Skocz do zawartości

Domeny a niuczciwa komkurencja

SzlafRock

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

prowadzę firme, która zajmuje się miedzy innymi handlem internetowym.

Posiadam parę domen prowadzących do moich sklepów internetowych.

Niedawno otrzymałem pismo, od jednej z firm z polski zajmującej się także hadlem internetowym, w pismie była informacja, że jedna z moich domen prowadząca do sklepu internetowego jest podobna do nazwy owej firmy. Firma ta straszy mnie Sądem Polubownym ds. Domen Internetowych gdyż rzekomo stosuję nieuczciwą konkurencję. Dodam, ze mój sklep internetowy jest tej samej branży co sklep firmy z polski.

Skontaktowałem się z moim prawnikiem, który stwierdził iż w moim przypadku nie może być mowy o nieuczciwej konkurencji. Rejestrując tą domenę sprawdzałem czy ta nazwa lub znak towarowy nie jest zastrzeżony w Urzędzi Patentowym, nie jest zastrzeżony do dziś, więc śpię spokojnie i czekam na pismo z Sądu Polubownego.

Ciekaw jestem czy mieliście podobne przypadki i jak to się skończyło?

Pozdrawiam

PS. Przepraszam za tytuł postu ale już nie mogę edytować. :)

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

Mój klien ma firmę o nazwie podobnej do jakiegos giganta i ma domenę

nazwatejfirmy.net.pl

straszyli go że bedzie musiał im płacić 60 000 zł rocznie za uzywanie nazwy domeny

ale on wyslał list ze jego firma nazywa sie nazwatejfirmy + jego imię i nazwisko

postraszyli sądem ale odpuścili. Prawnik powiedział mu że oni nie maja szans wygrać.

morał: Cvaniaków nie brakuje :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności