Skocz do zawartości

Gogole zlicza kliki z wyników organicznych

radek

Rekomendowane odpowiedzi

Pisałem o tym na swojej tablicy firmowej:

https://www.facebook.com/AdMediaPl

Ale widzę, że na forum nikt o tym nie pisze (a przynajmniej nie znalazłem)

Google od kilku dni zaczęło zliczać wszystkie kliki w wyniki wyszukiwania.

Wyszło nam to po tym, jak przestał nam działać monitoring pozycji - okazuje się, że dziś wszystkie kliknięcia w wyniki wyszukiwania przechodzą przez serwer google.

Aby o tym się przekonać, wyłączcie javascript w przeglądarce, potem wejdźcie na google i wyszukajcie frazy.

Gdy zobaczycie wyniki wyszukiwania okaże się, że wyniki nie wskazują bezpośrednio strony a stronę przez przekierowanie:

https://google.pl/url?[nazwa urla]

Podobnie, gdy jest właczony javascript takie przekierowanie realizuje nam javascript.

Z tego wynika że zliczają kliki. W połączeniu z Google+ i Analyticsami stawia to świat SEO w obliczu zmian i nowych wyzwań w przyszłości.

No i mała autopromocja - jak chcecie mieć fresh takie info polubcie naszą tablicę.

Pozdrawiam,

Radek.

logosc.png

Nowa odsłona systemu!!! --- Radek Kubera na G+.--- Mój blog: radek.kubera.org

A co to za news? A próbowałeś kiedyś skopiować odnośnik z wyników wyszukiwania? Takie przekierowania były w Google od dawna.

Moje skromne przemyślenia na temat pozycjonowania próbuję przedstawiać na blogu -> https://blog.karlosky.pl
Osoby zainteresowane współpracą w zakresie SEO zapraszam na stronę www.topmaker.pl oraz https://pozycjonowanie-bialystok.pl

@it_management

sprawdzałem to dwa razy. W wyniku tej zmiany przestał mi działać monitoring pozycji - sam myślałem, że mam zwidy i sprawdziłem to ponownie z rana, ba z kilku przeglądarek.

Podobnie zachował się DonLinkage- przestał prawidłowo monitorować pozycje.

logosc.png

Jakieś tam zmiany były ;) - nie wnikałem, ale to samo zapytanie generowało inny kod. Ogólnie sprawa dziwna, bo dla harvestera stron nie musiałem niczego zmieniać ;)

Przekierowanie w Serpach było od dawna, ale faktycznie coś się zmieniło w wyświetlanych wynikach..

Nawet Free Monitor for Google się rozjechał :/

Moje skromne przemyślenia na temat pozycjonowania próbuję przedstawiać na blogu -> https://blog.karlosky.pl
Osoby zainteresowane współpracą w zakresie SEO zapraszam na stronę www.topmaker.pl oraz https://pozycjonowanie-bialystok.pl

Zgadza się, przekierowania były, ale incydentalne.

Absolutnie jestem przekonany do tego, co napisałem wcześniej.

Ja wcześniej nie miałem tego obsłużonego (pozycja w google przez przekierowanie) - czyli źle zliczał mi takie linki przez przekierowanie w monitoringu. Dotyczyło to ok. 10% wszystkich wyników do tej pory. Ja problem wcześniej rozwiązywałem w ten sposób, że ponownie, po pewnym czasie pytałem monitoring o pozycję dla fraz, których wahnięcie było większe niż 10 pozycji w stosunku do dnia ubiegłego. W ten sposób algorytm obchodził ten bug mojego systemu (czyli brak obsługi przekierowania) i działał -bo ponowne odpytanie przez inne proxy z reguły dla tego linku już zwracało wynik bez przekierowania.

Aktualnie, gdy dotyczy to 100% wyników moje "obejście" problemu również nie zadziałało i stąd wpadłem na tę zmianę.

@okazwłoka - prawdopodobnie miałeś inne wyrażenia regularne, jedno uwzględniało ten przypadek, inne nie.

logosc.png

Te przekierowania byly od dawna. Moze nie takie same ale przez adres Google to od jakis 2 lat co najmniej tak jest.

To ze zlicza kliki to tez wiadomo, bo jak sie ma Google dla webmasterow to tam jest pokazane ile osob szukalo frazy, na ktorej bylismy pozycji i ile klikow z wyszukiwarki bylo - takie dane sa co najmniej od roku.

Sorki Radek ale torche przyspales :)

kodeks-logo-baner-pio.jpg

Blog z informacjami o prawnych aspektach związanych z funkcjonowaniem internetu, w tym problematyka dotycząca SEM i SEO. organisciak.pl

Nic nie przespałem.

Powtarzam - kliki były zliczane ale nie wszystkie (ok. 1/10). Teraz zlicza wszystkie.

Nie tylko ja to zauważyłem, zapytałem na forum google dla webmasterów, już jedna osoba mi potwierdziła, że też to zaobserwowała.

Chcę potwierdzenia od Kaspara, może się wypowie.

logosc.png

Od lat zliczane są przez Javascript,

302 bez Javascript występował dla kilkunastu procent zapytań, od kilku dni dla 100% zapytań.

update:

Występuje to od 13 lutego

Dokładnie.

Nie jestem w stanie stwierdzić od kiedy zlicza javascript w 100%, ale od kilku dni serwują 302 na 100% wyników bez javascript.

Dzięki mkr że choć Ty mnie wsparłeś :)

Pozdrawiam.

logosc.png

Generalnie się sporo zmienia w wyszukaniach w ostatnich dniach...

to już wychwyciliście?:

pozycjonowanie.jpg

najpierw linki sponsorowane,

później na regionalne zapytania - mapki

...

a teraz newsy - i oczywiście nad wynikami organicznymi...

ojj będzie się chyba niebawem działo...

dymna.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności