Skocz do zawartości

Sieć reklamowa a sieć wyszukiwania

A__

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam pytanie. Czy jest sens mieć włączoną siec reklamową(czyli dawna partnerska adsense) przy kampaniach tekstowych, które są zrobione pod sieci wyszukiwania(czyli wyszukiwarka google + partnerzy) ? Czy to nie jest wyrzucanie pieniędzy w błoto? bo takie tekstowe reklamy na www są mało widoczne, a jak ktoś klika to tylko z przypadku gdy niczego nie szuka.

Czy lepiej zostawić włączone reklamowy tekstowe wyświetlanie tylko na sieci wyszukiwania ?

Dodam, że mam kampanie graficzne i remarketingowe zrobione pod sieć reklamową na określonych stronach www.

Dzięki za odpowiedz

Bardzo dobrze, że masz reklamę graficzną na sieć reklamową.

Pamiętaj, że sama sieć reklamowa to kampanie bardziej wizerunkowe. Na pewno nie uruchamiałbym w tej samej kampanii sieci reklamowej i reklamowej jednocześnie. Możesz sprawdzić jeszcze czy faktycznie reklamy tekstowe są dla ciebie zbyteczne w sieci reklamowej ale utwórz zupełnie nową kampanię i kieruj ją tylko na sieć reklamową.

Kampanię na sieć reklamową i w wyszukiwarce trochę inaczej się przygotowuje. Bardzo często kampania na sieć reklamową to kopia kampanii na sieć wyszukiwania ale uzupełniona o nowe słowa kluczowe.

Podam przykłąd. Reklamujesz toalety przenośne.

W sieci wyszukiwania używasz fraz:

toalety przenośne, toalety, producent toalet przenośnych

W sieci reklamowej używasz:

toalety przenośne, toalety, producent toalet przenośnych, budowlanka, bodowy, materiały budowlane, ogródki działkowe, wycieczki, itp...

w sieci reklamowej musisz uwgzlędnić sam sposób wyświetlania reklamy, czyli kontekstowo. Natomiast jak widzisz tych samych fraz w sieci reklamowej nie użyjesz w sieci wyszukiwania, ponieważ są zbyt ogólne i odbiegają od branży. Natomist w sieci reklamowej są doskonałą pożywką dla reklamy i będą generowały wyświetlenia reklam na portalach gdzie zapewne jest wiele osób zainteresowanych toaletami....

Czy to nie jest wyrzucanie pieniędzy w błoto? bo takie tekstowe reklamy na www są mało widoczne, a jak ktoś klika to tylko z przypadku gdy niczego nie szuka.

Nie jestem profesionalista w tej dziedzinie ale uwazam ze to jest sponsorowanie amerykanskiego gianta, kasa w bloto. Moze graficzne inaczje, mam doswiadczenie tylko z tekstowymi.

Jeden czlowiek przez omylke wlaczyl (dal sie naciagnac sugestion w panelu google, a naciagaja na to go**o z automatu) to koszt wzrosl 2x. A efektow ZERO. Trzeba by kierowac tylko na okreslone witryny, skupiajace potencjaknych klientow a to problem gdy masz biznes tylko nakierowany na jedna lokalizacje np. Beda klikac bo ich to nie kosztuje, tak o by sobie sprawdzic jaka strona, jakie ceny - z nudow. Bardzo uwazaj na te opcje.

Juz same linki na google.pl maja u mnie wywindowane, chore ceny (do 1.5zl /klik). A pamietaj ze google to szczwany lis, kasuje za KAZDY klik, nawet tego samego pajaca po 10sekundach od poprzedniego kilkniecia. Nie dawaj im zarobic. Inna sprawa ze jak stawki beda za 1grosz to mozna sprobowac :)

Najlepiej wlacz ale nadzoruj to, zobacz czy jest zwrot z inwestycji, daj male stawki bo podbijanie stawek przez reklamodawcow to strzelanie sobie w kolano.

Dzieki

ja juz mialem takie eksperymenty na koncie. Stara kampania podzielona na pol, czyli jedna dla sieci wyszukiwania a druga na siec reklamowa. Koszty wzrastaja o 100% i zwrot zerowy. Nie widzialem roznicy, wiec wrocilem do starej kampanii, ktore wyswietlaja sie w sieci wyszukiwan + sieci reklamowej. Teraz sie zastanawiam czy calkiem wylaczyc na siec reklamowa i zostawic tylko kampanie na siec wyszukiwan, tym bardziej ze na siec reklamowa mam oddzielne kampanie graficzne.

A co do kampanii lokalnych, to swego czasu widzialem dzikie wzrosty w emisji na siec reklamowa rzedu kilkunastu milionow wyswuetlen jednej doby(np. przez jeden dzien lub przez kilka dni). Wylaczylem to i lokalne kampanie mam skierowane wylacznie na siec wyszukiwan

Pozdrawiam

Nie prowadż na jednej kampanii obu sieci. To będzie miało negatywny wpływ na samą sieć wyszukiwania. Jeśli masz wątpliwości co do sieci reklamowej to ją na pewno odłącz z tej kampanii gdzie prowadzisz również sieć wyszukiwania.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności