Skocz do zawartości

Wyszukiwarka Google i tony spamu!

MichaelDicson

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 32
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Odwieczne pytanie: SEO szkodzi czy pomaga Google?

Zawsze znajdą się tacy, którzy będą twierdzić, że pomaga (ci, co zarabiają na pozycjonowaniu) i tacy, którzy będą twierdzić, że szkodzi (ci, co na tym nie zarabiają). Proste.

Moim zdaniem szkodzi. Daje nieuczciwą przewagę tym, którzy znają słabości algorytmu.

Niektórzy wykorzystują SEO do granic możliwości - przykład podany w tym wątku.

Spam z automatu to chamstwo.

Ja zauważyłem że sporo ludzi ma tu na tym forum linki w stopkach i jakoś nikt na to nie zwraca uwagi, ja nie wiem wy tak zachowujecie się jakby było wszystko w porządku z google, ale ostatnio google schodzi na psy, wartościowe strony sie banuje lub filtruje a śmieci idą w górę. I szczerze moge powiedzieć ze google od grudnia zrobiło z siebie wielkie śmietnisko ze spamem. Te frazy co podałem wcześniej wpisuje bardzo dużo ludzi i nie zdziwił bym się jakby przeszli na inną wyszukiwarkę z powodu tego że nie moga znaleźć szybko tego czego szukają.

Ja jak szukam czasem informacji, chodź by ostatnio na temat mojego tableta, zeszło mi to do około godziny czasu zanim znalazłem porządne forum które znajdowało się na 50 podstronie z wynikami w google, bo pierwsze miejsca to zajmowały takie smieci jak ceneo nokauty i te adresy co wam wyżej pokazywałem, więc o czym tu mowa? Po prostu google to ścierwo a nie wyszukiwarka.

Odwieczne pytanie: SEO szkodzi czy pomaga Google?

Zawsze znajdą się tacy, którzy będą twierdzić, że pomaga (ci, co zarabiają na pozycjonowaniu) i tacy, którzy będą twierdzić, że szkodzi (ci, co na tym nie zarabiają). Proste.

Moim zdaniem szkodzi. Daje nieuczciwą przewagę tym, którzy znają słabości algorytmu.

Niektórzy wykorzystują SEO do granic możliwości - przykład podany w tym wątku.

Spam z automatu to chamstwo.

Dokładnie i zgadzam się z tobą w 100%, dla mnie też to jest chamstwem, mało tego te strony rozsyłają wirusy.

Ja jak szukam czasem informacji, chodź by ostatnio na temat mojego tableta, zeszło mi to do około godziny czasu zanim znalazłem porządne forum które znajdowało się na 50 podstronie z wynikami w google, bo pierwsze miejsca to zajmowały takie smieci jak ceneo nokauty i te adresy co wam wyżej pokazywałem, więc o czym tu mowa? Po prostu google to ścierwo a nie wyszukiwarka.

"Pretensje do garbatego, że ma proste dzieci" wynikające z nieumiejętności posługiwania sie wyszukiwarką google ...

edytowane dla przykładu

tabletc.jpg

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

Tylko powiem ci tak że te funkcje są zbędne dla przeciętnego internauty bo nikt z nich nie korzysta, chyba ci co mają coś pojęcia o wyszukiwarkach i stronach www oraz pozycjonowaniu to z tego korzystają. Ja czasem tylko korzystam z tych opcji ale bardzo rzadko. A z tego co zauważyłem sporo ludzi nawet na te opcje uwagi nie zwraca chodź by liczne grono moich znajomych, oni wpisują w google i ma im się znaleźć.

A jeżeli chodzi o tablet to nie kupowałem tableta od samsunga tylko innej firmy. Po prostu śmieszy mnie to że google tak niby walczy ze spamem ale coś im chyba nie wychodzi, bo zamiast mniej spamu jest go coraz to więcej.

A i jeszcze jedno w google teraz przeważają reklamy w wynikach wyszukiwania jak same wartościowe treści, te linki na żółtawym tle są w moim przypadku są z góry omijane, zresztą nie tylko ja ignoruje te reklamy większość ludzi ignoruje te reklamy kontekstowe.

Tylko że google sugeruje co innego, ostatnio w jakimś wątku czytałem że google sugeruje internautom wpisywanie jak najmniej szczegółowych fraz no to ja nie wiem, np szukam opon tanich do kupienia w Tarnowie, to wpisuje ceny opon Tarnów, albo opony Tarnów i powinno mi się wyświetlać to co chcę znaleźć a tu co ja pacze? Spam od góry do dołu i to regionalki prawie same :D tak było w przypadku wpisania frazy "Kody wot" jak najkrócej przecież o to chyba chodzi dla pracowników googla nie by się nie rozpisywać tak w polu wyszukiwania.

Bardzo mnie dziwi to że wy przyzwalacie na taki spam tworzony przez skrypty i automaty.

Google próbuje problem ze spamem rozwiązać algorytmicznie i jak sam widzisz łatwe to nie jest więc po prostu dla SWOJEJ wygody zacznij korzystać z dodatkowych funkcji wyszukiwarki i nie będziesz cierpieć. Niestety spamu nie da się ot tak wyeliminować a to co tam mówi sobie Google to czasem czysty marketing i tyle, EOT.

gdzieś zaginęła...

Znacie ten matematyczny konkurs o nazwie "kangurek matematyczny"? Jeżeli tak wpiszcie frazę "kangurek 2012 odpowiedzi" pierwsze 2 wyniki sa spoko bo dotyczą tego konkursu ale zobaczcie co dalej się dzieje sam spam. Niema ani jednego serwisu matematycznego w wynikach na pierwszej stronie który by podał wyniki konkursu itp.

Dla mnie to jakaś paranoja w tamtym roku takich rzeczy nie widziałem żeby tyle wyników było zaspamowanych na początku w google.

edit: szkoda polemiki ...

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

bo wyniki nie sa jawne i musisz wyrazić zgode na opublikowanie imienia i nazwiska dziecka - bo ma mniej niż 13 lat.

ja wiem to ale zobacz ze nie ma ani jednego serwisu matematycznego w wynikach, a sporo jest matematycznych stron piszących matematyce i tym konkursie, o to mi chodzi że spam jest na 1 stronie a reszta stron która faktycznie pisze o tym konkursie nie musi podawać wyników to i tak ich nie ma na pierwszej stronie w google.

Bardzo mnie dziwi to że wy przyzwalacie na taki spam tworzony przez skrypty i automaty.

Nie bierz tego do siebie ale w kwesti wartościowania zasobów internetu jest tak, że punkt widzenia zależy od punktu siedzenia i automatyczne treści pobierane np. w formie zajawek publikowanych w serwisie są bardziej wartościowe od bzdur wypisywanych ręcznie przez znaczną ilość internautów ...

edit: szkoda polemiki ...

też powoli dochodzę do takich wniosków - "walka byka z parowozem ....." :D

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

Ja po prostu chciałem zwrócić uwagę na spam, tym bardziej ze google banuje te witryny jak zgłosiłem kilka adresów do googla to na drugi dzień już ich nie było w indeksie, po prostu w tym wątku chodzi mi o to by wytknąć błędy tej wyszukiwarki. W tamtym roku przed zmianami nie spotykałem tych adresów wcale, a w tym ostatnio natykam się na te strony praktycznie codziennie i odnoszę wrażenie że one zaczynają zalewać całą wyszukiwarkę.

A tym bardziej jak widzę że inni lamentują że im strony po banowali lub witryny podostawały filtra, a taki spam jest bezkarny przez algorytm to mnie szlak trafia, bo i moje strony niektóre podostawały filtra mimo tego iż w tamtym roku miały wysoka pozycję i cieszyły się wielka popularnością internautów. Pisałem w tej sprawie do google ale oni jak wiadomo odpowiadają automatem ze to nikt nic ręcznie nie dał nic.

Oceniając trudność frazy, zawszę sprawdzam od którego momentu zaczyna się spam to dobry wyznacznik. Wielki bart gdyby chciał mógłby już dawno pozbyć śmieciowych stron ale z jakiegoś powodu tego nie robi. Wydaję mi się że większość po wpisaniu zapytania w Google jeśli nie znajdzie odpowiedzi w pierwszych 10 wynikach, prędzej zmieni zapytanie niż przejdzie na kolejne podstrony z wynikami wyszukiwań.

Sredcznie Budowlane Zapraszam  Narzedziak24.pl

Oceniając trudność frazy, zawszę sprawdzam od którego momentu zaczyna się spam to dobry wyznacznik. Wielki bart gdyby chciał mógłby już dawno pozbyć śmieciowych stron ale z jakiegoś powodu tego nie robi. Wydaję mi się że większość po wpisaniu zapytania w Google jeśli nie znajdzie odpowiedzi w pierwszych 10 wynikach, prędzej zmieni zapytanie niż przejdzie na kolejne podstrony z wynikami wyszukiwań.

I tu cię zaskoczę bo sporo ludzi idzie dalej po podstronach z wynikami w google, widzę to po tym że jedna z moich stron dostała filtr lub poprostu spadła na 50 pozycję w google na jedną z fraz a ludzie mimo to wchodzą na moją stronę po tej frazie.

Niektórzy może i zmienią formę zapytania, ale co zrobić jeżeli zmieniamy zapytanie a tu nadal te same spamerskie witryny wyskakują tylko trochę w innym ukaładzie? I jest pytanie czy szukać w google czy też przejść do innej wyszukiwarki. Ja posługuję się jeszcze bingiem, bo czego w google nie mogę znaleść to w bingu znajdę. Mnie to martwi tylko to że zauwarzam coraz więcej spamu w wynikach wyszukiwania googla, bo przecież wyszukiwarka ta w Polsce niesie prym z pośród innych wyszukiwarek, a bing na tych zagraniach googla będzie się umacniał.

Przynajmniej takie jest moje zdanie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności