Skocz do zawartości

wyłączenie mod rewrite jeśli zmienna przyjmuje określoną wartość

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mod rewrite zaskakuje mnie jeszcze podczas każdego zetknięcia z nim :)

Problem:

Mam menu zrobione na switch. Chciałbym aby podczas wejścia w opcje wyszukiwarki nie zamieniał mi adresu.

W jaki sposób to ograniczyć?

$f ze switcha przyjmuje wartoći 1,2,3,4,reklama, kontakt. Dla 5 jest wyszukiwarka i chciałbym aby nie zamieniał mi tego, ponieważ przy stronicowaniu przekazuje pewnie bedzie mi zmieni mi zapytanie do sqla ktore przekazuje przez zmienna w adresie.

regulka przepisujaca url w php

$link = preg_replace('#index\.php\?f=(1|2|3|4|6|kontakt|reklama)?#si','\\1.html', $link);

w .htaccess

RewriteRule ^([1|2|3|4|6|reklama|kontakt]*).html$ index.php?f=$1

z góry dzięki za pomoc.

mihauu

Mocny link za złotówę!

Dodaj wpis do Katalogu Frets.pl PR3

ponieważ przy stronicowaniu przekazuje pewnie bedzie mi zmieni mi zapytanie do sqla ktore przekazuje przez zmienna w adresie.

W serwisie wykorzystującym modrewrite jak najbardziej działają "klasyczne" linki co za tym idzie możesz to zastosować niektóre linki podajac klasycznie ?co=to&itd....

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

przy takich regulkach

w .php

$link = preg_replace('#index\.php\?wyk=([0-9a-zA-Z /\_-]*)&f=([0-9]*)&n=([0-9]*)&z=([0-9]*)?#si','\\1,f\\2,n\\3,z\\4.html', $link);	
$link = preg_replace('#index\.php\?wyk=([0-9a-zA-Z /\_-]*)&f=([0-9]*)&n=([0-9]*)?#si','\\1,f\\2,n\\3.html', $link);
$link = preg_replace('#index\.php\?wyk=([0-9a-zA-Z /\_-]*)&tyt=([0-9a-zA-Z /\_-]*)&f=([0-9]*)&id=([0-9]*)&n=([0-9]*)?#si','\\1,\\2,f\\3,i\\4-\\5.html', $link);	

$link = preg_replace('#index\.php\?f=1&w=([0-9]*)&z=([0-9]*)?#si','f1,\\1,z\\2.html', $link);	

$link = preg_replace('#index\.php\?f=1&w=([0-9]*)?#si','f1,\\1.html', $link);	
$link = preg_replace('#index\.php\?f=4&n=([0-9]*)?#si','f4,k\\1.html', $link);
$link = preg_replace('#index\.php\?f=(1|2|3|4|6|kontakt|reklama)?#si','\\1.html', $link);

i w .htaccess

Options FollowSymLinks
RewriteEngine On

RewriteRule ^([^/]+),f(.+),n(.+),z(.+).html$ index.php?wyk=$1&f=$2&n=$3&z=$4
RewriteRule ^([^/]+),f(.+),n(.+).html$ index.php?wyk=$1&f=$2&n=$3

RewriteRule ^([^/]+),([^/]+),f(.+),i(.+)-(.+).html$ index.php?wyk=$1&tyt=$2&f=$3&id=$4&n=$5 	
RewriteRule ^.*f1,(.+),z(.+).html$ index.php?f=1&w=$1&z=$2
RewriteRule ^.*f1,([^/]+).html$ index.php?f=1&w=$1
RewriteRule ^.*f4,k(.+).html$ index.php?f=4&n=$1

RewriteRule ^([1|2|3|4|6|reklama|kontakt]*).html$ index.php?f=$1
RewriteRule ^([^/]+),([^/]+),(.+).html$ index.php?wyk=$1&n=$2&z=$3  [L]

podczes wejscia w f=5 robi mi taki adres

.html5

:)

Mocny link za złotówę!

Dodaj wpis do Katalogu Frets.pl PR3

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności