Skocz do zawartości

Kilka pytań początkującego

Mroczo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Was

Zwracam się do Was specjalistów z kilkoma pytaniami, będę wdzięczy za odpowiedz na nie

1) zastanawia mnie sens pingowania strony głównej, zaplecza, katalogów itp czy poza indeksacją dają nam jakieś korzyści? np większy ruch googlebot-a na stronę pozycjonowaną itp. ? Rozumiem ze sens puszczenia pingu jest w momencie aktualizacji, zmian.... ale czy jest sens pingowania stronki np. co 24h dla tak zwanej zasady ? W chwili obecnej puszczałem tylko w celu indekacji z bulkping

2) Blacklink- zdaję sobie sprawę ze zbieranie informacji o ich zajmuje trochę czasu wg. majesticseo mam ich "całe" 17 przy czym nie jest tam zliczone zaplecze które stoi "aż" 2 tygodnie, domeny nówki wręcz dziewicze :) delikatnie katalogowane itd. dodam tylko ze są zaindeksowane

Z góry dziękuję za odpowiedz, wiem ze o ping i BL pojawiają się notorycznie jakieś pytania, ale pomimo poszukiwań nie udało mi się znaleźć na nie dokładnej odpowiedzi

Pozdrawiam

głównym sensem pingów jest indeksacja. ping to zaproszenie boota aby wpadł i rozejrzał się po stronie.

Narzędzia nie odnajdują wszystkich linków, a 2 tygodnie to często za mało na zaindeksowanie linka ze strony.

1) Pingowanie poza indeksacją nie daje żadnych korzyści. Warto więc pingować tylko strony niezaindeksowane (ewentualnie możesz pingować strony, które aktualizujesz, ale po co?)

2) Nie przejmuj się tym, tylko dalej zdobywaj linki :)

• 2 tygodnie później...

Witam

Nie chcę zaśmiecać forum zakładając nowy temat a mam kolejne pytania do Was :)

1) Anchor-text- pozycjonuje swój sklep tworząc zaplecze (wartościowe), unikalne arty. 500-1300 znaków zaplecze po ok 3-4tyg jest w TOP 20 i tu moje pytanie pozycjonując np. materiały budowlanie warszawa jak wygląda sprawa z odmianą słów kluczowych czy pozycjonując np materiał budowlany google zlicza mi to jako inne słowa kluczowe czy jako to samo ? przeczytałem już kilkanaście postów w których jest X odpowiedzi na tak i drugie tyle na nie.

2 ) Pozycjonuję sklep oparty na PrestaShop w stopce mam linki dofloow które kierują do "moje konto" itp. niestety nie potrafię ustawić dla nich nofloow, nieważne w którym miejscu bym nie wstawił "rel="nofollow" i tak SearchStatus pokazuje mi dofloow, link wygląda tak:

<li><a href="{$link->getPageLink('my-account.php', true)}" title="{l s='My account'}"> {l s='My account'}</a></li>

Z góry dzięki za pomoc

Pozdrawiam Marcin

postów w których jest X odpowiedzi na tak i drugie tyle na nie

bo Twoje pytanie nie jest precyzyjne, zatem odpowiedzi haczą o kilka zagadnień

nie potrafię ustawić dla nich nofloow

bo i byłoby to bez sensu - to nie ma żadnego wpływu na SEO Twojego serwisu

z góry proszę

Pozdrawiam Krzychu

dymna.jpg

Dzięki za odpowiedz

Doprecyzuje pierwsze pytanie, mając anchor "materiały budowlanie warszawa" czy można go odmieniać przez przypadki w celu poprawy jakości tekstu bo powiedzmy sobie szczerze ciężko jest w jednym tekście ładnie wpasować w/w anchor tak aby nadmiernie nie rzucał sie w oczy.

Co do linków rozumiem ze linkowanie wewnętrzne jest przydatne, ale po co robot ma trafiać na logowanie itp.? Z mojej wiedzy (mocno podstawowej) wynika ze liczba linków wychodzących ma raczej nienajlepszy wpływy na SEO dofllow zostawiłem dla liknów prowadzących do kategorii w sklepie oraz do samych produktów, kilka dni temu z ciekawości dodałem nofloow, dla regulaminu itd. i strona podskoczyła o 2miejsca.

po co robot ma trafiać na logowanie

status linka nofollow tego nie zmieni ;) i tak robot za tym idzie ;) warto troszkę najpierw poczytać o tym, czym jest nofollow i zobaczysz, że dla strony akurat to, czy będzie nofollow, czy dofollow nic nie zmienia. Za to sporo zmienia w przypadku strony, do której jest skierowany dany link.

czy można go odmieniać przez przypadki

oczywiście - nawet trzeba. Jesli jesteś w stanie oczekiwać, że google łaskawie da Ci odpowiedni longtail wynikający z linkowania frazy A, to jest taka szansa, ale nie ma takiej pewności,

zatem doprecyzowanie botom, jak mają to "zrozumieć" - znacznie ułatwia sprawę.

longtail nigdy nie jest automatyczny - w sensie nie masz na niego żadnego wpływu - jest przydzielany przez googla w sposób wyłącznie od nich zależny.

dymna.jpg

Co do nofloow to moje informacje pochodzą od google

"Priorytet indeksowania: roboty wyszukiwarek nie mogą się logować ani rejestrować jako uczestnicy forum, dlatego nie ma powodu, aby Googlebot korzystał z linków ,,zarejestruj się tutaj" lub ,,zaloguj się". "

oczywiście - nawet trzeba. Jesli jesteś w stanie oczekiwać, że google łaskawie da Ci odpowiedni longtail wynikający z linkowania frazy A, to jest taka szansa, ale nie ma takiej pewności,

Dostałem już taką fazę na jaką liczyłem, dlatego moje pytanie czy warto zabierać się za odmiany czy cały czas pozycjonować jedną

Dzięki za pomoc

Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...

Witam ponownie

Mam pytanie do was o automat do katalogowania, dodam tutaj od razu ze przeczytałem o nich w dziale narzędzia.

Zastanawiam się nad Donlinkage, publiker, omniadd oraz adder

Jestem w kropce, najbardziej interesują mnie publiker oraz omniadd, ponieważ mają sporo pozytywnych opinii tu na forum

Każdy z nich ma swoje zalety, ale który będzie najlepszy na początek?

Z góry dzięki za odpowiedzi

Pozdrawiam Marcin

Dzięki za odpowiedzi szczególnie dla freelancerSEO który wykazał sie cierpliwością przy odpisywaniu mi na PM-ki z pytaniami.

Właśnie dowiedziałem się ze dziś lub jutro wyjdzie nowa wersja publikera więc poczekam jeszcze i zobaczę jak cenowo będzie wyglądało.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności