Skocz do zawartości

Różnica między URL

Nookie669

Rekomendowane odpowiedzi

Rozumiem, że dynamiczna to, np. jakasstrona.com/cos.html?id=1 a statyczna to jakasstrona.com/cos.html

Czyli z tego wynika że statyczna jest bardziej przyjazna dla G prawda?

Nic mi nie mówi to "mod rewrite" mógłbyś mi to streścić w kilku słowach łopatologicznie :) ?

Ok poczytałem troszkę dziękuję za artykuł, jednak nie rozumiem jednej kwestii

Następnie dodajemy zasady przepisywania stron, tzw RewriteRule.

Czyli co to jest to przypisywanie stron łopataologicznie?

RewriteRule ^index.html$ index.php [L]

Index.html, pierwsza nazwa to link jaką mamy otrzymać, index.php to link do przepisania.

Nie rozumiem tego jaki link mamy otrzymać? Następnie, link do przepisania czyli wpisać index.php?

zapewne chodzi o to, że jak masz na stronie index.php i po wpisaniu jego otworzy Ci się strona, to po przepisaniu będziesz mógł ją otworzyć wpisując nie index.php tylko index.html

Czyli np adres.pl/index.php otwiera Ci stronę, po przepisaniu otworzy się ona pod adres.pl/index.html :)

Nie rozumiem :) Więc jeśli moja strona nazywa się np. ww w.jakastam.com to co muszę wpisać. Sorki że się głupio pytam ale dopiero zaczynam zabawę w te klocki

Zobacz tu masz napisane: https://www.webmasterworld.com/forum92/957.htm :) jak przepisać z index.php, na index.html

łopatologicznie jak masz stronę pod adresem www.jakastam.com i wpiszesz www.jakastam.com/index.php to strona Ci się otworzy, jak zamiast index.php wpiszesz index.html to pokaże Ci błąd 404. Po przepisaniu z index.php na index.html strona otworzy Ci się w obu przypadkach, czyli jak wpiszesz:

- www.jakastam.com/index.php

- www.jakastam.com/index.html

Teraz rozumiesz o co chodzi?

Aha już rozumiem :)

Jednak po wpisaniue w plik .htaccess

Options FollowSymLinks

RewriteEngine On

RewriteRule ^https://gamepulse.ugu.pl/index.html$ https://gamepulse.ugu.pl/index.php [L]

wpisuje www.mojastrona.pl/index.html i wyskakuje taki błąd:

Not Found

The requested URL /index.html was not found on this server.

Działa musiałem przenieś plik do innego katalogu i wpisać tak jak Ty kazałeś dziękuję :)

Tak w ogóle co to daje? Jest bardziej przyjazne do indeksowania?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności