Skocz do zawartości

Jak csv spowrotem podzielić na komórki pod excel ? :)

Presta

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, pewnie jest to dla Was chleb powszedni, dlatego warto zapytać :)

Mam na myśli przekształcenie pliku csv z postaci:

kolumba,kolumna,kolumna

Na excela żeby wszystkie wyrazy między przecinkami były w oddzielnych kolumnach (działanie zazwyczaj odwrotne do tego, które się często wykonuje) ;)

Wdrożenia sklepów Prestashop: www.selljus.pl

Ja używam do tych celów OpenOffice. Bardzo prosto w nim się to robi.

Cytat

SEO zaplecze pozycjonerskie - www.ZapleczePozycjonerskie.PL - SKUTECZNE. SEO COPYWRITER teksty na zlecenie. www.SeoCopywriter.pl. Opisy produków w sklepie www wykona seo copywriter - zobacz koniecznie.

Używałem Opena do tego celu przez długi czas, ale w excelu robi się to bardzo intuicyjnie:

- zaznaczasz kolumnę danych,

- wchodzisz w Dane, wybierasz "tekst jako kolumny",

- "punktujesz" rozdzielany i dalej

- i teraz wybierasz użyty w pliku separator: możesz wskazać kilka i "kolejne ograniczniki traktuj jako jeden"

- podgląd pokazuje automatycznie, jak zostanie podzielone...

- zatwierdzasz wybór i już masz podzielone

excel robi mniej błędów niż open: szczególnie przy duuuużych plikach (jak raporty z blastów np.)

można w identyczny sposób zastosować te funkcje do szybkiego stworzenia plików tabularyzowanych z .txt

dymna.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności