Skocz do zawartości

Karykatury Mochameta

beha

Rekomendowane odpowiedzi

...Pracowałem w Glasgow u kilku Pakistanczyków i...

tia... tłumacz trawom..

kilku pakistańczyków (wyrwanych ze swego środowiska naturalnego, borykających się z problemami nie swego świata - w Glasgow) to naprawdę bardzo reprezentatywna grupa.

Najdziwniejsze w tym wszystkim jest to, że oceniacie postępowanie ludzi w zależności od rasy, narodowości, wyznania.. a nie w zależności od tego jakim on jest człowiekiem. To zakrawa na rasizm ! ! ! Włóżcie białe kaptury albo zbudujcie obozy koncentracyjne.. gratuluje świadomości !

• Odpowiedzi 72
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

wydaje mi się, że religia odgrywa za duże znaczenie w życiu ludzi. Powinna ona sugerować ludziom pewne zasady moralności jak się powinno w normalnym życiu postępować.

jest wg mnie najbardziej potrzebna młodym ludziom - dzieciom, przez co mogą oni poznawać zasady postępowania na podstawie przypowieści biblijnych, które uczą dobrego postępowania.

Niestety rola religii poszła w kierunku bardziej ekstremistycznym. Na podstawie naszego podwórka widać, że większość starszych ludzi, którzy ze względu na brak pracy zaczęła przesadnie brać do siebie wiarę zapominając o głownych jej zasadach. Widać to po przykładzie Radia M., TV Trwam oraz po tym co się działo w diecezjio gdańskiej przy osobie "Ojca Prałata"

Niestety nie znam się na Islamie ale zdaje mi się, że sytuacja tam jest podobna. Kilku oprychów zaczęło na chama głosić wyrywki z Koranu zapominając o jego podstawach, ciągnąc za sobą coraz to większą rzeszę ludzi.

Z jednej strony uważam, że Islamiści powinni przymróżyć oko na karykatury, z drugiej strony wydaje mi się, że powinni właściciele gazet przeprosić Islamistów.

A ja jednak jestem pewien, że ekstrmistów islamskich latających a kałachami jest nie 100 ale setki tysięcy razy mniej niż zwykłych ludzi wierzących w Allaha.

tia... tłumacz trawom..

Masz rację. Cieżko jest rozmawiać z kimś na temat, o którym ten ktoś nie ma pojęcia.

Proponuje na początku poznać daną religię, co zajmuje dłużej niż nauka pozycjonwania, a później dopiero wyrażać się na jej temat.

To, że ktoś rozmawiał z Paksitańczykiem (czyli nie Arabem) i ten powiedział tak, bo może akurat Imam w jego meczecie miał taką interpretację, nie znaczy, że taka jest cała religia.

Dodam tylko jeszcze, że prezydentem największego islamskiego państwa od 2001-2004 roku była Megawati Sukarnoputri - kobieta :D

//edit

Kilku oprychów zaczęło na chama głosić wyrywki z Koranu zapominając o jego podstawach, ciągnąc za sobą coraz to większą rzeszę ludzi.

Wcale nie ciągną za sobą coraz większej rzeszy ludzi. Takie pojęcia powoduje nie-znajomość religii i Media. Przeceiż media nie będą opisywały spotkań w centrach islamskich i pokazywali modlących się ludzi, idących do pracy, grających w piłkę z dziećmi, itp...

Media pokazują ekstremistów, bo to się sprzedaje i sprzyja ekonomii.

Kilku oprychów zaczęło na chama głosić wyrywki z Koranu zapominając o jego podstawach, ciągnąc za sobą coraz to większą rzeszę ludzi.

Wcale nie ciągną za sobą coraz większej rzeszy ludzi. Takie pojęcia powoduje nie-znajomość religii i Media. Przeceiż media nie będą opisywały spotkań w centrach islamskich i pokazywali modlących się ludzi, idących do pracy, grających w piłkę z dziećmi, itp...

Media pokazują ekstremistów, bo to się sprzedaje i sprzyja ekonomii.

no tak tylko ze takim zachowaniem mediów liczba ekstremistów może się tylko powiększąć. a nienawiść zwrastać.

Załóżmy że rosjanie to nie jest "bratni naród", mają czarną skórę, zielone włosy i pomarańczowe stopy...

Sytuacja teoretyczna: napadają Polskę, my wtedy chyba będziemy tylko musieli biernie patrzeć co się dzieje, bo odparcie agresji będzie niezbyt poprawnie politycznie tylko będzie wyrazem głęboko zakorzenionego rasizmu. Moje subiektywne wrażenie: do tego zdaje się zmierzać Europa.

...

W poprzednim swoim poście pisałem, że islam u zarania swoich dziejów był jedyna światłą religią, dopuszczającą i nawet zapraszającą do dyskusji czy to religijnych czy to naukowych wyznawców innych religii.

Dzięki islamowi który promował nauke i otwartość na świat dokonano wielu odkryć i pchnieto naukę znacznie do przodu. To tyle w kwestii islamu. Natomiast chyba każda religia przynajmniej z tych starszych wiekiem ma w swoich kanonach niestosowanie przemocy oraz miłość bliźniego oraz niekrzywdzenie tychże bliźnich.

Kiedyś już napisałem przy paru okazjach, że podstawowym kryterium oceny człowieka nie powinna być

1. jego wiara

2. płeć

3. rasa / kolor skóry/ wygląd

4. przynależność państwowa

czy też zainteresowania

Człowieka i ludzi należy oceniać po tym co i jak robią - czyli patetycznie rzecz ujmując - po ich czynach ich sądźcie, po tym jaki dany człowiek prezentuje poziom człowieczeństwa.

I jeszcze bardzo ważna rzecz, czasami trzeba też być bardziej tolerancyjnym dla innych zwyczajów niż nasze bo kultura i jej wartości się czasami diametralnie różnią ale należy szanować inność (w granicach człowieczeństwa oczywiście)

ufff ale pierdykłem moralitet co ? :D

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

ale pierdykłem moralitet co ? :D

ale jakże słuszne jest to co napisaleś !

...napadają Polskę, my wtedy chyba będziemy tylko musieli biernie patrzeć... bo odparcie agresji będzie niezbyt poprawnie politycznie...

Nie odwracaj kota ogonem.

Problem tolerancji to jedno a problem asertywności to drugie !

Beha, tu chodzi o to, że domniemanym źródłem agresji, a idąc dalej, źródłem lęku, jest każdy, kto wygląda inaczej, wyznaje inną religię i mieszka w innym kraju. Co by zrobili Polacy, gdyby po śmierci JP II Arabowie zamiast zdjęcia trumny umieścili sobie karykaturę w gazecie? Naprawdę jestem zszokowany tym, iż tyle osób na tym forum wykazuje taką niedojrzałość myślenia i zacietrzewienie w jednym, uważanym za jedyny właściwy, punkcie. Punkt widzienia zawsze zależy od punktu siedzenia. Nasze państwo prowadziło wojny z sąsiadami, rycerze z kręgu naszej kultury i w imię naszej dominującej religii wyprawiali się do Ziemii Świętej organizując krucjatę, palono na stosach heretyków, ileż było wojen religijnych... Czy tak trudno po tym wszystkim zrozumieć, że podstawą, nie wymagającą praktycznie żadnych nakładów czasu i energii jest uszanowanie poglądów innych osób? Tu nie chodzi o to, która religia, ustrój jest lepsze, ani czy ktoś z drugiego końca świata powinien być mniej czy bardziej religijny... tu chodzi o zwykły, ludzki szacunek dla odmienności. Nigdy wszyscy nie będą tacy sami, a jeżeli ktoś nie może się z tym pogodzić, to proponuję wstąpić do LPR'u lub do organizacji faszystowskich.

Dała matka rozum? To kombinuj.

Nasze państwo prowadziło wojny z sąsiadami, rycerze z kręgu naszej kultury i w imię naszej dominującej religii wyprawiali się do Ziemii Świętej organizując krucjatę, palono na stosach heretyków, ileż było wojen religijnych...

Można by się kłócić która religia była bardziej dominująca w średniowieczu na całym świecie. W XIV XVI wieku Turcy sobie świetnie radzili w podbojach na terenie Europy. Widzisz Hellz wy znowu z drugiej strony zdajecie się zauważać tylko co złego zrobiła Europa reszcie świata... To już rzeczywiście nieważne, bo aby żyć w tym świecie trzeba szanować odmienność i również należy dostrzegać w porę zagrożenie, niektórzy je widzą niektórzy nie. To tak jak z Oil Peak... a pewnego dnia będzie już za późno na ratunek. Przeczytałem gdzieś na forum Kavy, że "Arkę Noego" trzeba zbudować zanim zacznie padać :D

...

Co by zrobili Polacy, gdyby po śmierci JP II Arabowie zamiast zdjęcia trumny umieścili sobie karykaturę w gazecie?

Dokładnie, wyjąłeś mi to z ust.

Niemal każdy człowiek myślący właściwą częścią ciała, po przeczytaniu Koranu dojdzie do wniosku, że Islam jest piękną religią, uczącą miłości, a nie zabijania. Niestety (na szczęście?) garstka ludzi niszczy ten wizerunek - to krzyk bezsilności wobec wykresu, który pokazała Kava. Trudno określać ogół przez pryzmat jednostki - jak słusznie napisał Michał, gdyby było to prawidłowe.

Za Erbitem - więcej tolerancji, za Michałem - więcej pokory i ode mnie - więcej empatii. Jak czułbyś się, gdyby ktoś twierdził że wszyscy Polacy są bezdomnymi (jak taki jeden Polak któremu zrobiłem kilka dni temu kanapki), zapijaczonymi (jak grupa Polaków których dzisiaj mijałem) złodziejami (jak taki jeden prawdopodobnie Polak, który parę tygodni temu buchnął w autobusie portfel mojemu chłopakowi)?

Pozdrawiam, J.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności