Skocz do zawartości

Rozbudowanie strony o dodatkowy język a pozycjonowanie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, szukałem, szukałem, nie znalazłem i postanowiłem otworzyć nowy temat.

Moja strona to www.fraza.pl jest ona w języku Polskim.

Na większość fraz, na których mi zależy jest w top5

Chcę teraz przetłumaczyć i rozbudować tą stronę na język angielski.

Ciekawi mnie jaki to będzie miało wpływ w pozycjonowaniu.

Myślicie, że może to coś popsuć ?

Mam z tym zero doświadczenia, strona przynosi dobry traffic i dochód więc nie chciałbym przedobrzyć.

Pozdrawiam i czekam na odpowiedź.

ja by wersje angielska postawiłem na sub-domenie lub postawic na oosbnej domenie .com i robiłem by normalne SEO, nie zaszkodzi to oczywiście stronie .pl

Mógłbyś uzasadnić swoją wypowiedź ?

Co by mi dało, że postawiłbym np eng.domena.pl zamiast domena.pl/eng/podstrony.html ?

Nie zadzkoszi to domenie .pl ? Pewien jesteś ? Przeciesz część mocy pójdzie na angielską wersję a angielska nic wzamian nie da... na początku i tego boje się najbardziej.

Pewnie teraz zaproponujecie linki nofollow na angielskie podstrony ?

Pozdrawiam i czekam na troche bardziej wyczerpującą odpowiedź.

Miałem podobny dylemat.

Rozwiązałem to w taki sposób:

Wersja polska:

domena.pl oraz domena.com (przekierownie 301)

Wersja angielska:

en.domena.com

Wersja niemiecka:

de.domena.com

Linkuję je jako odrębne serwisy, np odpowiednie wersje językowe w katalogach z danego kraju.

Subdomeny możesz dodawać w katalogach (w większości) natomiast podstrony to najwyżej linki w treści opisu.

Pomijam inne techniki linkowania, ale póki co katalogowanie nie odeszło do lamusa więc tym też się kierowałem w swoim przypadku :)

Miałem podobny dylemat.

Rozwiązałem to w taki sposób:

Wersja polska:

domena.pl oraz domena.com (przekierownie 301)

Wersja angielska:

en.domena.com

Wersja niemiecka:

de.domena.com

Linkuję je jako odrębne serwisy, np odpowiednie wersje językowe w katalogach z danego kraju.

Subdomeny możesz dodawać w katalogach (w większości) natomiast podstrony to najwyżej linki w treści opisu.

Pomijam inne techniki linkowania, ale póki co katalogowanie nie odeszło do lamusa więc tym też się kierowałem w swoim przypadku ;)

Miałeś tak jak ja domena.pl i chciałeś rozszerzyć o język angielski oraz niemiecki więc :

- wykupiłeś domena.com

- zrobiłeś subdomeny en.domena.com oraz de.domena.com

- z domena.pl przekierowanie 301 na domena.com ?

- Polska wersja strony rozumię, że została na domena.com ( bez subdomen )

Podsumowując myślisz że warto ryzykować domenę która w miesiąc złapa PR3, idealne wyniki w serpach na interesujące mnie frazy i po 200-300 odwiedzin dziennie i przynosi dobry zysk, aby robić z niej 301 na nową domenę co jest troche ryzykowne że straci na pozycji w serpach i 301 się nie uda itp.

Poza tym domena.pl jest wolna domena.com jest zajęta.....

Wydaje mi się, że to kiepski pomysł w mojej sytuacji.

Teksty na stronę w języku eng mam już gotowe i nadal nie wiem jak to rozwiązać.

Byłbym bardzo wdzięczy za opinie bardziej doświadczonych ludzi w tej branży.

Pozdrawiam.

Nadal pozostaję przy swoim gdyż:

- PR nie ma znaczenia

- jak zrobisz przekierowanie to moc przejdzie na domenę .com i spadek pozycji bedzie chwilowy ( zakładając że linkujesz stałymi linkami)

- skoro w miesiąc masz dobre wyniki w serpach to nie widze przeszkód byś po przekierowaniu i kolejnym miesiącu miał jeszcze lepsze

No ale jeśli domena .com jest zajęta no to odpada :)

W joomli było prosto wiadomy komponent, i patrząc na odwiedziny, jest sporo w eng. Nie pozycjonuję na obcą wersję, ale widziałem ciekawe ogłoszenie i pewnie dodam wersję en do anglojęzycznych katalogów. Zobaczymy efekt.

https://leczyc.pl - Oferta stacjonarnego leczenia alkoholizmu Warszawa
psychiatra Warszawa - https://psychiatra-gabinet.pl
Interesuje Cię problematyka zależności odwiedź https://medox.org.pl znajdziesz odpowiedź jak leczyć uzależnienia, tu nie leczą pedagodzy i księża tylko lekarze  i psycholodzy z uprawnieniami..

Jeżeli chce się pozycjonować osobno pod różne kraje zdecydowanie osobne domeny, osobne hostingi (IP). Choćby dlatego, że jak mamy wszystko w jednej domenie i coś złapie filtra leci wszystko. Dodatkowo jakieś problemy z geolokalizacją i znowu - leci wszystko.

Jeżeli pozycjonujemy tylko pod jeden kraj, np pod pl to wszystko jedno, mogą być subdomeny może być domena/en/ itp.

Dla tych co lubią na biało i dla tych co na czarno:
logo_ap.jpg godmodelogo.jpg

intruder2600 przepraszam, ale totalna bzdura to co piszesz.

pimpek ciężko się połapać w tym co piszesz, jakieś PR. 301 ki i reszta niepotrzebnych kombinacji jeśli mi nie wierzysz zobacz sobie jak są budowane znane serwisy wielojęzyczne, lub zrób tak jak uważasz za potrzebne.

domena.pl jest wolna domena.com jest zajęta.....
chyba .com nie jest jedyna domena globalna?

Tak jak wyżej ja by budowałem każda wersje językowa na sob-domenie i robił konkretne SEO pod konkretny kraj. Lub całkiem osobne domeny na każda wersje ( ale IP i hosty niema sensu różnicować jeśli host jest ma odpowiednie parametry ). Ile polskich firm hostingowcyh ma polskie IP? wiec jakie to ma znacznie jesli kazdy sie hostuje gdzie chce. Jedyne o co trzeba zadbać o PING oczywiście ze strona pod USA hostowana w USA na dobrym hoście będzie lepiej się otwierała dla użytkowników z USA ( ale tez nie zawsze tak jest mam niektóre strony pod USA na hostach w UK i jest tez ok).

a tego

osobno pod różne kraje zdecydowanie osobne domeny, osobne hostingi (IP)
nie słuchaj wcale.

Ja zrobiłem wersję anglojęzyczną www.domena.pl/en. Z obserwacji wynika że dodanie nowej wersji językowej w taki sposób nie miało wpływu na dotychczasowe serpy. Jedyne co zaobserwowałem, to w tym czasie nastąpił spadek PR o jedno oczko (co mi jakoś specjalnie nie przeszkadza).

Prosty program do fakturowania: finansis.pl/faktury

Ja zrobiłem wersję anglojęzyczną www.domena.pl/en. Z obserwacji wynika że dodanie nowej wersji językowej w taki sposób nie miało wpływu na dotychczasowe serpy. Jedyne co zaobserwowałem, to w tym czasie nastąpił spadek PR o jedno oczko (co mi jakoś specjalnie nie przeszkadza).

Ale znaczącą i dyskwalifikującą wadą takiego rozwiązania jest to, ze będziesz miał duże problemy z dodawaniem jej do katalogów, dlatego lepsza jest subdomena lub domena.

Ale znaczącą i dyskwalifikującą wadą takiego rozwiązania jest to, ze będziesz miał duże problemy z dodawaniem jej do katalogów, dlatego lepsza jest subdomena lub domena.

Tak, jest to wada, ale tego typu rozwiązanie linkować można na inne sposoby (z zaplecza, precli czy katalogów z linkami w treści)...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności