Skocz do zawartości

Czy warto mieć RSS?

Karolak723

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,

przymierzam się do stworzenia mini serwisu, na którym będę publikować rożne regionalne informacje. Zastanawiam się, czy kanały RSS mogą działać na plus czy na minus dla takiego serwisu albo ogólnie np. dla precla? Wątpliwość moją wynika z tego, że jest coś takiego, jak ssanie teksów z tych kanałów RSS, czego chciałbym uniknąć, żeby nikt mi nie kradł części tekstów z rss z sersiwu, gdzie teksty nie zawsze a w przeważajacej większośći wcale nie będą takie długie.

Poza tym czy warto na porządnym preclu (wordpress) jaki chcę stworzyć, gdzie będą publikowane unikalne artykuły, mieć włączone RSS? Jeśli nie jak to wyłączyć?

Pamiętaj, wszystko jest dla ludzi. Gdybym wyłączył RSSy na swoim blogu, to pewnie straciłbym masę odwiedzających. Nie udostępniam jednak całości, bo w innym wypadku nikt na stronę by nie wchodził i nie klikał w reklamy ;-)

Musisz znaleźć kompromis między użytecznością a bezpieczeństwem treści. Udostępniaj minimalnie nagłówki a optymalnie chociaż wypisy treści.

RSSy w Wordpress wyłączasz w ustawieniach tego CMS.

Blog Technologii WWW: DailyWeb.pl

Udostępniaj w RSS tylko wypisy + dodaj RSS footer z linkiem do bloga/strony - to moim zdaniem rozsądny kompromis bezpieczeństwo/ użyteczność + niektórzy twierdzą, że RSS footer wspomaga pozycjonowanie.

pozdrawiam

Maciek

Współprowadzę kilkanaście tematycznych projektów w necie (medytacja, joga, zdrowie itp.). Jeśli chcesz się skontaktować z propozycją ciekawej współpracy - jestem otwarty. Kilka przykładowych projektów: joga kraków, sufizm uniwersalny - medytacja czy joga portal.

też uważam, że pakowanie linka do siebie to dobry pomysł. Treść kradną automaty i nikt tego nie sprawdza. Jak zacznie Ci to kopiować to masz kupę linków za free :)

Integracja Sensoryczna | Góra Kalwaria | Integracja Sensoryczna Piaseczno

"Mam wielką łatwość w mówieniu innym co mają robić" - król Julian

Udostępniaj w RSS tylko wypisy + dodaj RSS footer z linkiem do bloga/strony - to moim zdaniem rozsądny kompromis bezpieczeństwo/ użyteczność + niektórzy twierdzą, że RSS footer wspomaga pozycjonowanie.

Tylko wypis czyli sam tytuł czy trochę treści też (ile znaków)?

RSS footer tzn?

A da się to ustawić na WordPressie? Gdzie albo z wykorzystaniem jakiej wtyczki?

też uważam, że pakowanie linka do siebie to dobry pomysł. Treść kradną automaty i nikt tego nie sprawdza. Jak zacznie Ci to kopiować to masz kupę linków za free smile.gif

Widocznie korzystają z słabych automatów , bo z tych co ja korzystałem linki były wycinane.

O7vVmZ7.gif

Punkty statlink.pl - dobra cena + gratis Skrypt i eBook, Blog SEO/SEM i Tatuaże na Dziarownia.pl (tatuaże)

Tylko wypis czyli sam tytuł czy trochę treści też (ile znaków)?

RSS footer tzn?

A da się to ustawić na WordPressie? Gdzie albo z wykorzystaniem jakiej wtyczki?

Do WP może być np. wtyczka RSS Footer (jak to wygląda w praniu możesz sobie zobaczyć np. na https://www.joga-blog.pl/feed/ )

Wypis czyli tytuł i trochę treści, to jakoś można ustawić z poziomu WP z tego co pamiętam, ale nie pamiętam dokładnie w którym miejscu, a zaraz muszę wyjść. Pogrzeb trochę w dashboardzie, jak nie znajdziesz to poszukam później.

pozdro.

Maciek

Współprowadzę kilkanaście tematycznych projektów w necie (medytacja, joga, zdrowie itp.). Jeśli chcesz się skontaktować z propozycją ciekawej współpracy - jestem otwarty. Kilka przykładowych projektów: joga kraków, sufizm uniwersalny - medytacja czy joga portal.

Ok, czyli na preclu muszę wyłączyć RSS tylko jak to zrobić, bo nigdzie nie widze takich ustawień a skrypt jest wodpress?

Serwis tak jak pisałem regionalny, taki mały serwisik ogłoszeniowy jeśli można go tak nazwać, więc nie wiem czy warto tam by był kanał RSS powiadamiający o nowych ogłoszeniach skoro można będzie mieć włączone powiadamienie tego czego konkretnie się szuka w danej kategorii, na zasadzie, szukam VW Golf w kategorii sprzedam samochód?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności