Skocz do zawartości

DNSy na VPSie - poprawna konfiguracja

Darq

Rekomendowane odpowiedzi

Cały czas zagłębiam się w tajniki podstawowego zarządzania VPSem i drobną konfigurację. Mam panel Kloxo, ponieważ najwięcej rzeczy można na nim "wyklikać" a to dla mnie, jako zupełnego żółtodzioba w temacie linuxa, ogromny plus. Generalnie wszystko idzie dobrze, ale mam parę pytań związanych z własnymi DNSami.

1. W Kloxo jest od razu zainstalowany Bind. Domena jest skierowana na VPS od innego providera zarówno przy pomocy adresów DNS jak też IP serwera. Czy w tym wypadku jedynym serwerem, który przechowuje moje DNSy jest Bind na VPSie?

Jeśli tak, to:

1.1 Czy powinienem zadbać o to, żeby moje DNSy były przechowywane jeszcze gdzieś indziej? Jeśli tak, to w jaki sposób? Postawić serwer z Bindem jeszcze gdzieś indziej czy może są jakieś komercyjne rozwiazania, gdzie mogę zarządzać swoimi DNSami?

Nie wiem czy dobrze myślę, ale ja widziałbym to w taki sposób:

Mam VPS i chcę skierować na niego załóżmy 20 domen od innego providera. Chciałbym też, żeby każda z tych domen miała różny DNS.

Czy jest jakaś usługa (płatna lub darmowa) które takie coś mi umożliwi i zapewni zarządzanie DNSami wielu domen z jednego miejsca?

Czy takie rozwiązanie w ogóle ma sens?

Z góry dzięki za każde info :)

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Cały czas zagłębiam się w tajniki podstawowego zarządzania VPSem i drobną konfigurację. Mam panel Kloxo, ponieważ najwięcej rzeczy można na nim "wyklikać" a to dla mnie, jako zupełnego żółtodzioba w temacie linuxa, ogromny plus. Generalnie wszystko idzie dobrze, ale mam parę pytań związanych z własnymi DNSami.

1. W Kloxo jest od razu zainstalowany Bind. Domena jest skierowana na VPS od innego providera zarówno przy pomocy adresów DNS jak też IP serwera. Czy w tym wypadku jedynym serwerem, który przechowuje moje DNSy jest Bind na VPSie?

Jeśli tak, to:

1.1 Czy powinienem zadbać o to, żeby moje DNSy były przechowywane jeszcze gdzieś indziej? Jeśli tak, to w jaki sposób? Postawić serwer z Bindem jeszcze gdzieś indziej czy może są jakieś komercyjne rozwiazania, gdzie mogę zarządzać swoimi DNSami?

Nie wiem czy dobrze myślę, ale ja widziałbym to w taki sposób:

Mam VPS i chcę skierować na niego załóżmy 20 domen od innego providera. Chciałbym też, żeby każda z tych domen miała różny DNS.

Czy jest jakaś usługa (płatna lub darmowa) które takie coś mi umożliwi i zapewni zarządzanie DNSami wielu domen z jednego miejsca?

Czy takie rozwiązanie w ogóle ma sens?

Z góry dzięki za każde info ;)

Aby postawic własne dns-y musisz mieć przynamniej 2 adresy IP. Na jednym adresie można ale lipowato będzie to działało. Co do kloxo to instaluje on domyślnie inny serwer do obsługi dns, no i kloxo jest bardzo dziurawym panelem. lepiej zainwestować i zainstalować Direct Admin

Aby postawic własne dns-y musisz mieć przynamniej 2 adresy IP. Na jednym adresie można ale lipowato będzie to działało. Co do kloxo to instaluje on domyślnie inny serwer do obsługi dns, no i kloxo jest bardzo dziurawym panelem. lepiej zainwestować i zainstalować Direct Admin

Nie trzeba mieć 2 IP i nie będzie to 'lipowato' działało, bo dlaczego? DNSy możesz również zaparkować na powerdns.net - polecam.

Również nie polecam kloxo. Z darmowych sugeruję ispcp.

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Dzięki za pomoc i informacje ;)

Co do samego panelu Kloxo, to rzeczywiście był on dziurawy aż do momentu, kiedy ktoś tam namieszał na hostingach zarządzanych tym panelem kilka lat temu.

Po tym zdarzeniu autor panelu, który do tej pory rozwijał go na własną rękę, popełnił samobójstwo a projekt jest teraz rozwijany przez społeczność.

Dziury zostały połatane ale niestety opinia cały czas za panelem się ciągnie.

Biorąc pod uwagę powyższe oraz to, że na VPSie nie trzymam żadnych kluczowych danych a sam panel jest bardzo rozbudowany i bardzo

przejrzysty, zdecydowałem się na niego i nie mam zamiaru go zmieniać ;)

Wracając do kwestii DNSów.

Czyli jednoznacznie powinienem skorzystać z jeszcze z jakiejś zewnętrznej usługi?

DNSy możesz również zaparkować na powerdns.net - polecam.

Czy możesz mi wyjaśnić na czym dokładnie polega ta usługa, bo nie wiem czy dobrze to rozumiem?

Oni udostępniają mi serwer DNS na moją domenę, tak? W takim razie jeśli będę miał serwer DNS u nich, to mogę wyłączyć BINDa na VPSie?

Oprócz tego ich usługa jest bezpieczniejsza, bo prawdopodobnie mają kilka serwerów DNS przechowujących dane a ja mam tylko jeden - dobrze myślę?

@W takim razie jeśli będę miał serwer DNS u nich, to mogę wyłączyć BINDa na VPSie?

Tak, u nich usatwiasz IP twojego serwera a całą robotę związaną z DNS'ami robią 'oni"

Nawet możesz zrobić takim myk jak masz panel w innym hostingu np DA z dostępem do strony DNS, że tam dodajesz domenę wiec korzystasz i DNS tamtego hostingu, ale ustawiasz rekordy np A na swoje IP i fizycznie domena obsługiwana jest na innym serwerze niż ten do którego jest przypisana.

Jeszcze jest taka usługa: https://ultimahost.pl/hosting/dns sam z niej korzystam / 29 zł / rocznie ;)

---

Jeśli zależy Ci na wydajności VPS'a zamiast apache możesz postawić nginx którego konfiguracja dla virtualhostów jest chyba prostsza niż apache. sama instalacja też jest prosta ;)

---

Do tego MySQL w chmurze https://xeround.com/ i WP na zaplacze możesz stawiać ;)

Wielkie dzięki za info @Mion

Nawet możesz zrobić takim myk jak masz panel w innym hostingu np DA z dostępem do strony DNS, że tam dodajesz domenę wiec korzystasz i DNS tamtego hostingu, ale ustawiasz rekordy np A na swoje IP i fizycznie domena obsługiwana jest na innym serwerze niż ten do którego jest przypisana.

No to już trochę kombinacja jest, ale jeśli miałoby działać to czemu nie ;)

W każdym razie ja bym się chyba skłaniał raczej do tego rozwiązania w Ultimahost, które podałeś.

Cena jest w zasadzie groszowa a spada mi z barków całe myślenie o tym, niezależnie co kiedy na jakim serwerze postawię, to zawsze mogę skierować tam.

Czy tam mogę stworzyć sobie np osobne DNSy dla każdej nowej domeny?

Co do serwera VPS to na wydajności mi specjalnie nie zależy. Mam dość mocnego VPSa, którego zasoby są wykorzystywane przeze mnie w zaledwie kilku procentach na chwilę obecną, jednak zapamiętam sobie Twoje wskazówki na przyszłość.

Po prostu chciałbym zabezpieczyć się jakoś z tymi DNSami, żeby w przyszłości nie mieć niespodzianek a poza tym czytałem, że BIND to stara, dziurawa kobyła, więc jest okazja upieczenia kilku pieczeni na jednym ogniu ;)

@No to już trochę kombinacja jest, ale jeśli miałoby działać to czemu nie

Z tym wcale nie ma kombinacji - proste jak drut ;)

@Czy tam mogę stworzyć sobie np osobne DNSy dla każdej nowej domeny?

Hmmm DNS'y mają chyba "jedną parę" na tych < ns1.uh.net.pl i ns2.uh.net.pl > DNS'ach ustawiasz swoje domeny która jest obsługiwana na IP VPS'a czyli Twoim VPS'ie.

Wiec coś takiego jak:

ns1.towjadomenaA.pl i ns2.towjadomenaA.pl

ns1.towjadomenaB.pl i ns2.towjadomenaB.pl

itd w ten sposób nie zrobisz.

@No to już trochę kombinacja jest, ale jeśli miałoby działać to czemu nie

Z tym wcale nie ma kombinacji - proste jak drut

Tzn nie chodzi mi o to, że jest to trudne, tylko to raczej taka droga na około, chociaż do celu.

Myślę, że biorąc pod uwagę propozycję Ultimahost, to nawet się nie opłaca kombinować.

W każdym razie wielkie dzięki za info - jutro będę się w to zagłębiał i jak coś mi jeszcze przyjdzie

do głowy, to na pewno napiszę :)

Wiec coś takiego jak:

ns1.towjadomenaA.pl i ns2.towjadomenaA.pl

ns1.towjadomenaB.pl i ns2.towjadomenaB.pl

itd w ten sposób nie zrobisz.

Dokładnie coś takiego ostatnio sobie robiłem na VPSie, więc da radę zrobić.

Skuteczne pozycjonowanie stron www | Nowe randki internetowe

Dokładnie coś takiego ostatnio sobie robiłem na VPSie, więc da radę zrobić.
Zrobisz jeśli na VPS'ie masz zainstalowane oprogramowanie do obsługi DNS'ow w wypadku korzystania z usługi DNS do dyspozycji masz takie jakie daje usługodawca, a nie własne.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności