Skocz do zawartości

Wycena i porada

robert1

Rekomendowane odpowiedzi

Za około miesiąc chciałbym podpisać z firmą seo umowę na pozycjonowanie startup'u. Wkrótce ruszam także z wysyłaniem zapytań ofertowych. Pomyślałem aby podpytać na forum PIO bardziej doświadczonych osób na temat trudności fraz oraz orientacyjnych kosztów z jakimi muszę się liczyć.

Wybrałem 15 fraz:

- imprezy warszawa/kraków/gdańsk/wrocław/poznań

- kluby warszawa/kraków/gdańsk/wrocław/poznań

- dyskoteki warszawa/kraków/gdańsk/wrocław/poznań

Zastanawiam się także czy nie lepszym (efektywniejszym, a może i tańszym) sposobem będzie pozycjonowanie się na frazy z długiego ogona?

Będę bardzo wdzięczny za wszystkie porady.

Zobacz to takie proste narzędzie:

https://adwords.google.pl/select/KeywordToolExternal

Wpisujesz sobie frazy, dajesz dopasowanie na podstawie jakiego była wycena - zobaczysz wtedy ilość wyszukań w miesiącu :) i konkurencyjność :D proste :D

Robercie jesteś pewien że pozycjonowanie jest dla Ciebie? Wydaje mi się, że kluby to takie miejsca, których nie szuka się w internecie. Nie wiem o czym będzie strona ale jako Warszawiak nigdy nie wpadłbym na pomysł szukania klubu w internecie.

Może uda mi się zrobić coś dobrego

;)

Zobacz to takie proste narzędzie:

https://adwords.google.pl/select/KeywordToolExternal

Wpisujesz sobie frazy, dajesz dopasowanie na podstawie jakiego była wycena - zobaczysz wtedy ilość wyszukań w miesiącu :) i konkurencyjność :D proste :D

narzędzie może i proste ale bez doświadczenia praktycznego może wzbudzić zbytnie nadzieje ;)

Akurat w tej tematyce odpaliłem próbną "spamiare" (opartą na pomyśle działania "Google News" - informacja dla białych rycerzy walczących o czystość) i wiecej wejść było z fraz związanych z pojedyńczymi koncertami / miastami / wykonawcami ... - frazy te były nie do zbadania narzędziami ...

Moja  fotografia kulinarna  :D  Fu*k Google ......Ask me .... Chcesz nauczyć się strzelać? Nasza nowa strzelnica w Gdyni, nówka nie śmigana ;) W Gdańsku też mamy strzelnicę ;)

@artur_waw

Oczywiście, że jestem pewien. Pozycjonowanie w moim przypadku nie jest najważniejsze, lecz z całą pewnością potrzebne. Kluby w moim startupie są tylko dodatkiem, głównym motorem napędowym są imprezy w klubach. Wpisując w adwordsie "kluby warszawa" google pokazuje niecałe 50 tysięcy wyszukiwań miesięcznie, a więc "ktoś" jednak szuka klubów.

a nie mówiłem ? :D

nie 50 tyś tylko 5400 a w rzeczywistości z top 1 miesięcznie nie będzie wejść więcej niż max 1,5-2 tyś ...

Moja  fotografia kulinarna  :D  Fu*k Google ......Ask me .... Chcesz nauczyć się strzelać? Nasza nowa strzelnica w Gdyni, nówka nie śmigana ;) W Gdańsku też mamy strzelnicę ;)

Tak to już najczęściej jest/bywa z narzędziami - jeden potrafi napisać doktorat na temat budowy i zasady działania młotka, a inny jak dostanie do ręki śrubokręt, to w najlepszym przypadku wsadzi go sobie w oko... ;)

Nie jest to wcale krytyka autora tematu (żeby nie było), tylko taka luźna dygresja mi się wkręciła... :P

VEX Media - w przygotowaniu.

Mój płatny katalog SEO - w przygotowaniu.

Online-24.pl - w przygotowaniu.

Skąd wziąłeś te "niecałe 50k", ja na przybliżonym widzę 110k :P Ale niestety rzeczywistość wygląda tak jak pisze Beerbant. Żartowałem - rzeczywistość wygląda jeszcze gorzej, bo w praktyce wejść jest i tak zwykle znacząco mniej niż pokazują wyniki ścisłe z KTE ;)

Jeśli dobrze wywnioskowałem jaki startup tworzysz, to bardziej niż w SEO zainwestuj w marketing szeptany/promocję w social mediach. No chyba, że masz "nieograniczony" budżet, wtedy na SEO też wydaj, a co ;)

Bardzo dobrze zdaje sobie sprawę jak wyglądają wyniki z adwordsa w rzeczywistości ;) Nie mniej jednak czuję taką potrzebę aby serwis był pozycjonowany na te kilka/kilkanaście fraz od początku. Jest to robione z myślą przyszłościową.

Plan na pierwsze miesiące opiera się przede wszystkim na social media i marketingu szeptanym. Wiem jaką mają moc te źródła promocji i z pewnością postaram się je wykorzystać najmocniej jak tylko się da.

Wracając do tematu, czyli pozycjonowania tego serwisu. Zależy mi na informacjach:

- kilka trudniejszych fraz czy pozycjonowanie metodą long tail

- jakich mniej więcej kosztów miesięcznie mogę się spodziewać

Robercie jesteś pewien że pozycjonowanie jest dla Ciebie? Wydaje mi się, że kluby to takie miejsca, których nie szuka się w internecie. Nie wiem o czym będzie strona ale jako Warszawiak nigdy nie wpadłbym na pomysł szukania klubu w internecie.

Masz 100% racji... Informacji na temat klubów, pubów, dyskotek i innych tego typu przybytków ludzie zwykle szukają wśród znajomych i ludzi z bliższego lub dalszego otoczenia i te opinie liczą się najbardziej. ;) Z tego schematu wyłamują się chyba tylko większe eventy, imprezy masowe i cykliczne wydarzenia w oparciu o które można budować markę klubu i przez to jakoś tam zaistnieć w świadomości ludzi...

VEX Media - w przygotowaniu.

Mój płatny katalog SEO - w przygotowaniu.

Online-24.pl - w przygotowaniu.

chyba mylisz trochę pojęcia bo "long tail" robi się sam przy okazji pozycjonowania głównych fraz, można mu pomóc optymalizując witrynę ale Ty chyba myślisz o czymś innym...?

No i tutaj mamy odwieczne pytanie, ile to już jest "long"? :P Ale generalnie nic się samo nie robi, treści na stronie to nie jest "samo się", koszt własnego czasu to nie jest "za darmo" - kilka rzeczy, o których wielu uczniów 'gimnazjów o profilu SEO' zapomina ;)

@robert1 - napisz do kilku firm pozycjonerskich - wszystkie wycenę zrobią Ci za darmo. Jestem praktycznie pewien, że na forum publicznie nikt nie poda Ci kwoty, na PW pewnie trochę osób się odezwie ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności