Skocz do zawartości

Jaki SWL budzet okolo 200 zl na miesiac

Rekomendowane odpowiedzi

200 zł, to lepiej, nie na SWL-e tylko na jakiś mikro link builing. Prywatne precle, katalogi wysokiej jakości, mikrozaplecze (będąc web developerem, możesz ten temat praktycznie sam ugryźć). 200 zł to niewiele? Może i racja, ale mądrze wykorzystywane, może przynieść efekty, niż szaleńcze budżety.

Policzmy 200 zł miesięcznie starczy przy odrobinie szczęścia na 13000 punktów ze statlinka. Przy średniej cenie 6,53 za pkt da Ci to maksymalnie około 2000 linków. W sumie dużo i mało - zależy od frazy - ale ogólnie mało.

A gdyby pójść droga minizaplecza?

Dodawarka do seokatalogów to koszt powiedzmy 300 zł. 1 serwis porządnie wyglądający, który dodasz do tych seoków to koszt niech będzie 100 zł (z dobrymi artami), czyli po roku masz około 20 serwisów zapleczowych, z których każdy jest podlinkowany 200 - 500 linkami z seokatalogów (zależy od ilości zaakceptowanych wpisów). Do tego blast na wpisy Scrapeboxem po 5 groszy za wpis czyli wydasz na podlinkowanie wpisów około 200 - 400 zł. A możesz przecież zaplecze linkowac na wiele innych niedrogich lub darmowych sposobów.

Dołóż do tego kilka blogów na darmowych platformach blogowych i za te same 2400 masz porządne zaplecze, którym zrobisz więcej niż 13 000 pkt ze statlinka. W kolejnym roku masz do przedłużenia domeny, ale to już nie będzie 2000 zł tylko znacznie mniej.

Ewentualnie wydać połowę na zaplecze, resztę na jak napisał @PositiOne na dodawanie strony do dobrych mocnych katalogów, plus na zakup kilku multikodów. Ja jeszcze bym dodał dodanie artykułów do 30 - 50 najmocniejszych precli i katalogów artykułów.

Tak bym to widział mając Twój budżet.

• 2 tygodnie później...

;)

Przyłączę się do dyskusji.

Mam podobny problem - chcę wypozycjonowaćc serwis na ok 30 trudnych fraz (wg google adwordsa) pytałem się w firmach pozycjonerskich o koszt jednej z nich - krzyknął prawie 1000 PLN za miesiąc - Na tyle to mnie nie stać. A czasowo jestem "zabity"

Za taką kwotę to mógłbym mieć z 10000 linków z SWL'i i właściwie szedłem tym tropem. Aż spotkałem ten artykuł (dzięki wszystkim)

W tym momencie planuję ograniczyć trochę budżet na swl'e ( nie tracić linków ale już ich nie dodawać - wydaję na to jakąś 100 PLN miesięcznie.

Z drugiej strony chcę stworzyć zaplecze korzystał ktoś może z seoinvention.com/zaplecza_seo.html? - myślę by kupić od nich zestaw i za pomocą jakiejś dodawarki ( seoadder przez miesiąc jest frico podobnie do sprytne katalogowanie) zaindeksować.

Dodatkowo na tych swoich stronach zainstalować swl by dodatkowo linkowć swoją stronę.

Jak oceniacie tę strategię - za ewentualne podpowiedzi, wykazanie słabych stron będę wdzięczny.

Dzięki

;)

Przyłączę się do dyskusji.

Mam podobny problem - chcę wypozycjonowaćc serwis na ok 30 trudnych fraz (wg google adwordsa) pytałem się w firmach pozycjonerskich o koszt jednej z nich - krzyknął prawie 1000 PLN za miesiąc - Na tyle to mnie nie stać. A czasowo jestem "zabity"

Jeżeli nie masz kasy to nawet nie myśl o pozycjonowaniu na trudne frazy.

Za taką kwotę to mógłbym mieć z 10000 linków z SWL'i i właściwie szedłem tym tropem. Aż spotkałem ten artykuł (dzięki wszystkim)

Nie wiem czy linkowanie strony docelowej SWLem to dobry pomysł.

Jak oceniacie tę strategię - za ewentualne podpowiedzi, wykazanie słabych stron będę wdzięczny.

Strategi do niczego, jeżeli chcesz mieć stronę na trudne frazy i nie masz kasy to po prostu tego nie zrobisz, jeżeli nie stać Cię nawet na zakup dodawarki, tylko chcesz wykorzystać okres testowy, to źle trafiłeś ze swoim biznesem.

Ogólnie nie trać na to czasu, bo w ten sposób nic nie osiągniesz.

Zajmuję się optymalizację oraz pozycjonowaniem stron internetowych, wystawiam F.Vat. Proszę śmiało pisać, dzwonić, chętnie odpowiem na wszelkie pytania, wycenię frazy, doradzę.

https://websy.pl/ kontakt@websy.pl, tel: 697715522, NIP: 716-254-81-05, REGON: 060330653

@Robert76

Nie wspomniałeś jeszcze za jaką frazę zawołali 1000 zł? Prawda jest taka, że bez kasy trudnych fraz nie zrobisz w firmie SEO. Bez kasy możesz próbować sam to zrobić - ale nie masz czasu i tu koło się zamyka. Strategie "kupię zaplecze, podlinkuję na testowym sofcie i zapomnę" możesz sobie odpuścić. Lepiej już linkuj sobie naturalnie z blogów/for/katalogów itp. Linkowanie samymi SWLami strony docelowej też nie przyniesie nic dobrego ze sobą.

Można Ci tutaj jeszcze poradzić dobór fraz. Jesteś pewien czy fraza trudna jest Ci potrzebna? Często wydaje się, że jakaś fraza jest fajna bo konkurencyjna, popularna, wyszukiwana itd. Później jednak okazuje się, że nie ma z niej żadnej sensownej konwersji w stosunku do kosztów. Długi ogon / lokalne frazy nierzadko przynoszą większe korzyści niż trudne frazy główne.

Pozdr.

Nie do końca tak.

Powiedziałem iż czasowo jestem "zabity" - nie mam czasu by codziennie siedzieć i wrzucać stronę do 5-10 katalogów, by ją ręcznie dodawać.

Z kasą jest różnie ale na pewno nie jest to 200 PLN miesięcznie tylko trochę więcej ( w zależności od zrozumiałego dla mnie sensu ponoszenia tych wydatków.

Co do zakupu "zaplecza" - robię coś w html - nie jest to takie trudne, php też da radę - ale "z czym do ludzi" - nie piszę się na ręczną robotę stronek nawet z wordpressem nie mam na to czasu. Ale i do końca nie wiem jak taka 'zapleczowa strona" powinna wyglądać - więc tym bardziej.

Wyczytałem iż na wypozycjonowanie strony na 10 trudnych fraz potrzeba 20 stron zaplecza. ( ja chcę ogólnie 100 stron zaplecza - przyjmuje 1,5 krotne zabezpieczenie z uwagi na swoją słabą wiedzę).

Na teraz planuję zakup 50 stron tylko czy ktoś może mi powiedzieć w czym jednopoziomowe są gorsze od dwupoziomowych? (tak łopatologicznie poproszę)

A wracając do dodawarki - jeżeli mogę trial to po co kupować - Wydatek musi mieć sens. Jeżeli jest jakaś dodawarka co dodaje do płattnych i darmowych katalogów DOBRA dodawarka to rozważę jej zakup. Kupować coś by wrzuciło moją stronę tylko do śmieciowych katalogów - bez sensu

A wracając do dodawarki - jeżeli mogę trial to po co kupować - Wydatek musi mieć sens. Jeżeli jest jakaś dodawarka co dodaje do płattnych i darmowych katalogów DOBRA dodawarka to rozważę jej zakup. Kupować coś by wrzuciło moją stronę tylko do śmieciowych katalogów - bez sensu

zadna dobra dodawarka nie zastapi kilku dobrych narzedzi, a prawda jest taka ze na jednym narzedziu duzo zrobic sie nie da

musisz laczyc kilka roznych metod jezeli chcesz konkurowac z osobami ktore tez to robia

jak bedziesz mial 2 dodawarki jedna do seokow druga do smieciowych, to licz ze bedziesz potrzebowal co najmniej godzine dziennie

jezeli nie masz 5 min dziennie na dodanie 5-10 wpisow to o samodzielnym pozycjonowaniu mozesz zapomniec

no chyba ze osiagniecie top10 planujesz na lato 2014 roku

a roznica w zapleczu 1 i 2 poziomowym jest taka jak w pchaniu samochodu przez 1 i 2 osoby

JA: Miał Pan już nie pisać - tak trudno to zrozumieć, nie życzę sobie już od Pana maili

KLIENT: to po co Pan odpisuje? lubi Pan miec pewnie ostatnie zdanie ..ja również

Dzięki wszystkim za powyższe podpowiedzi

Mam jeszcze jedno pytanie:

Jak wyżej napisałem "wyczytałem iż na wypozycjonowanie 10 fraz potrzeba 20 stron" - na ile wg Waszych doświadczeń sprawdza się ten przelicznik.

Dodatkowo pytanie czy na każdej stronie zaplecza powinny się znajdować wszystkie interesujące mnie słowa kluczowe czy tez je jakoś podzielić?

zadna dobra dodawarka nie zastapi kilku dobrych narzedzi, a prawda jest taka ze na jednym narzedziu duzo zrobic sie nie da

Jakieś podpowiedzi?

Jak wyżej napisałem "wyczytałem iż na wypozycjonowanie 10 fraz potrzeba 20 stron" - na ile wg Waszych doświadczeń sprawdza się ten przelicznik.

Dodatkowo pytanie czy na każdej stronie zaplecza powinny się znajdować wszystkie interesujące mnie słowa kluczowe czy tez je jakoś podzielić?

to tak jakbys wyczytal ze na wyjazd na majowy weekend potrzebujesz 10 litrow paliwa

Jakieś podpowiedzi?

co 2-3 tygodnie przychodzi jakis len (np ty) i pyta sie co kupic, wiec info podawane bylo juz kilka razy w dziale 'narzedzia'

generalnie to dobieraj narzedzia do wlasnych metod pozycjonowania, bo mozna pozycjonowac na kilka sposobow

a jezeli nie wiesz jaka metoda chcesz pozycjonowac to zapraszam do dzialu dla poczatkujacych

JA: Miał Pan już nie pisać - tak trudno to zrozumieć, nie życzę sobie już od Pana maili

KLIENT: to po co Pan odpisuje? lubi Pan miec pewnie ostatnie zdanie ..ja również

Dzięki wszystkim za powyższe podpowiedzi

Mam jeszcze jedno pytanie:

Taki przelicznik możesz sobie o kant (_!_) rozbić (bez urazy) - przykładowo dla jednej frazy potrzebne jest kilkaset domen aby uzyskać stabilne i w miarę bezpieczne wyniki ...

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności