Skocz do zawartości

Blog Manager –zarządzanie dla WordPress+sprzedaż linków

semsoft.pl

Rekomendowane odpowiedzi

barti4 - dzięki za informacje o błędzie. Nad intuicyjnością trzeba mocno popracować, ale na to ciągle brakuje czasu...

Zauważyłem powtarzające się pytania dotyczące systemu, pozwolę sobie zamieszczać tu odpowiedzi do wybranych:

1. Czy system umożliwia usuwanie linków do stron już nie pozycjonowanych - np po rozwiązaniu umowy.

TAK - można zarówno wyszukać jak i usunąć linki do danych serwisów internetowych.

W zakładce "Linki" na pierwszym ekranie jest wyszukiwarka - można wybrać w niej kryterium "serwis pozycjonowany" i wyświetlić dane linki.

Usuwanie linków tzw. "reklamowych" czyli tych publikowanych w BlogRollu to sprawa oczywista, jeśli chodzi o linki wprowadzone przez edytor treści, to system usuwa tag 'a' zostawia sam anhor text.

I właśnie tu jest pytanie do Was:

Czy zostawić takie usuwanie, czy zamiast (dodatkowo ) usuwania zrobić dopisywanie parametru "nofollow" ?

2. czy system umożliwia pełną edycję posta, czy tylko jego dodawanie/publikację:

Tak - przez system można zarówno dodawać posty do blogów, jak i je modyfikować, przenosić pomiędzy blogami, dodawać linki itp.

Po utworzeniu lub zaimportowaniu posta w systemie zapisywana jest informacja o zewnętrznym identyfikatorze posta i jest on na trwałe kojarzony z oryginałem. System tak jakby trzyma kopie wszystkiego w swojej bazie danych. Po zmianie/edycji - zmiany są wysyłane na oryginalne miejsce docelowe.

• Odpowiedzi 155
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Mam do Was pilne pytanie dotyczące hostingów, na jakich zdarza Wam się stawiać zaplecze.

Czy na każdym działają bazy danych SQLite ( tekstowa baza danych wbudowana w php ).

Już wyjaśniam o co chodzi:

W naszym systemie alternatywą dla WordPressa miały być "szybkie" blogi oparte o tzw "miniWP" czyli taka wtyczka instalowana na serwerze, która łączy się z serwerem programu, pobiera i wyświetla posty itp itd...

Okazało się jednak, że na wielu tych tańszych serwerach zablokowana jest komunikacja skryptu z innymi maszynami.....;)

( efekt tego jest taki, że gdy wtyczka chce pobrać dane do wyswietlenia - dostaje fatal error.... )

Doszliśmy do wniosku, że zunifikujemy wszystko w systemie i przerobimy miniWP aby także działało poprzez XML-RPC, czyli w momencie publikacji z poziomu Blog Managera zapisywana była by zmiana na serwerze z blogiem ( tak jak w przypadku WordPress ).

Ma to jednak jedną wadę. Serwer hostujący miniWP musiał by mieć bazę danych SQLite ( która defakto jest wbudowana w PHP ).

Wszystkich, którzy posiadają jakieś info na ten temat prosze o wypowiedź.

@semsoft.pl moze podaj liste hostingów na których na 100% działa Manager...

Cytat

SEO zaplecze pozycjonerskie - www.ZapleczePozycjonerskie.PL - SKUTECZNE. SEO COPYWRITER teksty na zlecenie. www.SeoCopywriter.pl. Opisy produków w sklepie www wykona seo copywriter - zobacz koniecznie.

@semsoft.pl moze podaj liste hostingów na których na 100% działa Manager...

blogi miniWP testowaliśmy na: seo-host.pl, kei.pl, biznes-host.pl, 000webhost.com (darmowe), cal.pl, cba.pl ( darmowe )

Jeśli chodzi o soft ( aplikacja Blog Manager ) to wymagania są jasno sprecyzowane i tu mogą być sporadyczne problemy z instalacją. Powinno działać na każdym płatnym, normalnym hostingu.

Co do miniWP, to chciałbym aby działało to na jak największej liczbie hostingów - wszystkich, nawet darmowych - bo po to zostało to wymyślone aby stawiać to tam, gdzie WordPress sie nieda.

Wiem, ze sqlite jest nawet na 000webhost.com ( darmowe ) ale na cba.pl ( tez darmowe ) już niema.....

sqlite'y chodzą raczej na większości płatnych hostingów.

Na pewno: iswift.pl, neteasy.pl, jupe.pl.

Inna kwestia jak chodzą. Jak baza ma być większa to mysql lepszy!!!

B.

Scrapebox & SEO tools Windows VPS łącze 1Gigabit!

Biotechnologia medyczna ..... Seoprzyjazny Silnie Moderowany Katalog Stron PR2

"Ludzie mocno przeceniają swój wpływ na innych i zdecydowanie niedoceniają swojego wpływu na siebie samych" by SZ 2009

sqlite'y chodzą raczej na większości płatnych hostingów.

tak właśnie zrobimy.

Nie będzie już jakiegoś łączenia się z serwerem Blog Managera przez HTTP/JSON bo jak widać więcej z tym problemów i zamieszania niż korzyści. Z systemu wywalimy typ bloga "miniWP" i zarówno WordPress jak i miniWP będą gadały przez XML-RPC.

Tak w ogole, to całą tą wtyczkę miniWP wraz z bazą danych na SQLite porządnie zdokumentujemy, wszystkie metody i funkcje, zrobimy na początek 10 szablonów i niech sobie będzie. Może komuś się przyda taka wtyczka. A jak będzie zainteresowanie tym systemem, to może jakieś wolne ręce się znajdą i będziemy regularnie klepać takie szablony na bazie tego co jest na freecsstemplates.org

Szkoda, że wywaliliscie miniwp, w sumie lekko się nastawiłem na ten skrypt. Skoro jednak zadecydowaliście, ze nie będzie "jeździł" na wtyczkach i templatkach od wordpressa, to już jak dla mnie nie jest tak kolorowo. Bo niby czym teraz Wasz soft różnić się będzie od darmowego piko cms (12 kb + templatka, jak dobrze pamiętam) + panelu centralnego za bodajże 70 zł? Jedyna rożnica jaką widzę to bardziej zaawansowane zarządzanie linkami, jednak moim zdaniem to trochę za mało, żeby go sprzedawać za 450 czy nawet 250 zł. No chyba ze komuś zależy żeby podpiąć swoje istniejące wordpressy, to co innego.

empty

No chyba ze komuś zależy żeby podpiąć swoje istniejące wordpressy, to co innego.

Właśnie chodzi o to, żeby obsługiwać popularne standardy...wordpress, drupal, blogspot... i w tym kierunku system będzie rozwijany. Kolejny własny, "domorosły" system stawiania stron - może jest jeszcze dla niego miejsce - jeśli tak, to będzie rozwijany.

Obecnie z miniWP zmieniliśmy tylko wymyślony "od czapy" system komunikacji z serwerem, który robił problemy na tanich hostingach.

cytuję sam siebie:

"Nie będzie już jakiegoś łączenia się z serwerem Blog Managera przez HTTP/JSON bo jak widać więcej z tym problemów i zamieszania niż korzyści. .... miniWP będą gadały przez XML-RPC."

trzeba się trzymać wymyślonych standardów, bo aby firmować własny to trzeba by być...microsoft :) ( oni zawsze robią wszystko po swojemu )

Zapoznałem się z oprogramowaniem i mam kilka uwag. Przede wszystkim badałem oprogramowanie w zakresie podstawowych funkcjonalności.

Byłem zdecydowany na zakup ... postanowiłem się jednak wstrzymać.

Kilka razy system się wysypał całkiem wywalając błędy mysql.

To to mi przede wszystkim nie odpowiada to zupełny brak intuicyjności. Oprogramowanie tego typu widziałem w takiej formie: tworze sobie grupy do których przypisuje konkretne blogi. Następnie klikam "pisz post" - wybieram grupę lub konkretny blog z bazy i wysyłam post który ma w sobie synonimy a system losowo wysyła artykuły do wszystkich zaznaczonych blogów.

Tu nie wiem czemu nie ma możliwości przypisania grupy tylko trzeba modyfikować swoje zaplecze (u mnie w setkach) i odpowiednio pozmieniać kategorie tak, aby kategorie pasowały do tych które utworzymy w panelu. Rozwiązanie bzdurne!

Dalej ... synonimizer ten który jest nie działa jak należy jako że gdy mamy {a|b} {a|b} wybierze zawsze a a lub b b (jeśli się weźmie {a1|b1} {a2|b2} to działa dobrze)

Zapraszam na pozycjonowanie za granicą  :)

stylem-logo.png- Profesjonalne pozycjonowanie.

pluseo.pl - Darmowy Audyt SEO dla Twojej strony.  

To ja Ciebie też zacytuję :)

"A jak będzie zainteresowanie tym systemem, to może jakieś wolne ręce się znajdą i będziemy regularnie klepać takie szablony na bazie tego co jest na freecsstemplates.org"

Nie chodzi mi o to, zeby wychylać się poza standardy dla czyjejś wygody, bardziej o kompatybilnośc miniwp z tematami i pluginami wordpressa, a to co wyżej zacytowałem wg mnie oznacza, ze jej nie będzie. To, w jaki sposób się będzie komunikował nie bardzo mnie interesuje, ważne żeby działało, to Wasza broszka, żeby usadzić skrypt na jak najwięszej ilości serwerów coby więcej userów było zadowolonych i licencji sprzedanych ;)

Bardziej boli mnie brak templatek, bo będę musiał się użerać z "systemowymi" crap skórkami z freecss... albo poświęcać czas na dostosowywanie. Funkcjonalności też niby do takiego minicms mozna dopisywać, ale po co, skoro kompatybilność z wp dała by kazdemu możliwość dowolnej personalizacji.

empty

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności