Skocz do zawartości

Reindexacja strony głównej

Graduatte

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Spotkał mnie taki trochę nietypowy problem. Moja strona www.movieforum.pl w sieci istnieje już 2,5 roku. Dokładnie rok temu zaczynałem ją pozycjonować, bo mniej wiecej wtedy trafiłem na to forum. Po kilku tygodniach pozycjonowanie przerwałem i w grudniu zeszłego roku znowu dodałem wpisy do kilkudziesięciu katalogów (w odpowiednim odstępie czasu).

Co się dzieje. Wpisując w Google "forum filmowe" bądź "recenzje filmowe" (czyli frazy, na którę pozycjonuję stronę główną) w wynikach pojawia się tylko i wyłącznie domena. Bez tytułu, bez opisu. To samo pod MSN (pierwsze miejsca pod obiema frazami). Podejrzewam że stało się to tak za sprawą serwera, a dokładniej bazy danych, która co chwila robiła wysiadkę. Wiem, że w takich sytuacjach, gdy strona nie działa a odwiedzi ją robot, następuje niepełna indeksacja, bądź w ogóle jej nie indeksuje. Więc też sie wcale nie dziwiłem, że stało się tak a nie inaczej i czekam cierpliwie, aż ponownie robot przeleci stronę główną i w wynikach będzie tytuł wraz z opisem. No i mija już drugi tydzień i nic. Wszystkie strony występujące w rankingach obok mojej miały już aktualizację kopii zapasowej 31. stycznia.

Filtr? Ban? Wykluczam jednak, że to filtr, bądź ban, ponieważ w moim przekonaniu, tak na logikę, nie byłoby w tym miejscu nawet domeny (adresu).

Chociaż po sprawdzeniu w Google i MSN ilośc zaindeksowanych podstron (site:)- Google: 15.400 (było ponad 40.000, ale nie jestem w stanie powiedzieć, czy ta liczba sie regularnie zmniejsza) / MSN: 0. Zaczynam się martwić.

Kłopoty z bazą danych trwały kilka dni, ale działała "w kratke". Nie było wielodniowej ani nawet wielogodzinnej przerwy.

- Validator potwierdza poprawność kodu

- mała ilość linków nie może być powodem. mam wpisy w katalogach Onet, WP, Webweb, Gery, Gazeta, innych katalogach o wysokim PR, i na stronach/blogach związanych z moim serwisem tematycznie.

- zmieniłem olinkowanie wewnętrzne, gdyż do niedawna niepotrzebnie likowane było do movieforum.pl/index.php

- nie używam żadnych niedozwolonych metod optymalizacji czy pozycjonowania

- do katalogów dodawałem sporadycznie, nie codziennie, nie wiecej niz 8 jednego dnia

- zważając na wiek strony nie sądze by przyrost linków mógł to spowodować

- duplicate content nie wchodzi w gre, bo jest przekierowanie 301 i to od dosyć dawna

Naprawde nie wiem już co dalej. Przeczytałem prawie cały dział "Dla początkujących", co mi zajęło paredziesiąt godzin czytania, ale podpowiedzi nie znalazłem. Dlatego zwracam się do Was o pomoc, bo już naprawde nie wiem, gdzie popełniłem błąd...

Dziękuję.

Edit: Chyba durny błąd w robots.txt był powodem... O jeden 'slash' za dużo... jakie to człowiek nie raz błędy popełnia... a wystarczyło zorientować się kilkanaście minut wcześniej a nie zaśmieciłbym froum. Wybaczcie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności