samych albo

To jeszcze te same mogą być to już w ogóle komplikuje sprawę. Trzeba by nad tym się głębiej zastanowić ze "Świerzą głowa" co o tej godzinie nie łatwo.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności