Skocz do zawartości

Podatek z AdSense - dalsze gdybania

przemeks

Czy odprowadzasz podatek za przychody z Google AdSense?  

422 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy odprowadzasz podatek za przychody z Google AdSense?

• Tak
      79
    • Nie i nie zamierzam
      75
    • Nie, ale chciałbym tylko mnie to przerasta
      103

Rekomendowane odpowiedzi

To fakt, jak będzie donos i dowody można zacząć postępowanie i sprawdzić stan konkretnego konta. US nigdy nie sprawdza kont bez prowadzonego postępowania. Najpierw dowody, potem kontrola. Domyślnie wszyscy są niewinni. Banki nie donoszą na swoich klientów i nie mają takiego obowiązku. Nawet gdyby, konto można uruchomić np. w Szwajcarii (nawet za mniej niż 200 EUR) a kasę wybierać z bankomatów (limit do 24000 USD/ miesiąc).

• Odpowiedzi 108
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

zakup samochodu za 10tys zł przez ucznia, nie pracującego może być już dowodem tak? A co w przypadku kupowania za granicą? można jakoś ukryć w Polsce sumę za jaką się kupiło auto? powiem np 2tys zł, a pieniądze od rodziców. Czy wtedy mogą sprawdzić moje konto bankowe?

Mistrz Pozycjonowania Master of Seo.  Zobacz moją ofertę dla klientów na BITEC Pozycjonowanie Katowice

• 3 miesiące temu...

Witam.

Od pewnego juz czasu sledze ten watek jako iz od 1 czerwca zalozylem firme i zamierzam teraz na nia rozliczac Adsense. W urzedzie Skarbowym poinformowano mnie ze nawet jak przychody z adsense sa zwolnione z Vat to i tak musze te przychody dokumentowac fakturami VAT.

No wiec napisalem do supportu adsense z pytaniem na jaki adres mam wysylac faktury:

Witam.

Od 1 czerwca br. roku prowadze firme w zwiazku z tym moje przychody z

Adsense musze dokumentowac fakturami VAT.

Moje pytanie brzmi:

Na jaki adres mam przeslac Panstwa firmie fakture VAT za uzyskane

przychody w ramach Adsense?

Czy bedzie to adres z otrzymanego czeku tj:

Google Inc.

AdSense VAT

PO Box 2050

Mountain View CA 94042

czy tez inny adres?

No i uzyskalem nawet odpowiedz ze szcegolowymi danymi moze tez i wam sie to przyda:

Witam Pana,

Dziękuję za wiadomość.

Odpoowiadając na Pana pytanie pragnę poinformować, iż według naszej interpretacji przepisów dotyczących podatku VAT w Polsce, ponieważ nie mamy siedziby w Państwa kraju, uważamy, że świadczone nam przez Państwa usługi nie podlegają podatkowi VAT.

Jeśli jednak życzy Pan sobie wystawić Google fakturę, proszę uwzględnić niezbędne informacje podane poniżej. Inaczej nie będziemy mogli zrealizować Pańskiej prośby.

- data wystawienia faktury

- numer faktury

- Twój numer identyfikacyjny VAT

- numer identyfikacyjny VAT Google (EU372000041)

- nazwa odbiorcy płatności oraz adres widniejący w Twoim koncie AdSense

- pełna nazwa i adres Google (podany poniżej)

- opis serwisu dostarczonego przez wydawcę (np: zapewnienie Google miejsca na Swojej witrynie, by wyświetlać reklamy)

- data płatności (jest to okres, kiedy występowały zarobki lub data kiedy nastąpiła płatność)

- wysokość zarobku z tytułu uczestnictwa w AdSense

- odpowiednia wysokość VAT podana w procentach (odpowiadająca polskim przepisom)

- ilość zwrotu VAT (dokładna suma w USD odpowiadająca oprocentowaniu VAT)

Po zawarciu wszystkich niezbędnych informacji, proszę przesłać fakturę VAT na poniższy adres:

Google Inc.

AdSense VAT

PO Box 2050

Mountain View CA 94042

Gdy otrzymamy kompletną fakturę VAT prześlemy płatność na adres widniejący na Pańskim koncie AdSense. Dziękuję za współpracę i wyrozumiałość.

W przypadku dalszych pytań lub wątpliwości, proszę nie wahać się odpowiedzieć na tę wiadomość.

Z poważaniem,

Zosia

Zespół Google AdSense

Pozdrawiam

Turystyka Kaszuby - poznaj najciekawsze miejsca na Kaszubach.

może trochę z innej beczki... Czy próbował ktoś pisać do US czy dochód z AdSense mozna roliczać jak umowy o dzieło? (o których ostatnio tak głośno) Gdzie koszty uzyskania przychodu wynoszą 50% ...

Przecież taka praca ma charakter twórczy i teoretycznie koszty uzyskania przychodu (czas, hosting, ale i również posiadana wiedza, koszty uzyskania tej wiedzy...) wynoszą własnie coanjmniej tyle..

Skoro tworzenie stron internetowych kwalifikuje się (i rozlicza) je umowami "o dzieło" to AS może tez można.

PS. ktoś gdześ wcześniej pisał że umowa (np. zlecenie, o dzieło) wcale nie musi być w formie pisemnej, może być np. ustnej formie ustaleń itp... Więc ten sposób rozliczen z US moim zdaniem był by najbardziej sprawiedliwy...

Przykład:

zarabiasz 100$

50% czyli 50$ to koszty uzyskania przychodu,

50$ to przychód od ktorego płacimy podatek.

Jeśli ktoś pracuje i ma odprowadzane składki ubezpieczeniowe, w/w przychód może rozliczyć w zeznaniu rocznym wpisując go w odpowiednią rubrykę (przychodów z tyt. umowy o dzieło)

Co o tym sądzicie?

Z pierwszej lepszej definicji umowy o dzieło:

Zawierając umowę o dzieło przyjmujący zamówienie zobowiązuje się do wykonania oznaczonego dzieła, a zamawiający do zapłaty wynagrodzenia.

Materialny rezultat umowy powinien być z góry określony (uszycie ubrania, remont budynku, naprawa powierzonej rzeczy). Za dzieło można również uznać rezultat niematerialny, gdy przedmiotem świadczenia jest np. nauczenie określonej umiejętności czy przeszkolenie do zawodu.

Kombinuj, kombinuj... :D

Z pierwszej lepszej definicji umowy o dzieło:

Zawierając umowę o dzieło (...).

Kombinuj, kombinuj... :king:

Panowie, jedziemy po górnikach do Wa-wy, robimy dym, że chcemy całkowitego i nieodwołalnego zwolnienia z płacenia podatków z AdSense i już... jak zrobi się tak jak górnicy, to pewnie "rząd" ulegnie :unsure:

Bzdura. W umowie o dzieło normalnie wylicza się 20% kosztów uzyskania przychodu. Stawka 50% obowiązuje jedynie wtedy, gdy przenoszone są autorskie prawa majątkowe na zleceniodawcę.

• 4 miesiące temu...

A ja nie wiem w czym problem. Przecież nie musisz znać się na wszystkim. Musisz tylko pamietać, że zgodnie z kodeksem karnym skarbowym za ukrywanie dochodów, uchylanie się od opodatkowania można zostać ukaranym grzywną do 720 stawek dziennych, tj. od 70 zł do nawet 50 tys.

Szczerze mówiąc, nie warto ryzykować, tym bardziej, że wykrywalność tego typu "przekrętów" przez fiskus stale rośnie. Coraz częściej mass media informują o kolejnych uczestnikach programów partnerskich czy aukcji internetowych, wobec których zasądzono surowe kary.

Pamiętaj, to uczestnicy programu, a nie jego twórcy (zarządzającym nim), są obowiązani do odprowadzania należnych podatków. Zresztą jest to zawarte w umowie między organizatorem a partnerem. Niestety mało kto czyta dokładnie regulaminy, a później są z tego problemy.

Jeśli szukasz wyjścia z tej sytuacji wejdź na https://www.RozliczAdS.pl

Ty zarabiaj, my zajmiemy się resztą. Rozliczymy Twoje dochody z PP: Google AdSense, TradeDoubler etc.

• 2 lata później...

Witam,

mam pytanie dotyczące rozliczania się, temat przeczytalem ale odpowiedzi nie znalazłem. Jestem studentem-osoba fizyczna. Z polskich PP w roku 2008 uzyskalem przychod ok 1200zl łącznie. Jest to kwota oczywiście wolna od podatku, gdzies przeczytalem ze teraz wystarczy złożyć roczne zeznanie podatkowe. Lecz tutaj moje pytanie:

Skoro nie osiągnałem kwoty większej od kwoty zwolnionej od podatku to czy mogę nie skladać zadnego PIT do US, czy jednak powinienem złożyć roczne zeznanie PIT(jesli tak to jaki), przy czym bez płacenia podatku ?

Dodam ze te programy PP dostały ode mnie rachunek za powierzchnie reklamową wystawiony na mój NIP.

Ogłoszenia turystyczne -wyjeżdzasz z rodziną na wakacje?

Nic dziwnego, że nie znalazłeś odpowiedzi na pytanie o rozliczanie polskich PP w wątku o rozliczaniu AdSense...

Polskie PP powinny wpłacić za te Twoje zarobki zaliczki na poczet podatku dochodowego. Dostaniesz potwierdzenie tychże zaliczek, będziesz musiał do końca kwietnia złożyć odpowiedni PIT (36 albo 37) i dostaniesz ich zwrot.

Mam jeszcze tylko pytanie, to byly dokladnie novem i ceneo. Czyli pozostaje mi tylko czekac na jakies zawiadomienie? Dostane pocztą jakies potwierdzenie?

Dzieki z góry za odpowiedz i sorry za offtop ale PW do Ciebie nie dochodzą(pełna skrzynka).

Ogłoszenia turystyczne -wyjeżdzasz z rodziną na wakacje?

Mam jeszcze tylko pytanie, to byly dokladnie novem i ceneo. Czyli pozostaje mi tylko czekac na jakies zawiadomienie? Dostane pocztą jakies potwierdzenie?

Powinieneś dostać pocztą PIT-ileśtam (PIT-11?), w którym będzie napisane jaki miałeś przychód, dochód i ile odprowadzono za Ciebie zaliczek na podatek. To powinno pójść pocztą, chyba nawet poleconym.

PW do Ciebie nie dochodzą(pełna skrzynka).

Jakbym chciał dostawać PW, to bym ją opróżnił... :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności