Skocz do zawartości

VPS, oddzielny hosting czy Seo Hosting?

baarteek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Jest to mój pierwszy post na forum, więc proszę o wyrozumiałość ;). Czytam już forum od jakiegoś czasu, teraz postanowiłem zadać pytanie.

A mianowicie chce zacząć tworzyć małe zaplecze. Czytałem sporo o VPS czy też Seo Hostingach. Zastanawia mnie, która opcja jest najlepsza, zarówno cenowo jak i jakościowo. Przeanalizowałem parę wariantów:

Wariant I:

Kilka kont hostingowych, na każdym kilka (4-5) subdomen, ale tylko jedna domena główna. Dla potrzeb analizy cenowej przyjmijmy, że zakładamy 5 najtańszych kont hostingowych w Jupe.pl. Dostajemy 5 kont w cenie ok 19zł/rok każde. Zrobiłem taki test, ponieważ nie orientuję się w tym temacie jeszcze aż tak dobrze. Chciałem sprawdzić czy każde z założonych kont hostingowych będzie posiadało inny numer IP. I okazuje się, że z 5 zarejestrowanych 3 otrzymały ten sam IP. I tutaj według mnie pojawia się problem. Co myślicie o takim rozwiązaniu. Czy w takim przypadku powinniśmy starać się uzyskać każde konto z innym numerem? Czy jest to w ogóle możliwe i czy ma duży wpływ na jakość naszego zaplecza. W jupe.pl mamy również opcję dedykowanego adresu IP w cenie 10zł/mc. Na czym dokładnie to polega i czy warto w to inwestować

Podsumowanie: Cena na rok za 5 hostów: 95zł

Opcja z dedykowanym IP: 695zł

Wariant II:

VPS- póki co zbyt zaawansowane. Musiałbym poświęcić sporo czasu na naukę konfiguracji takiego serwera. Co sądzicie o takim rozwiązaniu. Jakie ma zalety i wady?

Wariant III:

Seo Hosting. Naczytałem się wiele złego na temat tej opcji. Jak to wygląda według was. Czy jest sens w tej chwili zakładać takie konto.

Dochodzi jeszcze sprawa domen. Konto dostaje domyślną domenę, np. strona.jupe.pl. Co myślicie o wykorzystaniu jej do zaplecza? O ile sama domena główna jeszcze jakoś wygląda o tyle już subdomeny, na których były by np wordpressy już średnio (podstrona.strona.jupe.pl). Jaki to ma wpływ na google? Czy istnieje sens stawiania takiej subdomeny? Czy może lepiej do każdego hosta zainwestować w domenę. Wtedy np. do Wariantu I dochodziły by roczne koszty w wysokości ok. 300zł (przy 5 domenach). Warto dołożyć te pieniądze czy domena domyśla otrzymana do hosta wystarczy?

Z góry dzięki za opinie ;)

Pozdrawiam

Sam nie jestem zbytnio zaawansowany w SEO, ale co nieco (moim zdaniem) mogę ci podpowiedzieć.

Wariant I

Ja bym wykupił kilka małych hostingów, i dopiero robiłbym zaplecze. Najlepiej też trzymać tam domeny, a jeżeli jakiś usługodawca nie oferuje rejestracji domen, to zawsze można trzymać domeny gdzie indziej,i po prosty zmienić DNSy. Chodzi aby było jak najwięcej zamieszania, każdy serwer będzie miał inne IP, być może inną geolokalizacje, inne dane usługodawcy itp. Jeżeli wszystko postawisz na jupe.pl to google zauważy że to trochę nienaturalne.

Wariant II

Pod stawianie zaplecza daruj sobie, potrzebujesz dywersyfikacji (patrz wyżej).

Wariant III

Tez słyszałem że Seo Hosting to niezbyt dobre rozwiązanie (ale rozważam czy nie postawić testowo na takim hostingu kilkudziesięciu precli, i zobaczyć jak to będzie funkcjonowało).

Ja bym kupował domeny (.eu, .org,IDN) - jeżli chcesz zaoszczędzić (np. w aftermarket.pl mało kosztują) . Ale wydaje mi się że na mocne zaplecze to najlepsze są domeny .pl (ale nie jestem ekspertem)

Na subdomenie jupe.pl ja bym stawiał precla, lub katalog pod SWL, pod mocne zaplecze kupowałbym domeny.

Wszystkie te rozwiązania mają swoje zalety i wady, na początek na Twoim miejscu wziąłbym normalny hosting, ale w kilku różnych firmach tak żeby stały gdzie indziej i miały inne ip. Dedykowanych IP na tym etapie nie kupuj - nie warto.

Skuteczne pozycjonowanie stron www | Nowe randki internetowe

Seo Hosting. Naczytałem się wiele złego na temat tej opcji.
Podaj źródła tych informacji.

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Tak samo jak dla SEO hostingów możemy przejrzeć listę stron hostowanych na danym IP dla innych hostingów np AZ, nazwa, home itd potężnym narzędziem od binga https://www.bing.com/search?q=IP%3A000.000.00.00.

IMHO nienaturalne może być gdy nagle całe zaplecze "stoi" na osobnych IP czyli jeden serwis = jedno IP <i to serwisy słabej jakości> i linkuje do pozycjonowanego serwisu. Jednak jak jest w praktyce "wie" tylko google i ich inżynierowie którzy tworzą algorytmy od SERP.

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności