Skocz do zawartości

Działanie tagu cannonical

CoSieDa.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Czy dobrze rozumiem, że tag kanoniczny jest tylko wskazówką dla Google i nie musi być uznawany?

Jeśli na stronie a dodam tag kanoniczny do strony b to czy nie jest tak, że Google nie musi wziąć pod uwagę kanonika?

Mam w serwisie dużo adresów url które mają tag kanoniczny przekierowujący do innego adresu ale ciągle Google indeksuje stare adresy URL.

Czy w takim przypadku robić 301?

Canonical wcale nie działa tak, jak noindex. Strona może być w indeksie.

Moje skromne przemyślenia na temat pozycjonowania próbuję przedstawiać na blogu -> https://blog.karlosky.pl
Osoby zainteresowane współpracą w zakresie SEO zapraszam na stronę www.topmaker.pl oraz https://pozycjonowanie-bialystok.pl

Korzysta i to ostro.

Audytowałem duży serwis z ogłoszeniami który miał duży ruch z grubych fraz, a prawie pusto z długiego ogona. Okazało się że wszystkie podstrony z ogłoszeniami miały błąd w canonicalu który prowadził w kosmos. Po poprawie ruch z ogona w ciągu tygodnia wzrósł o 300% i ciągle rośnie.

Ostatni post na blogu - Po co Ci katalog stron?

if.pl

• 2 tygodnie później...

Google nie zawsze słucha tego co jest w cannonicalu ale bardzo często. Na nowych podstronach rozwiązuje problem w całości. Jeśli dodasz cannonical do wcześniej już istniejącej podstrony to w większości wypadków rozwiąże problem.

Ja się zastanawiam jeśli mam 2 podstrony (duplikat) obie są stare (ponad 3 lata) obie mają podobną liczbę linków wewn. i zewn. to czy dając na stronie b do strony a mam:

- na stronie a moc stron a i b (zyskuję)

czy

- na stronie a moc strony a (tracę moc i wartość zdobytą przez stronę ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności