Skocz do zawartości

Podatek z AdSense - dalsze gdybania

przemeks

Czy odprowadzasz podatek za przychody z Google AdSense?  

422 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy odprowadzasz podatek za przychody z Google AdSense?

• Tak
      79
    • Nie i nie zamierzam
      75
    • Nie, ale chciałbym tylko mnie to przerasta
      103

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem, czy ktoś to jeszcze czyta, ale szukałem w Kodeksie Cywilnym (BTW: z 1964 r. ;) ) czegoś o umowie zlecenia. Nie znalazłem tam niczego, co by wskazywało na konieczność stosowania tzw. "formy szczególnej" (co jest wymagane np. przy sprzedaży nieruchomości), więc umowa może być zawarta w jakikolwiek sposób - również ustny. Zatem rzeczywiście ten sposób rozliczania, o którym pisałem powyżej jest poprawny.

Zaznaczam, że nie jestem prawnikiem, co więcej nie interesuję się prawem :D .

pozdr.

mj

EDIT:

A tutaj link z tekstem potwierdzającym, że umowa-zlecenie może być zawarta np. ustnie (a więc tym bardziej w takiej formie, jak w AdSense):

https://www.centrumkariery.pl/index.php?id=12

• Odpowiedzi 108
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Takie pytanko dotyczące formularza pit-53, bo jak zrozumiałem przy jego pomocy należy się rozliczać ... czy składa się go tylko w miesiącu otrzymania dochodu, czy 'kumuluje' się w kolejnych zeznaniach? Jeżeli niejasno wytłumaczyłem, to przykład:

- w marcu dostaję czek na 200$

- w czerwcu dostaję 100$

reszta miesięcy - nic

zatem składam pierwszy pit w kwietniu z kwotą 200$ (po przeliczeniu), i potem

wariant a:

w maju pit 200$

w czerwcu 200$

w lipcu 300$

w sierpniu 300$

itd

czy wariant b:

w maju pit 200$

w czerwcu 0

w lipcu 100

w sierpniu 0

itd

Pobieżnie przejrzałem też ten wątek - jak wygląda tutaj z kosztami uzyskania przychodu? Mogę odjąć hosting? Czy standardowe 20% jak przy umowie-zleceniu?

PS. to już offtopic trochę - czy jest jakiś określony termin w jakim mogę zrealizować czek?

PS2. zapomniałem dopisać - nie prowadzę działalności gospodarczej, jeżeli to cokolwiek zmienia

Poprawny wariant to b. Jako osoba fizyczna koszt uzyskania przychodu z tytulu umowy-zlecenie - 20 %. Serwera nie mozesz odliczyc.

Wydaje mi sie, ze musisz takze odprowadzic skladke zdrowotna (nawet przy umowie-zlecenie trzeba) - ktora potem w picie odejmujesz od przychodu i zmniejszasz tym samym podstawe opodatkowania (podatek oczywiscie 19%)...

Edit:

czek wazny 6 miesiecy

Szlachetne Google

nikt sie nie dowie

jak anty-seo'ujesz

az zajaggerujesz.

No i się zaczyna... :pisze: próba wypełnienia PIT-36. Gorsze to niż rozwiązywanie układu 3 równań z 4 niewiadomymi.

W części D wypełniam nr 8 (inne źródła). Przychód, koszty, dochód tak samo jak w PIT-53 tylko dla całej sumy z 2005 roku. Należna zaliczka, w tym pobrana przez płatnika (cokolwiek to znaczy) to dla mnie po prostu 19% dochodu.

W części E wcześniej wyliczony dochód wpisuję do 135.

W części H ten sam dochód wpisuję do pól 161 i 164.

165 sobie wyliczam wg. stawek. Dochód mam mniejszy niż 2.790 zł. Znaczy to, że obliczony podatek wynosi zero (i mi zwrócą to co zapłaciłem przy PIT-53), czy mam go policzyć wg. stawki do 37.024 zł?

Z resztą raczej dam sobie radę. Już tylko spierwiastkować, scałkować, pomnożyć przez liczbę stron w Google, zróżniczkować i gotować przez 30 min.

Oczywiście spytam się w urzędzie czy dobrze wypełniłem, ale wolałbym uniknąć przepisywania.

I wszędzie zaokrąglamy do pełnych złotówek, w pitach 53 też. Dobrze mówię?

Autor postu nie ponosi żadnej odpowiedzialności za ewentualne szkody wynikłe z wykorzystania zawartych w nim informacji.

[...]

Dochód mam mniejszy niż 2.790 zł. Znaczy to, że obliczony podatek wynosi zero (i mi zwrócą to co zapłaciłem przy PIT-53), czy mam go policzyć wg. stawki do 37.024 zł?

[...]

Oczywiście spytam się w urzędzie czy dobrze wypełniłem, ale wolałbym uniknąć przepisywania.

I wszędzie zaokrąglamy do pełnych złotówek, w pitach 53 też. Dobrze mówię?

Ad1) Dokladnie tak - 0. Roznica miedzy 0 a wplaconymi zaliczkami to nadplata do zwrotu

Ad2) Zaokraglamy tak, jak napisane jest przy poszczegolnych polach, np. w 179 do pelnych dziesiatek groszy a w 178 do pelnego zlotego :pisze:

Szlachetne Google

nikt sie nie dowie

jak anty-seo'ujesz

az zajaggerujesz.

Ad2) Zaokraglamy tak, jak napisane jest przy poszczegolnych polach

Jakiś czas temu mówili we wiadomościach w TV (czasem oglądam), że jest jakaś zmiana i teraz zaokrągla się do pełnych złotych - stąd moje wątpliwości. A formularze były drukowane w 2004 (ja mam taki).

Autor postu nie ponosi żadnej odpowiedzialności za ewentualne szkody wynikłe z wykorzystania zawartych w nim informacji.

Tak, masz racje. Od 1 I 2006 faktycznie obowiazuje ta zasada!

mnie najbardziej zastanawiaja "koszty uzyskania" - czy ktos moglby zamiescic list to US, na podstawie ktorego dostal odpowiedz, ze mozna odliczac koszty uzyskania? przecie to nijak ani autorskie, ani oswiatowe, ani artystyczne...

podobno taka wykladnia jest tez (znaczy: zeby odliczac) w slynnym ebooku o adsense...

pozdr - r.

W części D wypełniam nr 8 (inne źródła). Przychód, koszty, dochód tak samo jak w PIT-53 tylko dla całej sumy z 2005 roku. Należna zaliczka, w tym pobrana przez płatnika (cokolwiek to znaczy) to dla mnie po prostu 19% dochodu.

W części E wcześniej wyliczony dochód wpisuję do 135.

W części H ten sam dochód wpisuję do pól 161 i 164.

165 sobie wyliczam wg. stawek. Dochód mam mniejszy niż 2.790 zł. Znaczy to, że obliczony podatek wynosi zero (i mi zwrócą to co zapłaciłem przy PIT-53), czy mam go policzyć wg. stawki do 37.024 zł?

Niestety trochę inaczej. PIT-53 dotyczy działalności z art. 13. A takiej działalności odpowiada wiersz 5.

W takim razie w polu 58. wpisujesz cały przychód. Koszty uzyskania zgodnie z ustawą dla umowy zlecenie wynoszą chyba 20%. Można sprawdzić na sejm.gov.pl (ustawa o podatku dochodowym od osób fizycznych).

Czyli w 59. wpisujesz 20% wartości pola 58. 60. jasne, a w 62. wpisujesz sumę zaliczek, które powinieneś wpłacić (czyli tych, które wpłaciłeś + ewentualna za grudzień, której jeszcze nie wpłaciłeś). Teraz wypełniasz wiersz 9.

W cześć E wpisujesz wyliczony dochód do 135.

W części H wpisujesz chyba do 159. Pamiętaj, że to nie jest nazywane pracą za granicą! To działa jak zwykła umowa-zlecenie. Dalej wypełniasz 162.

W polu 184. wpisz wysokość zaliczek, które już wpłaciłeś.

A najlepiej, ściągnij ten program:

Pity2005

Uzupełniasz tylko niektóre pola. Resztę sam policzy...

Tak, masz racje. Od 1 I 2006 faktycznie obowiazuje ta zasada!

mnie najbardziej zastanawiaja "koszty uzyskania" - czy ktos moglby zamiescic list to US, na podstawie ktorego dostal odpowiedz, ze mozna odliczac koszty uzyskania? przecie to nijak ani autorskie, ani oswiatowe, ani artystyczne...

podobno taka wykladnia jest tez (znaczy: zeby odliczac) w slynnym ebooku o adsense...

pozdr - r.

Zgodnie z ustawą - 20% dochodu.

Wszystko jest w ustawie. Czytać:blink:

www.sejm.gov.pl -> prawo -> wyszukiwarka -> ustawa o podatku dochodowym od osób fizycznych ([*]obowiązująca) -> art.13

pozdr.

mj

Witam . Ja mam pytanie czy z otrzymaniem czeku otrzymujemy umowe zlecenie, ponieważ pytając się w US usłyszałem czy jest to na umowe zlecenie, ja powiedziałem ze nic na ten temat nie wiem, to odpowiedziano mi ze to jest na czarno, jak to jest, bo jeśli nie mam umowy zlecenie to nie mam podstawy wypełniać chyba PIT-u.

Ps. nie pracuje i się nie ucze.

Proszę o odpoweidz. Pozdrawiam

hmm już mi się naprawdę w głowie zamieszało. Nigdy nie wypełniałem pitu i mam pytanie. Dostaję kasę z zagranicy kilkaset dolców miesięcznie powiedzmy, że 100$. Wypełniam w końcu pit co miesiąc czy tylko raz w roku?

I wszyscy robią tak samo? czyli np. uczniowie bezrobotni i emeryci raz w roku czy jak? i w przypadku, gdy dostaję kasę z zagranicy za reklamę nie z googla, to wypełniam pity w ten sam sposób jakby to było z google?

Mistrz Pozycjonowania Master of Seo.  Zobacz moją ofertę dla klientów na BITEC Pozycjonowanie Katowice

Witam . Ja mam pytanie czy z otrzymaniem czeku otrzymujemy umowe zlecenie, ponieważ pytając się w US usłyszałem czy jest to na umowe zlecenie, ja powiedziałem ze nic na ten temat nie wiem, to odpowiedziano mi ze to jest na czarno, jak to jest, bo jeśli nie mam umowy zlecenie to nie mam podstawy wypełniać chyba PIT-u.

Ps. nie pracuje i się nie ucze.

Proszę o odpoweidz. Pozdrawiam

Już o tym pisałem. AdSense to działalność z umowy zlecenie. Niech ci urzędnik(czka?) pokaże fragment Kodeksu Cywilnego, w którym jest napisane, że zlecenie wymaga pisemnej umowy. Zlecenie może być przyjęte nawet ustnie. Jak zarabiasz kasę to w ramach zlecenia i chcesz zapłacić podatek od tego to go płacisz i już. A żaden US nie może kazać pokazać tekstu umowy, chociaż pewnie tak uważają urzędnicy... Jakby się rzucali, to powiedz, że Kodeks Cywilny nie wymaga tzw. "formy szczególnej" umowy dla zlecenia (czy np. pisemnej). Nie ma tam ani słowa o tym, jak ma wyglądać ta umowa. Dlatego może być zawarta również tak jak np. umowa sprzedaży bułki w sklepie osiedlowym (nawet nie ustnie...). Formy szczególnej wymagają m.in. umowy dot. nieruchomości...

hmm już mi się naprawdę w głowie zamieszało. Nigdy nie wypełniałem pitu i mam pytanie. Dostaję kasę z zagranicy kilkaset dolców miesięcznie powiedzmy, że 100$. Wypełniam w końcu pit co miesiąc czy tylko raz w roku?

I wszyscy robią tak samo? czyli np. uczniowie bezrobotni i emeryci raz w roku czy jak? i w przypadku, gdy dostaję kasę z zagranicy za reklamę nie z googla, to wypełniam pity w ten sam sposób jakby to było z google?

Pisałem o tym już chyba 3 razy w tym temacie i poprzednim dotyczącym podatków. Tak trudno przeczytać?? Płaci się co miesiąc. Wypełniasz PIT-53 (jak - też pisałem) i wpłacasz zaliczkę. Robisz to do 20 dnia miesiąca po miesiącu, w którym coś zarobiłeś.

Np. TradeDoubler podaje taką samą wersję w odpowiedzi na pytania o to, jak się należy rozliczać z dochodów.

A tak BTW: naprawdę tak ciężko poszukać sobie tego w ustawach? Będziecie mogli zaprzeczyć urzędnikowi, który próbuje wciskać wam bzdury.

I przypominam, że nie jestem prawnikiem i nie biorę żadnej odpowiedzialności za to, co tutaj piszę. Te informacje uzyskałem z samodzielnej lektury odpowiednich ustaw. Mam nadzieję, że czytanie ze zrozumieniem idzie mi nieźle :P.

pozdr.

mj

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności