Skocz do zawartości

Podatek z AdSense - dalsze gdybania

przemeks

Czy odprowadzasz podatek za przychody z Google AdSense?  

422 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy odprowadzasz podatek za przychody z Google AdSense?

• Tak
      79
    • Nie i nie zamierzam
      75
    • Nie, ale chciałbym tylko mnie to przerasta
      103

Rekomendowane odpowiedzi

Regulamin raczej nie może być umową. W umowie powinny być wskazane strony umowy, data zawarcia okres obowiązywania itp. Umowy oczywiście nie musi być ale wtedy powinno się wystawić fakturę lub rachunek a to w przypadku Adsense chyba nie ma miejsca. Dlatego cały czas uważam, że przychody z Adsense nie mogą być przychodami z działalności gospodarczej.

• Odpowiedzi 108
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Czyli z jednej strony mozna zaplacic kare za nierozliczanie Adsense w ramach dzialalnosci gospodarczej - jako stale, regularne zrodlo dochodu. Z drugiej nie mozna go tak rozliczac -bo nie ma umowy. POLSKA...

Szlachetne Google

nikt sie nie dowie

jak anty-seo'ujesz

az zajaggerujesz.

Dlatego cały czas uważam, że przychody z Adsense nie mogą być przychodami z działalności gospodarczej.

Ale to nie jest kwestia uznaniowa, działaność gospodarczą w Polsce się rejestruje - a nie prosi o zgodę na jej prowadzenie. Jak zarejestrujesz firmę, która zajmuje się prowadzeniem strony internetowej to wszystkie dochody z tej strony będą dochodami z działalności...Onet.pl jest spółką giełdową, a jedyne co robią to portal pod adresem onet.pl ;)

Co do faktury to oczywiście trzeba ją wystawić, na kwote i dane nabywcy tak jak na czeku.

Własny sklep internetowy dla każdego.

co do ankiety podkresle, co juz bylo powiedziane: przy zarobkach kilka $$ miesiecznie, ilosc papierkowej roboty jest nieracjonalnie duza. natomiast kupno nowego mieszkania/samochodu/domu za pieniadze-z-powietrza MOZE przykuc uwage inspektorow US. szczegolnie przy kreatywnosci naszych urzednikow.

wprawdzie prawdziwy ruch $$$$ dopiero mi sie zaczal, nie mam zamiaru sie "sfrajerzyc" i potem tylko sie cykac, zeby urzednik nie pomyslal, skad biedny dr ma tyle pieniedzy. pieniedzy wbrew pozorom nie da sie tak latwo ukryc, szczegolnie jesli dochod $$$$ przekracza mocno zarobki w polsce.

poza tym uwazam, ze wyciagajac pieniadze z amerykanskiej machiny dobrze jest je wtlaczac w polski system. moze nie koniecznie poprzez podatek, ktory rzadawcy i tak przepija, ale jest to powszechnie przyjeta na swiecie forma (wolalbym bezposrednio na budowe odcinka autostrady kolo torunia). jakos tam poczuwam sie do przynaleznosci obywatelskiej, chociaz ostatnio nie ma z czego byc dumny i nawet slepy by zauwazyl, ze nasz system jest totalnie wypaczony i wypacza sie coraz bardziej mimo przedwyborczej kielbasy.

a wiec chocby dla swietego spokoju - warto wypelniac pit-53 imho.

pozdr - r.

dobra. wszystko pięknie. ale teraz pytanie - w roku 2005 uzyskałem przychodzy z tytuły adsense. nie wysyłałem pit'ow 53... czy mogę to jeszcze jakos legalnie rozliczyc w momencie rozliczania pitu za cały rok? czy już nic nie moge zrobić?

dobra. wszystko pięknie. ale teraz pytanie - w roku 2005 uzyskałem przychodzy z tytuły adsense. nie wysyłałem pit'ow 53... czy mogę to jeszcze jakos legalnie rozliczyc w momencie rozliczania pitu za cały rok? czy już nic nie moge zrobić?

Też jestem ciekaw

ja dokładnie tak zamierzam się rozliczyć tj. w picie rocznym, bo mam na to oficjalną odpowiedź z mojego skarbowego :)

Właśnie wracam z U.S. Informacje jakie otrzymałem:

- nie trzeba wypełniać Pit-53 co miesiąc

- można policzyć sobie wszystkie czeki w dodatkowym dochodzie w zeznaniu rocznym - Pit-37. Jeżeli kwota nie przekracza 2727 PLN rocznie (czy coś w tym stylu) i nie ma się żadnych innych dochodów to nie trzeba się rozliczać - jest to kwota wolna od podatku

- można się rozliczać po kursie z dnia odebrania pieniędzy (ja mam potwierdzenia wykonania dyspozycji z banku BPH i tam jest od razu wpisany kurs z danego dnia). Przelicza się następnie na złotówki i z tego wpisuje się do Pita 19%

Wracając do sondy. Mieszkam w dużym mieście i wiem, że parę osób ma dochody z Adsense, ale Pani w Urzędzie jeszcze nie słyszała, chociaż zajmuje się podatkiem z zagranicy żeby ktoś się rozliczał z tego programu. Ponadto stwierdziła, że nie ma możliwości (na razie) udowodnienia komuś że ma takie dochody.

Mamisynek: Pani z Urzędu mogłaby się dowiedzieć ze to są dochody z adsense jedynie w trakcie kontroli. No chyba ze co miesiac z pit5 składasz kopie swoich faktur :))

A udowodnić ? Bez problemu - jeśli będzie donos, to jak już znajdą bank z którego korzystasz to jesteś ugotowany :)

Mamisynek: Pani z Urzędu mogłaby się dowiedzieć ze to są dochody z adsense jedynie w trakcie kontroli. No chyba ze co miesiac z pit5 składasz kopie swoich faktur :D)

A udowodnić ? Bez problemu - jeśli będzie donos, to jak już znajdą bank z którego korzystasz to jesteś ugotowany :D

donos donos... ryzyk fizyk. prawdopodobnienstwo zalezne od:

- kupowanych luksusow, ktore rzucaja sie w oczy (swiadczacych o dodatkowych dochodach)

- kupowanych rzeczy (np. samochod, dom, mieszkanie) na ktore wiadomo, ze cie nie stac z pensji

- ilosci osob, ktore wiedza, na czym zarabiasz i zazdroszcza

- ilosci upierdliwych sasiadow

- tego, jak bardzo sie lubisz chwalic

raczej powiedzialbym, ze podejrzliwosc urzednikow wzbudzilby zakup nieruchomosci czy innej duzej rzeczy.

a swoja droga: czy ktos wpadl nieplacac podatkow z adsense? slyszeliscie o takim przypadku? co oczywiscie nie znaczy, ze nie wpadnie, bo kiedys allegrowicze tez zyli spokojnie... ;-)

jak sie US dowie, ze istnieje AdSense, to moze przeciez poprosic grzecznie o liste polskich publisherow... i raczej to uwazalbym za niebezpieczenstwo.

pozdr - r.

Jak na razie Polski US jest "tępy" co mówić o łapaniu jak oni się czepiajszy wszystkich innych i wszystkiego co popadnie. Wychodząc z założenia lepiej zapłacić i mieć problem z głowy niż jak za 4 lata zapuka US i powie. Przez ostatnie 4 latata zarobił Pan tyle i tyle, podatek to tyle, a odsetki to 5 razy tyle.

Nie ma co ryzykować.

Jak na razie Polski US jest "tępy" co mówić o łapaniu jak oni się czepiajszy wszystkich innych i wszystkiego co popadnie. Wychodząc z założenia lepiej zapłacić i mieć problem z głowy niż jak za 4 lata zapuka US i powie. Przez ostatnie 4 latata zarobił Pan tyle i tyle, podatek to tyle, a odsetki to 5 razy tyle.

Nie ma co ryzykować.

problem jest tez taki: nie zaplace w tym miesiacu, ipod nano 4gb za "free". to jest brachu pokusa nie do odparcia. a przez rok ile sie moze nazbierac... ;-)

kwoli scislosci: jak napisalem kilka postow wyzej, podatek _powinno_ sie placic, co i sam zamierzam (nie zaplacilem 1. czeku z grudnia tylko, ale i tak mialbym zwrot...)

tylko mysle, ze warto wyjasnic do konca sprawe, czy trzeba co miesiac wypelniac pit-53 i placic zaliczke. bo jesli nie, to spokojnie mozna te pieniadze na koncie trzymac - procent zawsze jakis jest (albo inaczej inwestowac).

moze stworzylibysmy jakis jednoznaczny opis sposobu placenia podatkow? lacznie z listem do US - zapytanie, czy tak wlasnie nalezy robic - bo bezpieczniej jak kazdy ze swojego US dostanie potwierdzenie.

pozdr - r.

Być może mało osób płaci na zasadzie pit-53, jako dochody z zagranicy. Ale wątpie, że duże serwisy jak np prv.pl itp. nie rozliczają tych dochodów jako część działalności.

Co do odpowiedzi z US-ów, to narazie jest tak, że każdy odpowiada według własnego uznania, a formlalnie decyzja jest ważna tylko dla pytającego.

Własny sklep internetowy dla każdego.

Podobno (jeszcze szukam jakiegoś dokumentu na temat umów elektronicznych) AdSense może być traktowany jako działalność na podstawie umowy-zlecenie. Taki rodzaj działalności jest opisany w art. 13 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych. Koszty uzyskania wynoszą - jeśli dobrze pamiętam - 20% (też są określone w tej ustawie). Dochód z działalności z art. 13 zgłasza się poprzez PIT-53. Trzeba płacić zaliczki. Po złożeniu zeznania rocznego, zostaną one najwyżej zwrócone. Taką wersję podał też podobno jakiś znany radca prawny w tej książce o AdSense.

Zeznania podatkowe trzeba wypełniać zawsze. Kwota wolna od podatku jest zwykle źle rozumiana. Po prostu od kwoty podatku odejmuje się ok. 500 zł, co po podzieleniu przez 19% daje te 2700.

Z umowy-zlecenie należy się rozliczać właśnie w ten sposób. Pozostaje kwestia, czy AdSense jest działalnością na podstawie tej umowy. Szukam jeszcze jakiegoś dowodu na to. Ale przypominam, że kupując cokolwiek w sklepie też zawieramy umowę, choć nie jest w jakikolwiek sposób spisana i nikt nie wymienia stron umowy...

pozdr.

mj

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności