Skocz do zawartości

Rozliczenie umowy o dzieło bez PIT-11

Herkules

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, no się zabrałem tak za rozliczanie tych wszystkich umów o dzieło, no i kilku mi brakuje, więc jak mam teraz podać im przykładowy dodatkowy dochód (powiedzmy 3 tyś za usługę typu pisanie tekstów o!) z którego chce się rozliczyć, a pracodawca lub osoba z którą współpracowałem, nie wysłała mi odpowiednich dokumentów ( że się tak zapytam gdzie to wpisać ;)

Robię pierwszy raz podejście do rozliczenia ;)

Będę wdzięczny za odpowiedź ( tych w stylu, a może unikniesz US, raczej nie akceptuje)

Dziękuje

Z poważaniem

Herkules

Najlepszy Warsztat samochodowy Goleniów

Najlepsze i sprawdzone typy bukmacherskie

Poznaj najlepszy serwis samochodowy Kraków

pisałem nie otrzymałem zazwyczaj żadnej odpowiedzi a według ustawy

Obowiązek złożenia rocznego zeznania podatkowego np. PIT-37 ciąży na pracowniku również wtedy, gdy pracodawca nie wystawił mu PIT-11. Choć pracodawcy grożą konsekwencje prawno-skarbowe, to nie zwalnia to pracownika z rozliczenia swojego podatku w ustawowym terminie do końca kwietnia. To podatnik, czyli pracownik, odpowiada za wykazanie przychodu w prawidłowej wysokości. Podatnik, który nie otrzyma PIT-11, musi sam uzyskać informacje o przychodach za dany rok. Jeśli nie rozliczy swojego PIT do końca kwietnia, to również on będzie narażony na karę skarbową i odsetki podatkowe za zwłokę.

i taka jest prawda o umowach o dzieło w pracy zdalnej, ehh..na 10 otrzymałem 3 ;)

wiecie jak to często jest, wysyła się na meila, podpisany Krzysztof Z, co ja z tego wyciągnę, zero informacji ;)

Ja troszkę poczytałem proszę na spokojnie sobie przeanalizować informację

https://www.umowaoprace.pl/umowa-zlecenie

i tu

https://www.umowaoprace.pl/umowa-o-dzielo

Miłej lektury

:D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności