Skocz do zawartości

Karykatury Mochameta

beha

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 72
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

A ja uważam, że każdy ma prawo pisać i rysować co zechce. Jesli prasa obraziła ich to nie znaczy, że mają z tego powodu grozić wojną... jak oni palą flagi różnych krajów publicznie to jest wszystko ok? Nikt im z tego powodu wojną nie grozi... jak dla mnie mogą sobie skarykaturować Jezusa, Boga i kogo sobie chcą - nawet mnie... ich sprawa i dla mnie nie miałoby to żadnego znaczenia dopóki nie robią Polakom i innym narodowościom krzywdy fizycznej lub gospodarczej...

Taka karykatura nie może być powodem, by cały kraj musiał za nią odpowiadać - niech sobie groźby kierują pod adresem redakcji a nie całego kraju!

Jeżeli oceniacie wszystkich Arabów na podstawie szczątek informacji o niektórych z nich, to ja przepraszam, nie mamy o czym rozmawiać.

Hellz myślę, że każdy z nas ocenia sytuacje na podstawie swoich subiektywnych odczuć (to zawsze będą szczątki informacji) , na podstawie tego co przeczyta, co usłyszy i na podstawie tego jaka rzeczywistość go otacza.

...

ale te filmy to przecież taka sama płytka propaganda, żerująca na ludzkich uczuciach.

Nie widziałeś ich, więc skąd wiesz, jakie są? :P Najczęściej są to niskobudżetówki na żenująco niskim poziomie wykonania, ale wysokim poziomie merytorycznym, część z nich jest za free na google video - albo filmy nakręcone przez amatorów - bardzo im daleko do propagandy, wierz mi.

Mieszkam w Algeciras, w miejscu, które od stuleci jest pod wpływami arabskimi, po mieście chodzi pełno Marokańczyków, od zeuropeizowanych po zupełnie niezeuropeizowanych - obok mam małe osiedle domków z typowymi kulistymi kopułami, w których mieszkają Hiszpanie - nie widzę ani grama niechęci jednej strony do drugiej.

A nieco dalej, w Walencji, ci sami Marokańczycy są już traktowani jak podludzie.

W głąb Maroka w życiu nie pojechałabym sama.

Gdziekolwiek nie spojrzeć, jest zupełnie inaczej.

Nie można mierzyć innych własną miarką, bo miarek jest wiele.

mogą sobie skarykaturować Jezusa, Boga i kogo sobie chcą - nawet mnie...

Tak już wyszło, że w naszej kulturze nie ma już rzeczy świętych i nietykalnych, a tam są.

Cała dyskusja o tym czy Islam jest be czy nie trochę kojarzy mi się z dyskusją czy USA powinno obalać dyktaturę Saddama czy nie. Zawsze będą za i przeciw, tylko jakie one mają znaczenie, skoro są tylko powłoczką zupełnie bez znaczenia? Nie dajmy się manipulować.

Tam oglądają Al Manar, a u nas słuchają Rydzyka...

La Palma tu żyję.

Strony www, ilustracja to robię.

Link Vault jest spoko.

Dla mnie Koran jest świetny choćby to iż można nieźle z niego siępośmiać sprawia iż jest wart przeczytania

Jesz tylko jedną ręką, bo druga służy do podcierania czyli prawą podcierasz a lewą jesz

A co do wizerunku to przedstawienie w jaki kolwiek sposób osoby Boskiej jest tam zabronione coś jak u nas rozwalanie nagrobków choć może zły przykład u nas za to by nie ukamienowali chyba

Nie widziałeś ich, więc skąd wiesz, jakie są? :P

Widziałem ten link co zapuściłaś juz obejrzałem cały :) . Film ciekawy, ale styl wypowiedzi podobny jak w filmiku o spisokwej teorii stanów wysadzenia wież i ataku na pentagon. Takie filmy to załatwia szejk jednym telefonem do odpowiedniego człowieka ;).

sorrow napisał:

Dla mnie Koran jest świetny choćby to iż można nieźle z niego siępośmiać sprawia iż jest wart przeczytania

Jest tam dużo sprzeczności, ale to pewnie tylko kwestia słabego tłumaczenia ;)

...

Ja uważam, że te karykatury powinny pozostać jako żart redakcyjny i nie ukazać się w gazetach. Jest to ewidentna obraza dla ludzi wyznających Islam.

Dlaczego Islam kojarzy się większości z Arabami, i to często z tymi pop*****ymi ekstremistami?

Przecież największe państwo *islamskie* to Indonezja. Islam jest religią *nie ścisłą*, czyli każdy mułła może mieć swoją interpretację Koranu. Zdażają się pomyleńcy jak Mułła Omar i jemu podobni, którzy wyrywkowe cytaty z Koranu będą wpajali swoim podwładnym jako maksymy życiowe, w tym wojownikom jako cel ich życia (Jihad). Ale to są naprawdę sporadyczne przypadki, a to że większości ludziom w nie-islamskim świecie właśnie z tym się kojarzy ta religia to już zasługa mediów i polityki paliwowej.

Kazda gazeta na tym swiecie powinna wydrukowac te karykatury i niech islamisci sp*******a do swoich krajow tam ich odizolowac od $ ze swiata i dostaw. Zobaczymy jak dlugo nie beda robic tylko bawic sie w wojownikow.

W takim razie niech się katolicy odpieprzą od islamskiej ropy i powinno się ich odciąć od jej dostaw. Zobaczymy jak długo będą będą robić zanim staną się wojownikami.

Współczuje podejścia.

A jeżeli chodzi o Arabów, to tak się akurat składa, że znam ich wielu i są to tacy sami ludzie jak wszyscy inni. Ciężko pracujący ojcowie wielodzietnych rodzin, którzy chcą dla swojej rodziny jak najlepiej. 11 Września 2001 r. widziałem łzy w oczach wielu z nich i wręcz nienawiść do tych poje***ców z organizacji terrorystycznych i obawę o swoją przyszłość w tym kraju. Słyszałem od kliku zdanie tego dnia, że teraz rząd amerykański wykorzysta te ataki przeciwko wielu krajom arabskim. Cóż, mieli rację.

W dniu w którym wyciągnięto z nory Saddama, oni się cieszyli i jednocześnie modlili o to aby Amerykanie dotrzymali słowa i zajeli się odbudową Iraku. Chyba za słabo się modlili niestety. Cel był jeden - ropa. W środę, 1 Lutego br. Bush przemówił do narodu słowami: "Jesteśmy uzależnieni od ropy i nie możemy pozwolić na to aby była ona w rękach złych ludzi.". Może troszeczkę inaczej ale idea taka, dokładnie nie pamiętam i zresztą nie chciało mi się słuchać tego przemówienia w całości, ale cele zostały postawione jasno.

Jak zmarł Jan Paweł II, to Arabowie składali mi kondelencje. Jak zawaliła się hala w Katowicach również. Ja dzisiaj złożyłem im z powodu utonięcia promu na morzu czerwonym.

To nie są zwierzęta, ale jeżeli będzie się ich traktowało jak by byli, to zaczną właśnie tak traktować innych.

Widziałem ten link co zapuściłaś juz obejrzałem cały :) . Film ciekawy, ale styl wypowiedzi podobny jak w filmiku o spisokwej teorii stanów wysadzenia wież i ataku na pentagon.

No proszę, Rupperta też oglądałeś? ;)

Dobry jest film "The Oil factor" - tylko czasem jest problem, żeby nie usnąć ;)

Takie filmy to załatwia szejk jednym telefonem do odpowiedniego człowieka ;).

Wiesz co, daj spokój :) Wiesz jak często ludzie czytający oilpeak.pl mówią, że to propaganda Orlenu? :P

Zdecydowanie nadużywa się słowa "propaganda" - jesteś mainstremem, to propaganda. Prezentujesz niepopularne podejście lub pokazujesz suche fakty - propaganda. Znów tak źle i tak niedobrze :)

La Palma tu żyję.

Link Vault jest spoko.

...Moja niechęć do Arabów wynikła trochę ze zmiany miejsca zamieszkania, akurat osób którzy wyznaja Islam w Manchesterze jest bardzo dużo, widzę jak oni żyją...

Szkoda, że przy tej okazji nie wspomniałeś o tym jaką opinię wyrobili nam kilka lat temu rodacy choćby w niemczech i w skandynawii. Czy uważasz, że niemcy mieli rację wyrażając opinię na temat polaków na podstawie 'jakże reprerentatywnej grupy' naszych rodaków !?

...każdy z nas ocenia sytuacje na podstawie swoich subiektywnych odczuć...

Mając tego świadomość tym bardziej dziwię się Twoim opiniom.

Tolerancji ludziska więcej.. tolerancji !

W takim razie niech się katolicy odpieprzą od islamskiej ropy i powinno się ich odciąć od jej dostaw. Zobaczymy jak długo będą będą robić zanim staną się wojownikami.

No wlasnie zapomnialem dodac ze zostaje kwestia ropy :P bo gdyby nie ta ropa to by dalej wielbladami po pustyniu wody szukali a nie latali z kalachami po ulicach i straszyli pol swiata wojna.

Swiat idzie do przodu nowe leki wynalazki odkrycia a oni leja na caly swiat zyja w lepiankach i mysla ze zawojuja caly swiat.

Pozdrawiam, breja

wl4u3.gif

Mając na uwadze, że połowa świata nigdy ne wykonała telefonu,

A USA reprezentująca 4% ludności świata zużywa 25% zasobów naturalnych,

Gdyby nie było tych mieszkających w tych Twoich "lepiankach", z Ziemi już by dawno nic nie zostało.

La Palma tu żyję.

Link Vault jest spoko.

No wlasnie zapomnialem dodac ze zostaje kwestia ropy ;) bo gdyby nie ta ropa to by dalej wielbladami po pustyniu wody szukali a nie latali z kalachami po ulicach i straszyli pol swiata wojna.

Swiat idzie do przodu nowe leki wynalazki odkrycia a oni leja na caly swiat zyja w lepiankach i mysla ze zawojuja caly swiat.

Wiesz, rodzaj budownictwa jest akurat uzależniony od położenia geograficznego. Koło mnie mieszka sporo Arabów, ale nie ma żadnej lepianki. :P ani żaden z nich nie lata z kałachem. :)

Klasyfikujesz całą rasę ludzką na podstawie ekstremistów. To tak jak ja bym powiedział, że Polacy to pijacy z obdartymi mordami mieszkający na ulicy. Takich trzech akurat widuję codziennie. ;)

Piszę o Arabach bo rozumiem, że o nich właśnie piszesz a nie o wyznawcach Islamu.

Za Erbitem: Więcej tolerancji; i ode mnie więcej pokory, bo gdyby nie kwestia ropy, to by nie byś nie miał komputera ani samochodu i byś jeździł na osiołku. Nie mówiąc już o braku napwych leków i wynalazków.

No dobra ostatni mój post w tym temacie, w kilku zdaniach. Boję się, że wsród tego multum dobrych bogobojnych arabów jest 100 razy więcej osób ( niż analogicznie Europejczyków ) o wybitnie skrajnych poglądach. Rozruchy we Francji nie wzięły się przecież z powietrza i nie mówcie, że to bierze się z biedy. Pracy w Europie jest naprawdę mnóstwo.

Jak słyszę, że kobiety rodzą dzieci tylko po to aby zasilały armie organizacji terrorystycznych, to mnie po plecach przechodzą ciarki. Bo chciałbym aby jeszcze, pokolenie które przychodzi teraz na świat żyło w miarę ludzkich warunkach. :P

...

No cóż - macie różne zdania na ten temat... ale są to ludzie jak wszyscy. Niestety ichniejsza religia jest tak im wpajana do głowy, że każdy innowierca jest gorszy od nich... tak jest prawda i nikt mi nie wmówi, że tak nie jest. Pracowałem w Glasgow u kilku Pakistanczyków i... na temat ameryki nie chcieli ze mną rozmawiać, a jak tylko wkroczyliśmy na temat religii to usłyszałem, że pójdę do piekła - spytałem dlaczego? W odpowiedzi usłyszałem, że dlatego iż nie wierzę w ichniejszego boga... Czyli odrazu wiadomo, że każdy z innej wiary czy religii jest kimś gorszym bo pójdzie do piekła (ichniejszego piekła).

A tak być nie powinno! I dla mnie to była większa obraza niż gdyby narysowali Jezusa z bombą na głowie! Bo uważam, że ważne są ludzkie czyny a nie to w co kto wierzy.

A na zakończenie dodam, że najlepiej by było gdyby nie było żadnych religii, bo są one źródłem nieporozumień i dyskryminacji na punkcie religijnym.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności