Skocz do zawartości

Zmienny układ strony i adsense

radoslaus

Rekomendowane odpowiedzi

Szukam i nie mogę znaleźć wiążącej opinii/odpowiedzi, może ktoś miał podobny problem.

Interesuje mnie ten wątek - https://www.google.com/support/forum/p/AdSe...cfcae&hl=en, dotyczy reklam na stronach które zmieniają układ w zależności od rozdzielczości, czyli automatycznie dostosowują wygląd np. do smartfonów, ipada itp.

Nie pytałbym gdyby nie układ który (moim zdaniem) nie ingeruje w kod reklam, nie zmienia ich, po prostu pewne elementy nie są pokazywane. Przykład - mam reklamę w lewym i prawym pasku, poniżej 1024 prawy pasek staje się nieaktywny (nie ma go), poniżej 768 to samo dzieje się z lewym paskiem itd... Na moje oko jest to ta sama zasada jak wyłączanie wyświetlania reklam na konkretnych podstronach ale może mylę się.

Ktoś ma jakieś przemyślenia? Z góry dzięki za pomoc, dostałem pytanie od klienta który właśnie ze względu na adsense chce wyłączyć tą funkcję ale nie jestem pewien czy jest to zasadne. ;)

W mojej ocenie, takie działanie jest niedozwolone.

Gdybyś wykrywał po stronie serwera, jaka jest rozdzielczość ekranu i na tej podstawie serwował odpowiednią reklamę -- nie ma problemu.

Ale przeładowanie reklamy przy zmianie wielkości okna przeglądarki? Przecież to niemal definicja sztucznego wywoływania wyświetleń (odświeżeń) reklam AdSense...

Nie wiem, brzmi rozsądnie, dzięki za to wyjaśnienie...

Problem w tym, że reklamy nie sa przeładowywane. Skrypt wykrywa rozdzielczość i pokazuje odpowiedni szablon (z jednym sidebarem, z dwoma, bez sidebarów itp). Całe elementy są ukrywane, reklama nawet na sekundę nie jest wczytywana. Jedyna opcja to taka, że ktoś zmienia rozmiary okien na monitorze, np. chce ułożyć dwa obok siebie, wtedy może nastąpić ukrycie reklamy w locie.

Trzeba się dostosować, być może wdrożyć osobne reklamy w zależności od rozdzielczości... Dzięki za sugestię. :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności