Skocz do zawartości

Życie jest jak...

Rafal

Rekomendowane odpowiedzi

Doszedłem do takiego wniosku:

Życie jest jak Google PageRank - jedni mają gorzej, żeby inni mogli mieć lepiej, bo suma zawsze musi być stała.

Autor postu nie ponosi żadnej odpowiedzialności za ewentualne szkody wynikłe z wykorzystania zawartych w nim informacji.

Życie jest jak Google PageRank - jedni mają gorzej, żeby inni mogli mieć lepiej, bo suma zawsze musi być stała.

to twierdzenie jest z dwoch powodow nieprawdziwe:

1. Nie jest prawda, ze zeby komus sie wiodlo lepiej innym musi sie wiesc gorzej. Jest racze odwrotnie.

To bledne przekonanie niestety panuje tez w pojmowaniu ekonomii przez niektorych.

2. Suma PR nie jest stala, tylko caly czas sie powieksza.

Mimio wszystko ciekawy starrter

2. Suma PR nie jest stala, tylko caly czas sie powieksza.

Czyli średnia PR jest stała i wynosi 1, a suma powiększa się?

To chyba coś mi się pomieszało... :-s

Autor postu nie ponosi żadnej odpowiedzialności za ewentualne szkody wynikłe z wykorzystania zawartych w nim informacji.

Nie za bardzo rozumiem co masz na mysli mowiac srednia PR.

Pula punktow PR caly czas sie powieksza (bo wzrasta ilosc stron - kazda ma po 1 glosie, a te z PR odpowiednio wiecej).

Tak wiec, jezeli suma linkow do twojej jednej strony nie zmieni sie, to relatywny PR (ten oznaczony w Toolbarze), bedzie spadal.

ludzie, ludize to jest dział dowcipy a nie forum filozoficzne :mrgreen:

no ale dobra, tez dorzuce swoje przemyślenia...

IDĄC PO KAMYKACH JEROZOLIMSKIEJ MĄTWY ZNALAZŁEM HASŁO IZOTROPOWE NADAJĄCE SIĘ NIEBAGATELNIE DO ZJAWISK NOCY WSPÓŁCZESNEJ....

Dla tych co lubią na biało i dla tych co na czarno:
logo_ap.jpg godmodelogo.jpg

Nie za bardzo rozumiem co masz na mysli mowiac srednia PR.

Kiedyś (lipiec 2003) kupiłem sobie taką książkę o Google (wyd. Mikom) i tam jest tak napisane:

(ten oznaczony w Toolbarze)

Miałem na myśli ten właściwy, nie publiczny.

ta teoria z srednia PR, w zaden sposob mi nie pasuje do tego co wiem na temat PR (a naczytalem sie o PR sporo). Moze zle podchodze do tego tematu i nie moge zrozumiec tej sredniej.

Napisz o jakiej wartosci sredniej mowisz. Srednia czego?

polecam obydwa artykuly:

https://www.iprcom.com/papers/pagerank/

https://www.compar.com/infopool/articles/PR...alculation.html

Najlepszym zrodlem do zrozumienia PR jest https://www-db.stanford.edu/~backrub/google.html .

oryginalna praca tworcow google.

Note that the PageRanks form a probability distribution over web pages, so the sum of all web pages' PageRanks will be one.

Dyskusja na ten temat juz byla, gdzies na forum.

Z tego wynika, ze jezeli jest 4 mld stron w indeksie to suma PR bedzie 4 mld, tak wiec srednia bedzie 1.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności