Skocz do zawartości

Dmoz.org, Dir.Yahoo.com, Business.com etc

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

czy ktoś ma jakieś "świeże" doświadczenie odnośnie wpływu wpisów z dmoz.org, dir.yahoo.com i business.com przy pozycjonowaniu, przy założeniu, że:

- konkurencyjne strony nie są w wyżej wymienionych katalogach,

- nasz wpis będzie na podstronie z max. PR3,

- wiek domen konkurencji i naszej domeny jest zbliżony,

- podobna liczba i jakość linków (pozycjonowanie trwa),

- zoptymalizowana i unikalna treść etc.

Z moich obserwacji dla Google UK wynika, że:

a) dla fraz lokalnych i mało konkurencyjnych, jeden wpis z dmoz.org przekłada się na TOP1-TOP3 (Potwierdzone dla frazy "opony używane miasto" - nie sprawdzałem, czy uzyskam ten sam efekt przy wpisie tylko z dir.yahoo.com albo business.com).

B) dla fraz średnio konkurencyjnych, wpis z dmoz.org nie przekłada się na TOP10 (Potwierdzone dla frazy "usługa rodzaj" - nie próbowałem, czy uzyskam ten sam efekt przy wpisie tylko z dir.yahoo.com albo business.com).

c) dla fraz średnio konkurencyjnych, wpisy z dmoz.org + dir.yahoo.com przekładają się na TOP10 (Potwierdzone dla frazy "usługa rodzaj").

d) dla fraz wysoko konkurencyjnych, wpisy z dmoz.org + dir.yahoo.com + business.com nie przekładają się na TOP10 (Potwierdzone dla frazy "meble kuchenne")

Oczywiście każdy może powiedzieć, że nie można określić wpływu wyżej wymienionych linków przy trwającym pozycjonowaniu, bo to jak próba analizowania wytrzymałości klatki bezpieczeństwa w samochodzie, który porusza się z różną predkością na zatłoczonej ulicy i w dodatku w nic jeszcze nie uderzył:)))

Zgadzam się, aczkolwiek jestem przekonany, że każdy z Was bez większego problemu może powiązać skok albo spadek w SERPach z daną zmianą na stronie albo w strategii linkowania :(

Np, linkuję stronę X, codziennie sprawdzam SERPy i raz na tydzień BL. Po 3 miesiącach mam optymalny TOP10. Po 6 miesiącach dalej w TOP10, choć Google wypluwa wpis z ODP. Mija 9 miesięcy i zauważam skok do TOP2, więc czekam kolejny tydzień i sprawdzam BL w poszukiwaniu punktu odniesienia :)

Okazuje się, że Google zaindeksowało wpis z dir.yahoo.com albo business.com, więc wnioskuję, że to miało wplyw na zmiane rankingu.

Czy ktokolwiek eksperymentował z wpisami w wyżej wymienionych katalogach i jeśli tak, to czy mógłby się podzielić swoimi odczuciami? :)

- Jak najdłużej może stać pasztet?

- Całą dyskotekę

Z linkami to jest tak, że zawsze jest lepiej jak jest ich więcej. Nie da się bezpośrednio odpowiedzieć na Twoje pytanie. Mam linki w dmoz ale nie zauważyłem, żeby one dawały coś specjalnego.

Są na tym forum "eksperci" z UK, którzy mogliby się wypowiedzieć w tym temacie. Może oni będą wiedzieli nieco więcej.

seowyszbanner.gif

Wszystko uzależnione jest od konkurencyjności danej frazy i stopnie zoptymalizowania witryny także każdy przypadek musi być rozpatrywany indywidualnie poza tym należałoby rozpatrywać przypadki kiedy witryny dysponują tylko i wyłącznie backlinkami z wymienionych źródeł ...

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

Dodanie strony do dmoz przynajmniej w sekcji PL graniczy z cudem, nie wiem jak jest w UK. Ten katalog to jest trochę taki na 3/4 zdechły.

W UK może ciiiutkę lepiej ale też nieciekawie.Generalnie przepchanie się przed dmoz szybciej niż kilka miechów graniczy z cudem.

A dir yahoo z tego co pamiętam yearly fee kilka setek dolców .

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności