Skocz do zawartości

Wyszukiwarka Yandex

kmirek

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 65
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

A macie gdzieś źródło ile % Rosjan-ów, Ukraińców, Białorusinów korzysta z Yandexa a ile z Googla.

Ponieważ wiem, że to dominująca wyszukiwarka, przynajmniej w Rosji. :palacz:

Statystyki liczby wejść z wyszukiwarek

Rosja: https://www.liveinter...d=month;lang=pl

Ukraina: https://www.liveinter...d=month;lang=pl

Białoruś: https://www.liveinter...d=month;lang=pl

Trochę o ruchu z wyszukiwarek w Rosji pisałem tutaj

Pozycjonowanie w Yandex - piszę o pozycjonowaniu w krajach wschodnich

Każdy monopol nie jest dobry, Yandex traci ale mail.ru zyskuje, jest jeszcze Rambler który lata swoje świetności już ma za sobą, ale chyba jeszcze ostatniego słowa nie powiedzieli.

Harvest w Rambler tez jest bardzo skuteczny. Tak jak psiałem wyżej myślę z mail.ru będzie jeszcze zyskiwał, a google prawdopodobnie zatrzyma sie ma 30, i z czasem będzie tracić.

Jeśli chodzi o ogólny ruch również ma znacznie polityczny i mentalny układ, dobrym przykładem jest zachodnia Ukraina co posługuje się Google i wschodnia Ukraina gdzie Yandex ma bardzo mocne pozycje, ale i tak ogólna statystyka na korzyść Google

Aż dziwi mnie, że bardziej jest poruszany na tym forum temat binga niż Yandexa.

No ale mam nadzieję, że potwierdzą się Twoje słowa i google z czasem zacznie tracić na rzecz oczywiście Yandexa.

Kontakt: gg:7910861, PW
Zapraszam do sklepu: Sterkowski.pl - Czapki i kapelusze na każdą głowę :-)

Yandex obecnie w Turcji zaczyna zabierać kawałek po kawałku z prawie 100%-go tortu dominacji Google na runku. Wiec mogą powalczyć i gdzie indziej, ale nie w Polsce oczywiście z wiadomych przyczyn politycznych. W tym wszytkiem nie chodzi tyle o to że yandex Rosyjki a Google Amerykanskie, chodzi o równowagę, wtedy żadna z wyszukiwarek nie chce robić żadnych ruchów co może spowodować migracje użytkowników. Yandex tez wprowadza update algorytmów tylko nie nazywa ich imionami zwierząt a nazwami miast ostano był "Kaliningrad"

https://www.seonews.ru/reviews/kaliningrad-novaya-poiskovaya-platforma-yandex/

Jeśli się już czepiamy

Nie czepiamy się.

Jeśli już poprawiamy niedoskonałości językowe kolegów wypowiadających się przed nami* :)

Faktycznie niezbyt fortunnie się wyraziłem, przepraszam jeśli ktoś został urażony i za to, że przez mój post powstał lekki spam.

Ja i tak ( a jestem Rosjaninem) gadam lepiej po Polsku jak ty w jakim kol-wiek języku obcym, to po pierwsze, po drugie bardzo często stwierdzenie ruski, rusek, ruskie, po rusku używane celowo a nie są wynikiem błędu ortograficznego( nie mówię że tak było w tym przypadku) dla tego zwracam uwagę bo nigdy nie użyłem jakiegoś słowa które mogło by być odebrane jak poniżające na osnowie przynależności do określonej narodowości. Inna sprawa skarcić kogoś kto nie potrafi użyć wyszukiwarki lub przeczytać instrukcje obsługi softu a się zachowuje tak jak niby wszyscy maja obowiązek jego szkolić :D, ale ta cecha niema narodowości to internacjonalne :D Dla tego twoje dywagacje, i próby uczenia mnie Polskiego są bezpodstawne.

p.s admin przepraszam za O/T

Każdy monopol nie jest dobry, Yandex traci ale mail.ru zyskuje, jest jeszcze Rambler który lata swoje świetności już ma za sobą, ale chyba jeszcze ostatniego słowa nie powiedzieli.

Harvest w Rambler tez jest bardzo skuteczny. Tak jak psiałem wyżej myślę z mail.ru będzie jeszcze zyskiwał, a google prawdopodobnie zatrzyma sie ma 30, i z czasem będzie tracić.

Rambler już dawno działa na silniku Yandexa, czasy gdy był samodzielną i kokurencyjna wyszukiwarką sa już historią. A szkoda, lubiłem go :) Natomiast Mail.ru, racja, przez ostatnie 1-2 lata dość mocno zyskali.

A co do Yandexa to oni sobie tych % nie odpuszczą tak łatwo, dobrze to widać przez ostatni rok po ich ruchach w niemal każdym kierunku: własna przeglądarka, Social search, partnerstwo z Twitterem, Yandex.Store dla androida, próba wprowadzenia mobilnej wyszukiwarki Wonder, koniec końców dialog z pozycjonerami i doskonalenie swoich narzędzi...

Ciekawe że podobnie wygląda sytuacja z sieciami społecznościowymi: Facebook, Vkontakte, Odnoklassniki

Z Ramblerem chodziło mi o to ze sama nazwa, i przyzwyczajenia szczególnie starszych internautów może spowodować ze tak jak napisałem "ich piosenka jeszcze nie odśpiewana" tłumacząc znane powiedzenie, to też była to moja ulubiona wyszukiwarka przez długie lata.

Co do społecznościowych rosyjskich sieci, tu jestem mniej optymistyczny jeśli chodzi o ich perspektywy na terenach europy zachodniej, nie licząc licznych imigrantów byłego CCCP, które w większości korzystają właśnie z rosyjskich produktów internetowych.

• 3 tygodnie później...

Yandex rośnie w siłę, 4 miejsce na świecie w ilości zapytań.. https://searchenginewatch.com/article/2242374/Yandex-Just-Passed-Bing-to-Become-4th-Largest-Global-Search-Engine

Osobiście jest przeciwny wszelkim monopolom. Dodatkowo Yandex pochodzi z kraju, w którym rządzi kontrowersyjny agent-polityk.

Oczywiście, staram się o względy Yandexa ale (z doświadczenia zdobytego na G) daję tylko tyle ile jest niezbędne do zaistnienia na rynku odsługiwanym przez wyszukiwarkę.

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

Dodatkowo Yandex pochodzi z kraju, w którym rządzi kontrowersyjny agent-polityk.

Przecież współzałożyciel Google pochodzi z tego samego kraju :) kiedyś wraz z Larry Pagem chcieli wykupić Yandex - odmówiono im. Poźniej sieć reklamy kontekstowej Begun.ru - też nie poszło... Ciekawe jak by potoczyła się historia Runetu gdyby nie służba antymonopolowa.

Ciekawe jak by potoczyła się historia Runetu gdyby nie służba antymonopolowa

myślę że nie istniało by w ogolę takie pojecie jak RUnet , .... na szczęście są jeszcze ludzi co potrafią zadecydować że nie wszytko jest na sprzedaż, szczególnie w obce ręce.

Przecież współzałożyciel Google pochodzi z tego samego kraju

Tak, ale nie prowadzi interesów w Rosji. :)

na szczęście są jeszcze ludzi co potrafią zadecydować że nie wszytko jest na sprzedaż, szczególnie w obce ręce

To można zapisać na plus.

Czytałem ostatnio o przebiegu prywatyzacji w Rosji na początku lat 90. Pomijając formę prywatyzacji i całą otoczkę z tym związaną, faktem jest, że nie dopuszczono kapitału zagranicznego.

Teraz mogą powstawać duże lub bardzo duże firmy np. takie jak Yandex.

Jest kapitał na rozwój.

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności