Skocz do zawartości

Runął dach hali targów w Katowicach

Erbit

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 33
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

+ politycy z premierem i prezydentem na czele wykorzystują tą emocjonującą chwilę do dbania o własny interes i nabijania sobie popularności w sondażach wyborczych

a owszem:

za chwile konferencja ministra Dorna, o 14 ministra Polaczka, o 15 ministra Religi

wcześniej transmisja mszy z takimi fokusami: ołtarz-premier ołtarz-premier

premier tez dzis wystapi zapewne do narodu, właśnie w otoczeniu kamer odwiedza pokrzywdzonych w szpitalach.

prezio ogłosi żałobę narodową, też okazja do ciepłych słów dla Śląska

wiele z tych rzeczy jest naturalnych w takiej sytuacji, tak się tylko składa, że to świetna okazja do zebrania punktów :|

E tam, jakby politycy olali i nie kiwnęli palcem, to by było, że mają gdzieś sprawy narodu i wolą żyć w świecie wykwintnych kolacji - tak źle i tak niedobrze? Bez przesady.

La Palma tu żyję.

Strony www, ilustracja to robię.

Link Vault jest spoko.

To ja w imieniu Krewniaków :

W obliczu olbrzymiej tragedii, która wydarzyła się w sobotnie popołudnie 28 stycznia br. w Katowicach, Europejska Fundacja Honorowego dawcy Krwi łączy się w bólu z rodzinami ofiar poległych pod gruzami zawalonego dachu hali targowej. Wszystkim im składamy wyrazy najszczerszego współczucia.

Drodzy KREWNIACY z Katowic, okolic oraz całej Polski apelujemy o spontaniczne oddanie krwi dla wielu rannych w tej katastrofie. Krew szczególnie jest potrzebna w ciągu najbliższych kilku dni.

Krew można oddać w dniu dzisiaj (29.01.2006) w:

RCKiK Katowice

ul. Raciborska 15

tel. 0 32 25 16 934, faks 0 32 32 46 652

www.rckik-katowice.com.pl

Bielsko-Biała

ul. Listopadowa 3

tel. 0 33 82 21 839

Częstochowa

ul. Waszyngtona 42

Tel. 0 34 32 46 712, faks 0 34 32 46 652

Racibórz

ul. Sienkiewicza 3

tel./faks 0 32 415 33 81, tel 0 32 415 34 54, tel. 0 34 32 415 20 88

w ruchomych punktach poboru krwi, ulokowanych dziś w:

Zabrzu przy Klasztorze Ojców Franciszkanów na ul. Franciszkańskiej i

Rudzie Śląskiej przy Kopalni Bielszowice przy ul. Kokota.

Oraz w dniach kolejnych w:

Bytomiu

Ul. Żeromskiego 11,

Cieszyn

ul. Bielska 4

Dąbrowa Górnicza

ul. Szpitalna 13

Jastrzębie Zdrój

Al. Jana Pawła II 5

Piekary Śląskie

ul. Bytomska 62

Pszczyna

ul. Antesa 1

Pszów

ul. Andersa 22

Tarnowskie Góry

ul. Pyskowicka 6

Sosnowiec

ul. Zegadtowicza 3

Zabrze

ul. 3 Maja 13/15

Oraz we wszystkich Regionalnych Centrach Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa i terenowych punktach RCKiK na terenie całego kraju.

Możemy im pomóc!

Dla tych co lubią na biało i dla tych co na czarno:
logo_ap.jpg godmodelogo.jpg

Kava - masz po części rację, ale wydaje mi się, że orędzie prezydenta w zupełności by wystarczyło i to on powinien być z narodem w tej trudnej chwili przede wszystkim, jako przywódca. Gdy angażuje się w to każdy minister PiS i premier, który pojechał na miejsce, to wybacz, ale dla mnie jest to nabijanie politycznych punktów. Zamiast zabrać się za budżet jeździ sobie po kraju. Zdarzyła się tragedia, ale sam premier g***o przy niej pomoże.

Intru, dobra akcja - krew na pewno jest potrzebna. Ja mieszkam w centrum Polski, więc moja krew pewnie nie dotrze do ofiar, ale może we wtorek po egzaminie się wybiorę do centrum.

Dała matka rozum? To kombinuj.

Wiem, że może po takiej ilości śmierci nie jest najlepszy czas na gdybania - ale nie ma u nas w kraju żadnyc hporżadnych procedur na przypadki większych katastrof. Jakiś szef strażaków wypowiadał się, że mają cąły sprzęt którego potrzebują, po chwili słyszałem, że przeszkadza panujący mróz i brak oświetlenia.

Nie znam się dobrze na sprzęcie, ale przecież są reflektory oświetlające stadiony, place budowy, lotnicze (5 KW!) i setki innych a 4 godziny po katastrofie miejsce katastrofy było oświetlone punktowo. To samo dotyczy zimnia - nie można było właczyć nagrzewnic i puścić ciepłego powietrza trochę pod konstrukcję lub wybrane miejsca gdzie umierali ludzie (również z zimna)?.

To takie moje durnowate gdybania w obliczu tragedii, ale jak to jest, że wykorzystując specjalne procedury wojskowe (sic!) można zabrać Aresztowanemu R. Klusce wszystkie samochody. A w kilka godzin nie można skołować reflektrów lotniczczych i nagrzewnic.

Smutno mi

Budynki tego typu przystosowane do organizowania imprez, targów lub różnego rodzaju markety, już na etapie projektowania powinno się uwzględniać tego typu obciążenia.

Wiadomo, że na południu Polski są zwiększone opady śniegu więc należy projektować dachy z nachyleniem (spadziste).

Druga sprawa, nalezy uwzględnić warunki klimatyczne w jakich leży Polska, mimo iż zimy ostatnio były łagodne to nie znaczy, że tak będzie zawsze.

Przy budowie takich budynków ważną rolę (o ile nie najważniejszą) gra kasa, aby jak najszybciej wybudować jak najtańszym kosztem a później winę zwala się na śnieg.

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

Własnie pokazują "prezydenta" w telewizji i krew mnie zalewa, takie przemówienie może mnie skłonić tylko i wyłącznie do napisania sp******j dziadu!

Według mnie, nie można było sobie tak poprostu ogrzać tych gruzów, bo:

+ śnieg by się roztopił i ewentualni uwięzieni mogliby się potopić

+ śnieg mógłby się roztopić i kolejne tony żelastwa spadłby na uwięzonych - w tym momencie w niektórych miejscach może on pełnić rolę podpórki

Skołowanie oświetlenia to jedno, a jego zasilenie to drugie. Żeby działało takie mocne światło, to raz że trzeba je gdzieś podłączyć, a dwa, że tak jak wyżej - może dojść do roztopienia śniegu. Nie przesadzajmy, nasze służby nie są aż tak nieudolne i mimo wszystko uważam, że jak na nasze polskie możliwości dobrze dają sobie radę.

ale z niego taki przywódca, jak ze mnie minister spraw zagranicznych.
Nie byłem, nie jestem i nie będę sympatykiem pana Kaczyńskiego, jednak w jaki sposób nie wybrany, to przez te kilka lat jest przywódcą narodu.

Pompowano cieple powietrze pod ruiny.

A co do zasilania, te targi znajduja sie dokladnie po drugiej stronie ulicy, na ktorej znajduje sie telewizja, kwestia parudziesieciu metrow. Na pewno dostarczyli natychmiast agregaty.

La Palma tu żyję.

Strony www, ilustracja to robię.

Link Vault jest spoko.

A ja się właśnie doczytałem, że ogrzewali to wszystko jednak. Za bbc.com

Rescuers have been blowing warm air into the wreckage to increase the chances of survival for those still inside.

w swoim zyciu obliczylem mase dachów na obciązenia wiatrem czy sniegiem. przesrana sprawa. ale sa normy, sa wytyczne, jest całą masa wspolczynnikow bezpieczenstwa. za ogol tego typu budowle maja poprawnie wykonane projekty. druga strona medalu jest pozniejsze wykonanie budowli, a na koncu czynniki ktorych nie da sie przewidziec.

nawarstwianie sie tego sniegu tez ma wplyw, a wiadomo ze nikt tego nie odsnieza. wszyscy na to leją a to jest wlasnie najwazniejsza rzecz.

nie wiem czy to co napisze dotyczy akurat tego problemu ale wkurza mnie ze teraz wszystko sie buduje jak najszybciej i jak najtaniej, przykladowo centrum handlowe plaza:

9.jpg

ładne prawda ?

efekt jest taki ze sie bardzo przy nim spieszyli i nieporawidlowo wysuszyli teren w efekcie centrum peka na kilka czesci, o tym malo kto wie, bo niby z kad mialby wiedziec - ale znam kogos kto jest w nadzorze budowlanym.

do tego wszystko wykonane w stylu supermarketowym czyli materialy budowlane pokroju "praktiker" itp - tanie i "solidne" + wnetrze oczywscie IKEA - co widac w srodku - wszystko sie sypie a juz na dizendobry byla afera bo jak uruchomili kino jeden klient spadl w dol razem z siedzeniam - bo cos bylo zle zmontowane - i zlamal noge ;)

do tego pasuje cytat z Biblii:

tylko głupiec buduje dom na piasku

Dla tych co lubią na biało i dla tych co na czarno:
logo_ap.jpg godmodelogo.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności