Skocz do zawartości

kopyciak.pl - do oceny + prosba o sugestie seo

esos

Rekomendowane odpowiedzi

Kilka słów wstępu:

domena ma 8 lat, kiedyś działały na niej ogłoszenia konne, następnie sklep internetowy, który z czasem przekształcił się w stronę producenta sprzętu jeździeckiego.

Domena miała 3 oddzielne etapy życia:

1) ogłoszenia drobne - strona dodawana do katalogów, delikatnie dopalana SWL, zaliczyła filtr z którego wyszła po jakichś 4 miesiacach

2) sklep internetowy - rozwiązanie home.pl, zero dodatkowych czynności pod względem SEO, odrobina adwordsa

3) wygaszenie sklepu, strona firmy produkującej sprzęt jeździecki, twór składany na artisteerze przez Najwspanialszą-Z-Żon, zero katalogów, swl etc, za to sensowne opisy produktów, frazy w nazwach zdjęć (więc był ruch z image.google.com), nazwy produktów w adresie (nazwa-produktu.php) - zaczęło przynosić to dobre efekty na niszowych frazach. Niestety nie dysponuję statystykami www za ten okres (artisteer + g.analytics to jak dzielenie przez zero).

Obecnie mamy etap 4, czyli całkiem nową stronę.

To co było wypracowane na etapie 3 przekierowałem przez 301 na nowe adresy (nazwa-produktu.html -> nazwa-produktu.php), podpiałem całość pod swojego cms`a do zarządzania stronami, mamy unikalne title, description, keywords dla każdego produktu, w nazwach zdjęć obowiązuje schemat "nazwa-produktu-timestamp().jpg"

Google zaczyna powoli chwytać nową stronę, po g.analytics widzę, że są wejścia z wyszukiwania interesujących mnie fraz.

Najbardziej warościowe dla mnie frazy mam na poziomie 10-20 strona wyników. Wg propozycji słów kluczowych google, frazy mają niską konkurencję, z tego co zerkalem - zwracają max 1 120 000 wyników wyszukiwania.

Ruch na stronie zapewniają głównie sieci społecznościowe które wstępnie mamy ogarnięte, pora zabrać się za Wielkiego Brata. Mam czas, nie muszę się gonić z pozycjonowaniem, w razie czego wspomogę się adwordsem, więc mogę spokojnie rozplanować działania.

Odpada mi z pewnością na stronie blog firmowy, oraz dłuższe, epickie opisy produktu (testowałem dłuższe opisy - ludzie mniej z nich wynoszą i zadają więcej zbędnych pytań, na które odpowiedzi mieli w tekście).

Za co teraz zabierać się pod kątem SEO?

Na pierwszym etapie chciałbym delikatnie ruszyć z wartościowymi katalogami. Nie mam parcia z czasem, więc mogę spokojnie tworzyć epopeje na potrzeby katalogów.

Identycznie ma się sytuacja z preclami, które na pewnym etapie równolegle z katalogami będą pod moją opieką.

Nie wiem, czy będę się posiłkować swl, już raz dostałem nauczkę za to :)

Nie mam zamiaru tworzyć zaplecza - wydaje mi się, że przy takiej a nie innej konkurencyjności zbędne jest inwestowanie czasu i pieniędzy w zapleczówkę.

Co dalej? Macie jakieś sugestie na delikatne pchnięcie kopyciakal w google?

Będę wdzięczny za sugestie dot. SEO jak i ogólnie odbioru przez Was strony.

Adres -> www.kopyciak.pl

...i stało się tak, że jaskinie są lepsze niż blog 30latka.

Za co teraz zabierać się pod kątem SEO?

Na pewno:

- dodać zdecydowanie więcej treści,

- zmniejszyć top strony,

- przenieść CSS do zewnętrznego pliku,

- zdecydować się na dres z www lub bez i zrobić przekierowanie i zaznaczyć to w GWT,

- za pomocą przekierowania usunąć index.php z adresu

Edycja:

Poza tym "Galeria" w menu może trochę mylić. W rzeczywistości prezentujecie tam swoje produkty, więc lepiej byłoby tak to nazwać - "Produkty", "Oferta", "Katalog" lub coś w tym stylu...

Przydałaby się też mapa witryny.

Moje skromne przemyślenia na temat pozycjonowania próbuję przedstawiać na blogu -> https://blog.karlosky.pl
Osoby zainteresowane współpracą w zakresie SEO zapraszam na stronę www.topmaker.pl oraz https://pozycjonowanie-bialystok.pl

> - dodać zdecydowanie więcej treści,

W trakcie prania mózgu, tj wbijania do głowy, że treść nie zabija. Oby się udało...

>- zmniejszyć top strony,

Nie do przeskoczenia

> - przenieść CSS do zewnętrznego pliku,

gotowe. nie kojarzyłem, że ma to jakikolwiek wpływ na seo?

> - zdecydować się na dres z www lub bez i zrobić przekierowanie i zaznaczyć to w GWT,

GWT załatwione, dorzuciłem przekierowanie 301 na www

> - za pomocą przekierowania usunąć index.php z adresu

zalatwione przy okazji ustawiania adresu przez 301

> Poza tym "Galeria" w menu może trochę mylić. [ciach]

nie mam pojęcia, jakim sposobem wcześniej to nie raziło w oczy, świetna sugestia, dzięki.

> Przydałaby się też mapa witryny.

To troche potrwa.... do tej pory zrzucalem sitemape generatorami online, tym razem by się przydało, by sitemapa była przebudowana przy każdej aktualizacji www z poziomu panelu... chyba pora uwzglednić w bazie link każdego produktu by mieć na jakiej podstawie tworzyć listę.

...i stało się tak, że jaskinie są lepsze niż blog 30latka.

Popraw jeszcze Title w produktach, bo wciąż jest 'galeria';]

Miniaturki mogłyby być większe, a zdjęcia przydałoby się do lightboxa dodać, żeby można było się bliżej przypatrzeć produktom.

Logo mogłoby być klikalne i prowadzić do strony głównej.

Dorobiłbym jeszcze favicon.

Nie bardzo podoba mi się też ten napis poprawej w stylu grunge - trochę niepasuje do tematyki.

Wiem, że miało być o pozycjonowaniu, ale na tym znam się słabiej i chyba najważniesze było już powiedziane.

Na pewno możesz zoptymalizować title. Dodać na końcu jakieś najważniejsze słowo kluczowe itp.

strony www gdynia - profesjonalne strony www, sklepy internetowe, identyfikacja wizualna

Blog webmastera - mój blog o Internecie, projektowaniu stron, gadżetach itp.

Blog i portfolio grafika - tutoriale, inspiracje itp.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności