Skocz do zawartości

Podatek z AdSense - dalsze gdybania

przemeks

Czy odprowadzasz podatek za przychody z Google AdSense?  

422 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy odprowadzasz podatek za przychody z Google AdSense?

• Tak
      79
    • Nie i nie zamierzam
      75
    • Nie, ale chciałbym tylko mnie to przerasta
      103

Rekomendowane odpowiedzi

Mam jeszcze tylko pytanie, to byly dokladnie novem i ceneo. Czyli pozostaje mi tylko czekac na jakies zawiadomienie? Dostane pocztą jakies potwierdzenie?

Powinieneś dostać pocztą PIT-ileśtam (PIT-11?), w którym będzie napisane jaki miałeś przychód, dochód i ile odprowadzono za Ciebie zaliczek na podatek. To powinno pójść pocztą, chyba nawet poleconym.

Novem i Ceneo a także Allegro = rachunki z tytułu "najmu powierzchni reklamowej"

Kwota netto = Kwota brutto, zatem otrzymujesz od tych firm całość zarobionych pieniędzy i nikt nie odprowadza za Ciebie podatku. Płacą Ci wszystko i mają Cię z głowy. Nie otrzymasz żadnego PITa 11.

Idziemy więc dalej. Kwestia rozliczenia podatku spada na Ciebie. Przychody z tytułu najmu możesz rozliczyć na 2 sposoby:

1. Na zasadach ogólnych - z kwotą wolną od podatku i rozliczeniem rocznym razem z (ewentualnymi) innymi przychodami.

2. Na zasadzie ryczałtu - od przychodu czyli od całej kwoty beż żadnych odliczeń, rozliczasz same przychody z tytułu najmu niezależnie od innych. Stawka podatku wynosi 8,5% do równowartości 4000euro i 20% powyżej 4000euro. Kurs euro bierze się średni z któregoś tam miesiąca (chyba z sierpnia jeśli dobrze pamiętam) poprzedniego roku - czyli dla przychodów z 2008r będzie to kurs z 2007r gdzie 4000euro = 15072zł.

Z metodą nr 2 jest ten problem, że chęć rozliczania na zasadzie ryczałtu powinieneś zgłosić w US przed otrzymaniem pierwszego przychodu, wybierając jednocześnie czy chcesz podatek płacić co miesiąc czy też raz na kwartał. Z Twoich postów wynika, że tego nie zrobiłeś, zatem pozostaje Ci rozliczenie się na zasadach ogólnych, gdzie z racji istnienia kwoty wolnej od podatku CHYBA nie musisz się rozliczać ponieważ Twoje 1200zł (przy założeniu, że nie miałeś dochodów z innych źródeł) nie przekroczyło tej kwoty.

Piszę "CHYBA" bo tego nie jestem pewien w 100% i jest to tylko moje gdybanie, które musisz gdzieś sobie potwierdzić dla 100% pewności.

• Odpowiedzi 108
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Novem i Ceneo a także Allegro = rachunki z tytułu "najmu powierzchni reklamowej"

Kwota netto = Kwota brutto, zatem otrzymujesz od tych firm całość zarobionych pieniędzy i nikt nie odprowadza za Ciebie podatku. Płacą Ci wszystko i mają Cię z głowy. Nie otrzymasz żadnego PITa 11.

Zajrzałem do FAQ novem, rzeczywiście jest tak, jak napisałeś -- nie miałem racji.

• 1 miesiąc temu...

Zdarzyło się tak, ze nie zaglądałem do tej pory na to froum(od ostatniej odpowiedzi ze musze jedynie czekac). Do tej pory sie nie rozliczylem. Sam teraz nie wiem co robić. Zatem, czy ktoś sie orientuję czy powinienem sie rozliczac/cos skladac czy nie skoro "tkwię" w przedziale kwoty wolnej od podatku?

Ogłoszenia turystyczne -wyjeżdzasz z rodziną na wakacje?

No raczej. :) O ile dobrze pamiętam podatek karny za nierozliczenie źródła dochodu to 75% dochodu. Musisz więc złożyć zeznanie korygujące za odpowiedni rok, ale dopytaj w Urzędzie Skarbowym.

Za zarobki z roku 2008 -- do końca kwietnia 2009. Jeśli sprawa dotyczy zarobków z 2008, wlicz je na odpowiedni PIT, zapłać podatek teraz, powinno Ci ujść na sucho.

Jeśli sprawa dotyczy zarobków wcześniejszych, będziesz musiał zapłacić tylko podatki z odsetkami, które aż tak duże nie są...

Ktoś może na Ciebie donieść, mogą przy kupnie czegoś drogiego wezwać Cię do US żebyś wytłumaczył się skąd masz na to pieniądze. W takim postępowaniu mogą mieć wgląd na Twoje konto(bank udostępnia dane) i ciężko wytłumaczyć się z przelewu z Irlandii.

Zaległości podatkowe przedawniają się po 5 latach licząc od końca roku w którym powstały, czyli styczniowa wypłata przedawnia się po blisko 6 latach.

Jeśli wykryją, że masz nieopodatkowany dochód to płacisz zryczałtowane 75% + odsetki za zwłokę, tracisz czas itp. Czy warto sami sobie odpowiedzcie.

Dla uczniów, studentów ważna jest kwota wolna od podatku(3091zł w tym roku), czyli jeśli płacicie zaliczki na podatek i wasz dochód nie przekroczy takiej kwoty to wszystko wam zwrócą.

Inwestycje Giełdowe - skuteczne pomnażanie pieniędzy ; Nokia 5310 - blog o muzycznej Nokii 5310

• 1 miesiąc temu...

Witam, kiedy wystawiacie faktury VAT? Co miesiąc, biorąć pod uwagę wirtualne zarobki czy po zaksięgowaniu środków na koncie? Z tego co wiem niektorzy robią tak, drudzy tak. Prowadzicie oddzielną numerację dla faktur z poza Unii? Niektorzy też fakturują w dolarach (a w uwagach na fakturze - kurs), inni na odwrót.

Ja sie nie ucze, nie jeste zarejestrowany a z adsense chce sie rozliczac, zaliczki miesieczne, za rok chce podjac studia, to czy w tym wyadpku jak teraz nie pracuje, nie jestem zarejestrowany jako bezrobotny i nie przekrocze 3,9k pln to zwroca mi to chociaz nie jestem aktualnie uczniem?

PS:

Czy odprowadzasz podatek za przychody z Google AdSense?

Tak [ 63 ] ** [31.34%]

Nie i nie zamierzam [ 61 ] ** [30.35%]

Nie, ale chciałbym tylko mnie to przerasta [ 77 ] ** [38.31%]

Hehe to ladnie, jakis zarys jest tego, wiekszosc nie odprowadza, spoko jak nie bedziesz szalal, nie kupisz sobie auta nowego mercedesa s, mieszkanie wlasne, a ty siedzisz i nic nierobisz, to US sie napewno nie przywali, robcie wszystko z glowa :) Jak to mowia: siedz cicho, nie unos sie :)

• 6 miesięcy temu...
Ktoś może na Ciebie donieść, mogą przy kupnie czegoś drogiego wezwać Cię do US żebyś wytłumaczył się skąd masz na to pieniądze. W takim postępowaniu mogą mieć wgląd na Twoje konto(bank udostępnia dane) i ciężko wytłumaczyć się z przelewu z Irlandii.

Zaległości podatkowe przedawniają się po 5 latach licząc od końca roku w którym powstały, czyli styczniowa wypłata przedawnia się po blisko 6 latach.

Jeśli wykryją, że masz nieopodatkowany dochód to płacisz zryczałtowane 75% + odsetki za zwłokę, tracisz czas itp. Czy warto sami sobie odpowiedzcie.

Dla uczniów, studentów ważna jest kwota wolna od podatku(3091zł w tym roku), czyli jeśli płacicie zaliczki na podatek i wasz dochód nie przekroczy takiej kwoty to wszystko wam zwrócą.

Czyli jak się uczę to muszę się rozliczać?

Jestem osobą fizyczną nie mam pracy, nie rozliczałem się jeszcze NIP już posiadam, nie prowadzę działalnośći gosp.

W takim wypadku jak się mogę rozliczyć? Jaki PIT itd.

Pozdrawiam

• 1 miesiąc temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności