Skocz do zawartości

Współczynnik odrzuceń w google analytics

MichaelDicson

Rekomendowane odpowiedzi

Witam borykam sie ostatnio z problemem współczynnika odrzuceń w google otóż czy jest możliwe by użytkownik który wchodzi na naszą stronę przez wyszukiwarkę bądź linka referencyjnego miał mozliwość przebywania na niej 0 sekund? Współczynnik odrzuceń mam na poziomie 60% z czego to większość jest taka iz ktoś wchodzi na strone i nie bywa na niej ani sekundy tak jakby w ułamkach sekundy wyłaczył stronę czy to jest możliwe by tak można było zrobić?

Dziwi mnie sposób naliczania statystyk przez google i uważam ze jest to nie mozliwe a skrypt googla jest zepsuty albo nie dopracowany pod tym względem.

Jakie wasze opinie są na ten temat?

Bo ja np szukając czegoś w google klikam na link przenoszę się na stronę i oglądam ją czasem podstronę czasem więcej podstron i nigdy nie zdarza się mi bym przebywał na jakichś stronach 0 sekund bo nie mam aż tak szybkiego podziału uwagi na witryny iż w ułamkach sekund mogę przeczytać o czym ta strona jest. No chyba ze internauci to roboty skanujące witryny hehe.

Skrypt nie jest zepsuty. Wszystkie odwiedziny ze współczynnika odrzuceń mają czas przebywania 0s (przy standardowych ustawieniach). Nie ma inicjacji po raz drugi skryptu GA - narzędzie nie wie kiedy ktoś opuścił stronę.

Jest natomiast funkcja setTimeout(), która pozwala na ustawienie czasu (sugerowane 10s), poniżej którego odwiedziny trafiają do współczynnika odrzuceń. Wówczas odwiedziny, gdzie ktoś wszedł i wyszedł z tej samej strony i przebywał ponad 10s będą liczone właśnie jako 10 sekundowe. Także nie ma możliwości pokazanie dokładnego czasu przebywania użytkownika w momencie gdy wchodzi on na stronę i opuszcza serwis nie klikając nigdzie dalej. Można ewentualnie kombinować z jakimiś dodatkowymi skryptami ładującymi się np. po najechaniu myszką (i otagowanymi skryptami GA), no ale to może być uciążliwe dla działania strony.

pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności