Skocz do zawartości

Podatek z adsense

Darek88

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 miesiące temu...

Odgrzewam chyba kotleta, ale tyle tych tematów o podatku z adsense, że nie wiem który wybrać...

Ciekawi mnie taka rzecz - jak osoby rozliczające adsy nie na firmę tylko na działalność wykonywaną osobiście wygladają względm zusu? Nie muszą jakichś składek odprowadzać oprócz tych zaliczek?

kosz.

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

Odgrzewam chyba kotleta, ale tyle tych tematów o podatku z adsense, że nie wiem który wybrać...

Ciekawi mnie taka rzecz - jak osoby rozliczające adsy nie na firmę tylko na działalność wykonywaną osobiście wygladają względm zusu? Nie muszą jakichś składek odprowadzać oprócz tych zaliczek?

Zbyt ogólne pytanie. Nie da się krótko odpowiedzieć ze względu na specyfikę i stopień skomplikowania systemu ubezpieczeń w Polszy. Przybliżę tylko zatem, aczkolwiek zainteresowanych odsyłam m.in. do ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych i rozporządzenia w sprawie ustalania podstawy składek na ubezpieczenie emerytalne i rentowe.

Generalnie - jeśliś student, z adsów składek nie płacisz. Jeśli masz etat - z adsów składek nie płacisz (pod warunkiem, że na etacie wyciągasz minimalną), jeśli masz np. umowę zlecenia albo o dzieło i masz z tych umów płacony ZUS (społeczne i zdrowotne) - z adsów składek nie płacisz. Jeśli jesteś zarejestrowany jako osoba bezrobotna - lepiej się adsami nie chwal, bo uznają, że masz stałe źródło przychodu i cię - że tak powiem - zwolnią z obowiązku pozostawania na bezrobociu.

Generalnie działalność wykonywana osobiście to najczęściej umowy zlecenia i o dzieło. Wówczas składki mogą się pojawić, ale w mojej ocenie samo adsense nie powinno być kwalifikowane jako działalność wykonywana osobiście tylko jako pozostałe przychody (i wtedy niewątpliwie składek ZUS nie ma, jest tylko podatek dochodowy).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności