Skocz do zawartości

Jakiego skryptu katalogu używasz?

piotrek

skrypty katalogów  

91 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jakiego skryptu katalogu używasz?

• CNCat
      10
    • phpLinkDirectory
      6
    • Free PHP Directory
      1
    • QlWeb
      25
    • Easy Directory
      2
    • inny dostępny skrypt - jaki?
      4
    • własnego autorstwa
      15
    • LinksCaffe
      0
    • otwarty.pl mini
      3

Rekomendowane odpowiedzi

Laki, wszystko zalezy od struktury bazy. W katalogach które nie posiadają tabeli relacji / powiązań i dopuszczają więcej identycznych URLi niż jeden jest to możliwe.

W katalogach opartych o tabelę relacji nie jest to dozwolone, dodaje się 1 URL i więcej nie przepuści.

Tabela relacji stosowana m.in. w "otwarty.pl mini" to optymalne rozwiązanie dla wydajności bazy dlatego ją wybrałem.

Zobacz mając 10.000 wpisów a kazdy z nich przyklejony jest do 5 podkategorii. Tabela z wpisami (treść tytułów, treść opisów, słowa kluczowe, urle i inne parametry) ma wciąż 10.000 rekordów, natomiast lekka tabela relacji (same numerki) 50.000 rekordów.

W rozwiązaniu bez tabeli relacji aby osiągnąć ten sam efekt (10.000 wpsiów a każdy z nich w 5 podkategoriach) miałbyś olbrzymią tabelę wpisów składającą się z 50.000 rekordów, gdzie tylko 10.000 z nich to rekordy unikalne.

Mając do wyboru oba rozwiązania w "otwarty.pl mini" zdecydowałem się na tabelę pośredniczącą relacji, co w standardzie wyklucza dodanie dwa razy identycznego URL'a z dwoma różnymi opisami co tak czy inaczej nie dyskfalifikuje z użytkowania "mini" i nie zamyka sprawy...

gdyż to co podałeś:

Np: dodaje wpis w motoryzacja - opony - "opis: opony samochodowe"

ten sam wpis umiesczam w motoryzacja - felgi - "opis: felgi aluminiowe"

najwygodniej pozycjonuje się podstronami, zatem na pierwsze hasło wystarczy dodać twojastrona/opony-samochodowe.html a na drugie twojastrona/felgi-aluminiowe.html :soczek:

Qlweb jak dla mnie jest bardzo prosty w instalowaniu

a szczerze, jest prostszy w instalacji niż "otwarty.pl mini"?

- buduj content metodą drag&drop i łatwo zgarnij SEO backlinki z msDrop

- wideoporadniki jak korzystać z msDrop

a szczerze, jest prostszy w instalacji niż "otwarty.pl mini"?

Jak dla mnie mini i qlweb ... obydwie instalacje sa bardzo proste. W przypadku innych skryptow jakie testowalem instalacja bywala mniej lub bardziej upierdliwa.

Zdecydowanie latwiej instaluje sie mini bo po zakonczeniu nie trzeba dlubac w plikach jak w przypadku qlweba (niczego nie ujmujac qlwebowi).

Jedno czego chyba nigdy sie nie naucze to grzebanie w tabelach w bazie msql i tego sie boje jak ognia :soczek:

...nic nie dzieje się bez przyczyny...

Oczywiście CnCat, mój pierwszy poważny katalog, działa, łatwo się przerabia, ma kilka braków np. czasami nie pokazuje, że wpis juz jest w bazie danych. W Qlweb nie podoba mi się filozofia dodawania stron, trzeba szukać kategorii, włazić, no i nie da się (nie umiem) dodać tego samego wpisu z różnym tytułem.

A moje katalogi to:

Katalog stron - linki bezpośrednie

Katalog firm

Potrzebujesz pomysł na biznes? Zapraszam na największe forum biznesowe w Polsce!

Mnie, w tworzenie własnych skryptów katalogów stron www wciągnął lata temu moduł do phpNuke "Yellow Pages"... na nim zbudowałem swój pierwszy katalog (dziś już niedostępny w sieci). Sam skrypt "Yellow Pages" w wersji pierwotnej dość szybko mnie znudził a potem wręcz zaczął denerwować, a to chyba wystarczające powody aby wziąść się samemu za pracę twórczą :)

Zdecydowanie latwiej instaluje sie mini bo po zakonczeniu nie trzeba dlubac w plikach

o to właśnie chodziło, dochodzi jeszcze masa komunikatów, dzięki czemu ze skryptem powinien poradzić sobie każdy. Sam skrypt instalacji posiada ze 30 alertów wpierających proces ;)

grzebanie w tabelach w bazie msql i tego sie boje jak ognia

nie tylko Ty, wiele osób nie lubi grzebać w mysql, w "mini" kontakt z bazami i tabelami jest zbędny

Oczywiście CnCat, mój pierwszy poważny katalog, działa, łatwo się przerabia

mnie akurat CnCat nie przypdał do gustu po pierwszym uruchomieniu, ale oczywiście do wszystkiego idzie się przyzwyczaić ;)

jako że wersja beta 1.0 jest już dostępna na forum, uzupełniłem ankietę skryptem "otwarty.pl mini" :) mam nadzieję, że zbierze się grono osób zadowolonych z korzystania ze skryptu :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności