Skocz do zawartości

Przejęcie Klienta na AdWords

abcd

Rekomendowane odpowiedzi

No hej,

Sprawa, z którą pewnie spotkaliście się nie raz - Klient miał prowadzona kampanię w AdWords w Agencji A, po pewnym czasie przechodzi do Agencji B.

Przy założeniu, że Klient nie ma dostępu do konta założonego przez Agencję A:

1) Czy Agencja B zakładając nowe konto nie ryzykuje bana na domenę Klienta?

2) Jeżeli NIE - czy takie konto dopalić kuponem? Pytam w sytuacji gdy nie wiemy czy Klient korzystał już z jakiegoś kuponu (Klient sam nie wie, Agencja A nie powie):-) Pewnie dla bezpieczeństwa nie.

Korzystając z okazji - gdzie/czy można sprawdzić listę zakazanych słów kluczowych w AdWords, nie wliczając leków etc (listę zastrzeżonych znaków towarowych)?

Inaczej - czy można kierować kampanię po słowach kluczowych takich jak np. nazwy zespołów (Metallica, Legia etc), wydarzeń muzycznych (Opener, Woodstock), marek (Sony, Fiat)?

Dzięki za pomoc,

Pozdr

----

Sprzedam Publikera, wersja 1.0.4 Biznes. Wystawiam FVAT. Więcej tutaj

Kupie linki i domeny - tematyka: księgowość/rachunkowość + zdrowie/medycyna. Kontakt przez PW

1) Nie ryzykuje Bana jeśli pkt. 2

2) Jeśli Klient nie wie czy agencja a przydzieliła mu kupon i tym bardziej agencja a nie przyzna się do tego radzę nie ryzykować, ponieważ skończy się to banem dla wszystkich powiązanych kont, więc począwszy od konta agencji a (jeśli na jednym koncie prowadziła kilka projektów to dla niej będzie to klęska - nie powinno się tak robić) a skończywszy na twoim koncie dla tego Klienta i każdym innym zakładanym przez Ciebie czy Klienta w przyszłości.

Podsumowując za duże ryzyko pod względem użycia kuponu adwords.

Co do słów zakazanych - nie ma takiej listy. W tej chwili możesz używać słów w kampanii - nie mogą pojawiać się w tekście reklamy - piszę o słowach, które według Ciebie mogą być objęte ochroną, znakiem towarowym itp.

Link do spraw związanych z dochodzeniem znaków towarowych...

https://adwords-pl.blogspot.com/2010/08/zmi...ych-znakow.html

https://support.google.com/adwords/bin/answ...p;answer=161332

Redjasper trochę przesadzasz z tymi banami. Moim zdaniem nic nie powinno się stać, skąd agencja ma wiedzieć, że klinet miał już użyty kupon?

Często też klienci nie przyznają się, że już mieli kampanie itd. Dlaczego druga agencja ma za to ponosić konsekwencje?

Bany lecą jak się ewidentnie kombinuje.

Pozdrawiam

czopens i tak i nie:/ Jednego bana już dostałem - założyłem nowe konto - wrzuciłem kupon - puściłem kampanię dla domeny dla której już kiedyś wykorzystałem kupon i ciach:-) Wtedy wiedziałem, że to wyłącznie moja wina, ale w przypadku nowego Klienta sprawy mają się już inaczej. Jeżeli Klient nie wie czy dla jego domeny był wykorzystany kupon wtedy lepiej nie dopalać konta nowym, tylko ew. dopalić kuponem dla kont istniejących ponad 2 tygodnie. Jak wie to sprawa jasna:-) Mnie ciągle nurtuje kwestia zakładania nowego (drugiego) konta dla Klienta i ryzyka z tym związanego (dla nowej Agencji). Chyba nie ma nigdzie jasnego regulaminu w tym temacie:/ A może jest, ale nie znalazłem:-)

----

Sprzedam Publikera, wersja 1.0.4 Biznes. Wystawiam FVAT. Więcej tutaj

Kupie linki i domeny - tematyka: księgowość/rachunkowość + zdrowie/medycyna. Kontakt przez PW

Niestety nie ma jasnego regulaminu mówiącego na temat dobrych chęci google w przypadku użycia nieświadomie przez agencje drugiego czy teżkolejnego kuponu dla firmy, która skorzystała już z kuponu.

Poniekąd takie rozmowy prowadzone są z pracownikami google - co jeśli.... a tym bardziej na spotkaniu w kwietniu postaram się wyjaśnić tą wątpliwość.

@czopens nie przesadzam... wiem jakie są realia i wiem, że konta uczciwych agencji na tym również cierpią. Powiem nawet inaczej. Taka agencja po prostu cierpi, ponieważ jeśli google zaobserwuje, że kilka takich kont zostało zasilonych przez taką agencje to mogą dla całego mck polecieć reprymendy, a to jużnie jest przyjemne.

Dlatego nigdy za wiele ostrożności z kuponami. Jak dla mnie kupony to przekleństwo. Przypoisywane są do konkretnej agencji i nigdy nie rozdaje kuponów od tak... każdy kupon ląduje na koncie założonym i prowadzonym przeze mnie dla danego Klienta.

Raczej banem nie ma się co przejmować - jeżeli nie lecisz tylko na kodach, a traktujesz je jako extra dodatek dla klientów i czasem nawet zdarzą Ci się wpadki to google jest wyrozumiałe (AdWords to nie AdSense). Nawet jak Ci przyblokowali by to im ślesz maila z wytłumaczeniem co i jak i odblokują. Więc spokojna głowa. A jeszcze jak masz certyfikat google i jesteś agencją to już w ogóle.

https://www.punktseo.pl/darmowe-bonusy/ << rozdaje: kody do katalogów firm, kody rabatowe, szablony ZennoPoster ! |---| Moje strony: https://www.s90.pl/pozycjonowanie/ | https://www.seo-stat.pl - zapraszam.                                                                                                                                                                                          

seo-stat-logo.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności