Skocz do zawartości

Skrypt do śledzenia akcji wewnątrz strony?

kamjot

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie.

Od rana googluje w poszukiwaniu skryptu, który byłby w stanie śledzić i archiwizować zachowania używkowników wewnątrz strony a potem tworzyć na ich podstawie zestawienia.

Przedstawię na przykładzie o co mi chodzi:

Użytkownik wchodzi z googli na daną podstronę naszego serwisu, potem skrypt śledzi na jakie kolejne akcje wykonuje na stronie (przejścia na inne podstrony, ściągniecia plików, czas wizyty na danej podstronie itp...) czyli śledzi danego użytkownika od strony wejścia aż do strony wyjścia.

Następnie skrypt archiwizuje takie dane i po pewnym czasie tworzy zestawienia przedstawiające najczęstsze zachowania użytkowników na podstawie powtarzających się najczęściej akcji.

Najlepiej jakby skrypt przedstawiał to w ładnej formie graficznej (np. osi czasu z punktami w postaci kolejnych akcji).

Jeśli jeszce skrypt potrafiłby archiwizować dane dla każdego pojedynczego użytkownika było by to moje marzenie, ale zdaję sobie sprawę, że przy serwisie o dużym ruchu mogło by to zajechać bazę danych :D.

Niemniej jednak - istnieje coś takiego, co spełniało by moje wymagania?

Blog komputerowy - Masa użytecznych porad, ciekawostki i eksperymenty.

Naprawa laptopów - profesjonalny serwis, naprawa płyt głównych, reballing, BGA.

Tak jest taki soft i to za FREE

https://www.tracewatch.com/

Gromadzi statystyki zachowań użytkowników na stronie

Hmmm, właśnie chyba tego szukałem od samego rana. Dzięki wielkie :D

No niestety jestem nieco rozaczarowany analizą ścieżki przez ten skrypt. W ogóle nie pokrywa mi się ona z mapą kliknięć.

Mam wiele przejść z jednej podstrony na drugą, mimo tego, że ta pierwsza nie linkuje do tej drugiej w żadnym miejscu.

Dodatkowo mam przejścia z jednej strony na drugą, natomiast nakładając na to mapę kliknięć, nie ma ani jednego kliknięcia w link przekierowujący do drugiej podstrony.

No chyba, że jakoś źle interpretuje wyniki. Dodam, że sprawdzałem na 3 różnych mapach kliknięć.

Może plugin do wp wpclicks.com

Ciekawa opcja, zakupiłem sobie licencję i testuję, na pewno pomoże w podniesieniu usability. Dzięki za podsunięcie :)

A co do samego skrytpu, to najciemniej pod latarnią. Właśnie odkryłem w Google Analitycs opcję pod nazwą "Przepływ użytkowników" która bardzo ładnie graficznie przedstawia co się dzieje na stronie.

Pozdrawiam.

Bo ta opcja w GA jest w sumie całkiem od niedawna. GA jest całkiem fajne i za darmo.

Sporo gości jeździ na CrazyEgg, lub/i ClickTale. Możesz też obczaić StatCounter.

Zgadzam sie, dodam także, że warto zapoznać się dokładniej z możliwościami G-A.

Np. Segmenty ( to już opcja zaawansowana i wymaga trochę klikologii ) ale można zdefiniować sobie dowolny

segment - czyli odpowiedzieć na każde w sumie pytanie jakie nas interesuje, z ciekawszych np:

- od jakiej podstrony rozpoczęły się wszystkie jednoodsłonowe wizyty

- ilu userów czytało instrukcję obsługi oraz regulamin zanim kliknęli "kup teraz"....

Naprawdę polecam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności