Skocz do zawartości

Jak sprawdzić kodowanie strony (charset) w PHP (ew. javascript)

grigori

Rekomendowane odpowiedzi

Jak można sprawdzić kodowanie stron bez jej adresu?

Chyba że czegoś nie zrozumiałem.

No właśnie o to chodzi, czy w ogóle da sie to zrobic?

Wyjaśnienie:

Ustawiamy sobie charset stronki np. na UTF8. I np. w połowie skryptu stronki potrzebuję wyciągnąć jaki charset ustawiłem i zapisać to do jakiejś zmiennej w php lub javascript.

Też wydaje mi sie, że nie da rady ale wolę zapytać :)

Chodzi Ci o sprowdzenie kodowania Twojej strony podczas wywołania skryptu?

mb_get_info

właśnie o to mi chodzi! Sprawdzałem mb_get_info i jej podobne ale pokazują ustawienia serwera a nie poszczególnych stron. Jeśli w stronie mam UTF-8 a na serwerze iso-8859-1 to i tak pokaże to drugie. HELP :)

Jak to sie niby ma dac? Sprawdzenie kodowania HTML w czasie parsowania PHP? Przeca kodowanie jest w naglowku i nijak tak sie nie da.

Ale mozna kodowanie zapisac do zmiennej (bo przeciez sam je ustalasz dla strony) i wtedy masz full serwis.

Oficjalna strona serii Football Manager ( FM 2005, FM 2006 ) - CM Revolution

Forza MLKS Woźniki Śląskie!

Elf teoretycznie powinno sie dać ponieważ skrypt sie wykonuje instrukcje po instrukcji( a php umożliwa wyrzucienie tego co już zostało wygenerowane ), więc powinno sie dać odczytać to co zostało już wygenerowane a skrypt jeszcze nie skńczył pracy.

Służa do tego funkcje ob_*

stopka usunieta z wpoodu wirusa na stronie docelowej

Ok powiem bardziej szczegółowo.

Użytkownicy pobierają mój kod:

<script language="JavaScript" type="text/javascript" src="https://www.moja-strona.pl/skrypt.php?a=34&b=23&c=45">
</script>

i wklejają go na swoją stronkę. W tym miejscu gdzie to wkleją wykonuje się skrypt.php, który wyciąga z bazy jakieś informacje. Potrzebuję sprawdzić jakie jest kodowanie strony, na której kod został wklejony po to aby odpowiednio przekonwertować polskie literki. Wiem,że polskie literki można zapisać w bazie w kodzie ASCII np. dla "ą" będzie & # 2 6 1 ;i wtedy nie ma problemu z ich wyświetlaniem ale bazka będzie potężna (już jest spora) i chcę aby dane jak najmniej zajmowały. Wobec tego potrzebuję odpowiednio zmienić kodowanie tekstu po jego wyciągnięciu z bazy. Chyba,że istnieje inna metoda ale od razu mówię, że do bazy mam ograniczony dostęp i nie wiem czy mogę zmienić kodowanie danych w bazie (MySQL oczywiście). HELP :(

Nie łatwiej będzie, gdy user sam ustawi potrzebne kodowanie, poprzez podanie parametru ? Wrzuca na stronę w ISO, do linka do twojego skryptu dokleja &charset=iso i tyle. Pozdrawiam

Dała matka rozum? To kombinuj.

Nie łatwiej będzie, gdy user sam ustawi potrzebne kodowanie, poprzez podanie parametru ? Wrzuca na stronę w ISO, do linka do twojego skryptu dokleja &charset=iso i tyle. Pozdrawiam

To nie daje rozwiązania, chyba,że czegoś nie wiem. Wyobraź sobie taką sytuację:

Ktoś ma swoja stronkę zapisana w charset=windows-1250 i chce sobie zaciągnąć np. ostatnie wiadomości z jakiegoś serwisu. Wszystko działa pieknie, znaki polskie aż lśnia a tu nagle karzą mu wkleić kod zmieniający kodowanie strony. Po 1 może nie umieć tego zrobić, po 2 jak mu przyjdzie iso-8859-2 to mu krzaczki wyskoczą na stronie.

Na razie mam takie rozwiązanie:

$tekst = "Śmięsznie łatwiótkie rozwiązanko :)";

$znajdz = array("ą", "ć", "ę", "ł", "ń", "ó", "ś", "ź", "ż", "Ą", "Ć", "Ę", "Ł", "Ń", "Ó", "Ś", "Ź", "Ż");

$zamien = array(" 261;", " 263;", " 281;", " 322;", " 324;", " 243;", " 347;", " 378;", " 380;", " 260;", " 262;", " 280;", " 321;", " 323;", " 242;", " 346;", " 377;", " 379;");

$tekst_nowy = str_replace($znajdz, $zamien, $tekst);
echo $tekst_nowy;  

Zamienia to polskie znaki na odpowiadajace im kody ASCII.

Może ktoś ma lepszy pomysł ?

Nie o to chodzi :) On Ci sam pisze, jakie ma kodowanie, a twój skrypt dostosowuje je do jego strony. Nie pytasz jego strony o kodowanie, tylko webmastera, który daje Ci info poprzez odpowiedni parametr w GET.

Dała matka rozum? To kombinuj.

Nie o to chodzi :P On Ci sam pisze, jakie ma kodowanie, a twój skrypt dostosowuje je do jego strony. Nie pytasz jego strony o kodowanie, tylko webmastera, który daje Ci info poprzez odpowiedni parametr w GET.

To też jest rozwiązanie, ale dodatkowo utrudnia sprawę. Założenia wszystkiego sa inne i nie moge tego zrobić chociaż tak by było najłatwiej :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności