Skocz do zawartości

Podatek z AdSense - dalsze gdybania

przemeks

Czy odprowadzasz podatek za przychody z Google AdSense?  

422 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy odprowadzasz podatek za przychody z Google AdSense?

• Tak
      79
    • Nie i nie zamierzam
      75
    • Nie, ale chciałbym tylko mnie to przerasta
      103

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 108
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Witam, nie wiem czy będzie to powtórką, ale nie moge zebrać jakoś do "kupy" tego co tu piszecie ;-].

Od jakiegos czasu zacząłem zarabiać na poważnie na AdSense. Czek 600 $ jest w drodze. Zarabiam średnio 600 $ miesięcznie, ucze sie. Jak się rozliczyć z tego? Sugeruje odpowiedź "krok po kroku" :-).

dziękuje i pozdrawiam

Witam, nie wiem czy będzie to powtórką, ale nie moge zebrać jakoś do "kupy" tego co tu piszecie ;-].

(...) Jak się rozliczyć z tego? Sugeruje odpowiedź "krok po kroku" :-).

Więc moja interpretacja jest taka:

AdSense jest działalnością na podstawie umowy zlecenie (art. 13 ustawy o pod. doch. od os. fiz.) i w związku z tym:

Do 20. dnia miesiąca po mięsiącu, w którym osiągnęło się dochód należy złożyć zeznanie podatkowe na formularzu PIT-53. Koszty uzyskania wynoszą 20% przychodu. (od stycznia do listopada)

Za grudzień rozlicza się z zeznaniu rocznym - wpisuje się tam sumę dochodów z całego roku, a także sumę już wpłaconych zaliczek. Jeśli podatek będzie mniejszy od ok. 530 zł, to zaliczki zostaną zwrócone.

Zaznaczam, że to nie jest pewne. Bo np. pkt. 8 art. 13 brzmi tak:

8 ) przychody z tytułu wykonywania usług, na podstawie umowy zlecenia lub

umowy o dzieło, uzyskiwane wyłącznie od:

a ) osoby fizycznej prowadzącej działalność gospodarczą, osoby prawnej

i jej jednostki organizacyjnej oraz jednostki organizacyjnej niemającej

osobowości prawnej,

b ) właściciela (posiadacza) nieruchomości, w której lokale są wynajmowane,

lub działającego w jego imieniu zarządcy albo administratora -

jeżeli podatnik wykonuje te usługi wyłącznie dla potrzeb związanych z

tą nieruchomością

Sam nie wiem, czy AdSense można do tego zaliczyć. Ale jeśli ta opcja odpadnie, to niestety AdSense będzie chyba wymagał DG :)

pozdr.

mj

Mikej, przede wszystkim dziękuje za odpowiedź! Może wypowie się jedna z tych 23 osób która płaci podatki i jestem w podobnej sytuacji do mojej czyli: uczeń, bez działalnosci gospodarczej, 600-900 usd miesięcznie.

Mikej: a nie moge w zeznaczniu rocznym wszystko podliczyć? Czy musze sie pier... co miesiąc z tym?

Mikej, przede wszystkim dziękuje za odpowiedź! Może wypowie się jedna z tych 23 osób która płaci podatki i jestem w podobnej sytuacji do mojej czyli: uczeń, bez działalnosci gospodarczej, 600-900 usd miesięcznie.

Mikej: a nie moge w zeznaczniu rocznym wszystko podliczyć? Czy musze sie pier... co miesiąc z tym?

Takie same zasady dotyczą wszystkich. Nieważne, czy jesteś uczniem, czy masz 40 lat i z AdSense masz tylko dodatkową kasę. Niestety PIT-53 trzeba wypełniać co miesiąc. A swoją drogą, przy takich, regularnych dochodach US może powiedzieć, że to już jest DG...

Dlatego napisz pismo do US, opisz jak wygląda sytuacja, podaj swoją (moją?) interpretację i czekaj na odpowiedź.

pozdr.

mj

IMHO - płatnik (czyli w tym wypadku google) powinien Wam przysyłać na koniec roku rozliczeniowego PIT-11 lub PIT - 8B (oczywiście jesli nie prowadzicie DG).

Przynajmniej tak jest przy umowach-zleceniach czy umowach o dzieło.

A do czego zlicza się wypłata z google adsense? Nie wiem.

Natomiast zgodnie z polskim prawem - jezli wam takiego papierka nie przyslą to nie macie jak się rozliczyć. Skąd macie bowiem wiedziec ile zarobiliscie?

Przecież czeki zrealizowaliście i nie macie - zresztą to zaden dowód - równie dobrze mogli byscie pokazać fiskusowi kilka banknotów. A i jakieś statystyki przez WWW nie są żadnym dokumentem tylko informacją.

Tak ja to widzę. jesli się mylę prosze mnie poprawić :zeby:

PS. Jesli Google wysyła dane do US to musi i Wam. Wogóle Google jest troche na bakier z polskim prawem. Np. regulaminy w czasie jak zakładałem konto byly po angielsku, a niektóre działy do tej pory są nie przetłumaczone... Ciekawe jak to się ma do kwestii fiskalnych?

Budujesz domy z bali. A jeśli potrzebny ci projekt pomocny bedzie Architekt wnętrz. A na czas remontu jedź nad morze -> Międzyzdroje noclegi.

maciek76: Firmy z siedzibą poza Polską nie obowiązuje polskie prawo podatkowe, nawet jakby google chcial być "płatnikiem" to musiałby założyc w polsce oddział i wyrobić sobie NIP.

Poza dochodami z etatu, umow zlecenie, ludzie zarabiają pieniądze bez pośrednictwa płatnika i właśnie pit-53 jest deklaracją dla takich osób - a czek i wyciąg z konta jest jak najbardziej dowodem wysokości zarobków.

Własny sklep internetowy dla każdego.

maciek76: Firmy z siedzibą poza Polską nie obowiązuje polskie prawo podatkowe, nawet jakby google chcial być "płatnikiem" to musiałby założyc w polsce oddział i wyrobić sobie NIP.

Poza dochodami z etatu, umow zlecenie, ludzie zarabiają pieniądze bez pośrednictwa płatnika i właśnie pit-53 jest deklaracją dla takich osób - a czek i wyciąg z konta jest jak najbardziej dowodem wysokości zarobków.

Hymmm... no i racja ... tylko teraz jest problem natury prawnej. Dzieki za sprostowanie.

BTW. W Chinach Google do prawa chińskiego się dostosowało i pomaga reżimowi w łamaniu praw człowieka - no ale to prawa człowieka a nie podatkowe.... :)

Budujesz domy z bali. A jeśli potrzebny ci projekt pomocny bedzie Architekt wnętrz. A na czas remontu jedź nad morze -> Międzyzdroje noclegi.

Najlepiej jest unikać opodatkowania. Dochód został wytworzony poza terenem kraju i aż szkoda odpalać działkę dla fiskusa. G nigdy nie przekaże informacji o Twoich zarobkach, nawet na wyraźne życzenie polskiego fiskusa. Nie ma takiej możliwości i nigdy nie będzie. Polski fiskus nie ściga i nie będzie ścigać firm zarejestrowanych poza RP. Kasę lepiej odebrać do ręki i nikomu się nie chwalić, i tak każdy z nas płaci podatek VAT nawet przy zakupie kajzerki na śniadanie. Po co więcej? Na dotacje dla rolników, służbowe auta dla PISu, nietrafione inwestycje, lepiej zrobisz dla kraju jak wydasz je wg własnego uznania.

Bank sam raczej nic nie przekaże, ale w przypadku donosu albo zakupu nieruchomości mogą zrobić kontrole, w tym także przejrzeć operacje bankowe.

Znajomy miał spore problemy, przez donos, że prowadzi działalność gospodarczą bez rejestracji. Konkretnie chodziło o to, ze założył sieć blokowa, zbierał opłaty od mieszkanców i wpłacał za dzierżawę łącza. Grosza na tym nie zarobił, a problem zrobili, że lepiej nie mówić...

Ale jak ktoś się nie chwali i nie zacznie przeszkadzać jakieś komercyjnej firmie (jak było w powyższym przypadku) to ryzyko nie jest duże.

Własny sklep internetowy dla każdego.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności