Skocz do zawartości

Zasady zlecania optymalizacji

KINIU

Rekomendowane odpowiedzi

przeniesienie hostingu do pozycjonera to pomysł lekko durnowaty bo pozycjonowanie to pozycjonowanie a hosting to hosting. Mam klientów których nie widziałem kawałeczka kody - mimo to dokonałem pełnej optymalizacji ich serwisu. Lista punktów do osoby odpowiedialenej za rpowadzenie serwisu, rozliczenie z efektów i już - czy to takie trudne?. W przypadku dziłające 5 lat na rynku e-commerce klienta biorąc nawet nie małą kasę jestem tylko trybikiem w maszynie która genruje sprzedaż. Oczywiście są stronki-wizytówki i pierdoły, w ich przypadku wyszstko jedno gdzie sobie leżą.

Po dłuższym zastanaowieniu stwierdzam, że przeniesienie hostingu do pozycjonera do bardzo nieuzasadnione ryzyko:

a) istnieje ryzyko wykorzystania naszego serwisu do pozycjonowani ainnych klientów

:D istnieje duża szansa za bany, fitry za linkowanie ze struktyry na tym samym IP (np.:P

c) pozycjoner zna się na pozycjonowaniu nie na hostowaniu wymieńcie mi firmę która ma

dobry hosting i równocześnie dobrze pozycjonuje !?

• Odpowiedzi 32
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
a) istnieje ryzyko wykorzystania naszego serwisu do pozycjonowani ainnych klientów

:P istnieje duża szansa za bany, fitry za linkowanie ze struktyry na tym samym IP

c) pozycjoner zna się na pozycjonowaniu nie na hostowaniu wymieńcie mi firmę która ma dobry hosting i równocześnie dobrze pozycjonuje !?

a) jeżeli przyniesie to wymierny rezultat w postaci wysokich pozycji dla naszego serwisu i najmniejszym stopniu nie wpłynie na wygląd i funkcjonowanie strony, to mnie jako klientowi byłoby bez różnicy

:D dobry pozycjoner takowych nie dostaje, a przynajmniej nie na swoich najważniejszych maszynach, tylko na kontach w USA z allegro za 9,99

c) gdzie pozycjoner trzyma realne zaplecze? Musi mieć do tego potężne serwery, musi mieć administratorów tych serwerów itp. na republice się tego nie trzyma...

Dała matka rozum? To kombinuj.

Hellz właśnie chodzi o to, że nie musze mieć dostępu, wiem co ma być zrobione i to wystarczy. a odpowiednie osoby maja te zmiany wprowadzić. oczywiscie bywają z tym problemy, ale w tym punkcie właśnie wychodiz, czy dla klienta ważniejsze jest pozycjonowanie,c zy zdanie urażonego administratora serwisu. miałem juz przypadki, kiedy administaratorzy tracili pracę w wyniku nie wykonywania zaleceń w sprawie SEO lub ich utrudniania.

Tłumacz każdemy klientowi, takiemu, co ma problemy z wysłaniem maila, że u niego na serwerze nie ma CURL

tłumacz temu samemu klientowi, parę razy w miesiacu, jak obsługiwać pocztę i że to normalne, że czasem przez 5 minut może nie działać

Nie podoba mi się porównanie, o jakim mówisz

To nie chodzi tylko o banki, czy szkoły ( te prywatne się pozycjonują - uwierz ), ale o wiele dużych sklepów internetowych, czy firm miedzynarodowych i ich polskich części serwisów. przykładów jest mnóstwo. myslę, że wiecej niż przykładów dużych firm/serwisów znanych marek, któe przeniosły sie na serwery pozycjonera

Zatrudnienie dodatkowej osoby? Przepraszam, ale ktoś, kto dysponuje liczącym się zapleczem już dawno musi mieć coś więcej, niż tylko kilka wirtualnych kont. I jest to na pewno o wiele tańsze i wygodniejsze w utrzymaniu, niż wiele bylejakich kont. Posiadanie dużej mocy wiąże się nierozłącznie z posiadaniem dużych serwerów.

Zaplecze pozycjonera nie ma tutaj żadnego zwiazku z przenosinami domeny klienta. przynajmniej ja takiego nie widzę. Przecież nie będę budował swojego zaplecza w domenie mojego klienta

wyprzedaż domen. domeny od 300 pln

idziesz na zakupy i po kody rabatowe czy wybierasz gotowanie w domu i potrzebujesz dobry przepis ? ;)

Hellz właśnie chodzi o to, że nie musze mieć dostępu, wiem co ma być zrobione i to wystarczy. a odpowiednie osoby maja te zmiany wprowadzić

Chciałbym zobaczyć informatyka z pierwszej lepszej firmy webmasterskiej, jak męczy się z optymalizacją serwisu. Uważam, że takie prowadzenie za rączke i tworzenie wytycznych jest o wiele bardziej pracochłonne, niż wprowadzenie tych zmian przez osobę wprawioną. Poza tym daje to pewność 100% poprawnego wykonania w każdym elemencie, ciężko jest sprawdzić samemu, krok po kroku duży serwis internetowy i pewnie nie będzie się nikomu chciało tego zrobić w 100%.

Widzę, że różnimy się zasadniczo w tej kwestii i raczej nie osiągniemy wspólnego zdania. Na zakończenie dodam, że nadal jestem i prawdopodobnie zawsze będę zwolennikiem umieszczania pozycjonowanego serwisu na maszynie pozycjonera.

Cóż, każdy ma Swoje podejście i w tym cały urok SEO :P

byłoby bez sensu jakbyśmy wszyscy działali tak samo i w opraciu o wspólne wytyczne :D

wyprzedaż domen. domeny od 300 pln

idziesz na zakupy i po kody rabatowe czy wybierasz gotowanie w domu i potrzebujesz dobry przepis ? ;)

...pozycjonowanie to pozycjonowanie a hosting to hosting....

A hosting to miejsce gdzie jest lub nie ma całej gamy pomocnych dodatków... (np. mod_rewrite na home.pl).

Szkoda, że pozycjonowanie tak płytko rozpatrujecie... podlinkować (też systemami) i już...

Szkoda, że pozycjonowanie tak płytko rozpatrujecie... podlinkować (też systemami) i już...

No własnie jest optymalizacja i optymalizacja i optymalizacja.

W zależności który element się jej wykonuje i jak głeboko się ja wykonuje.

Dla klienta za 600pln miesiecznie z jedną frazą nie warto rozgrzebywać serwisu dokładnie.

Dla klienta za 2500,00pln rusza się sprawę gruntownie bo to przyszłosciowy klient i uzyte techniki z czasem zwrócą się z nawiązką.

I jest pozycjonowanie i pozycjonowanie i pozycjonowanie.

I to tez można tak samo podzielić jak optymalizację.

Jesli przychodzi klient za 400pln to taki towar dostaje jaki pieniadz kładzie.

Pozdrawiam

Ps.Ja szanuje swoją pracę ktoś pracował nad skryptem technologią 3 miesiace potem następne 3 miesiece patrzył jak skrypt się sprawuję a potem buch komuś na hosting. I za dosłownie miesiac zlecający webmaster ma swój skrypt (niby podobny) nie ma mowy ;)

Firmę w Polsce utrzymuje czynną od 1997 roku w Hamburgu od 2008 Roku więc nie robią na mnie wrażenia awatary i linki w stopce. Zajmuje się od zarania początków Black Hat Seo. Mam prawo do zapomnienia. Niech się firma Google zajmie sztuczną inteligencją zanim  Sam Altman ich wyprzedzi :) Moje stare konto https://www.forum.optymalizacja.com/profile/21-kill-bill/  :( boże jaki młody byłem i głupi. Wróciłem i wchodzę z drzwiami nie drzwiami.

Zawszę mowiłem że ludzie dzielą się na:

-tych co jeżdzą samochodami osobowymi

-tych co jeżdżą cieżarówkami

-tych co jeżdzą Tirami

-tych co chodzą na piechotę bo nie lubią prowadzić .nie chcą prowadzić itd

Niby to ta sama praca ale róznych kwalifikacji i doświadczenia potrzeba

Ponadto istnieje podział na ludzi co:

-tych co jeżdzą Trabantem

-tych co jeżdżą Skodą Oktawią

-tych co jeżdzą Chryslerem M300

to w zaleznosci od zamożnosci portfela

A pozycjonowanie i webmasterka to mechanik i lakiernik.

Lakiernik silnika nie zrobi.

Mechanik samochodu nie pomaluje.

Ot i kwinesencja ;)

Firmę w Polsce utrzymuje czynną od 1997 roku w Hamburgu od 2008 Roku więc nie robią na mnie wrażenia awatary i linki w stopce. Zajmuje się od zarania początków Black Hat Seo. Mam prawo do zapomnienia. Niech się firma Google zajmie sztuczną inteligencją zanim  Sam Altman ich wyprzedzi :) Moje stare konto https://www.forum.optymalizacja.com/profile/21-kill-bill/  :( boże jaki młody byłem i głupi. Wróciłem i wchodzę z drzwiami nie drzwiami.

Hellz - szanuję cie ale coraz bardziej z Twoimi wypowiedziamy w tym wątku się nie zgdazam. Nie wiem może chcesz dowartościować zawód, który wykonujemy, jego ważność, czy strategicznośc. Ale tak nie jest. Jesteśmy tylko jednym z trybików w maszynie e-marketingu. I każdy poważny kilent wyśmieje taką propozycję. Nawet Bradzo profesjonalne zaplecze do pozycjonowania nie wymaga serwerów dedykowanych. Mozna nawet obejść się bez VPS'ów - wystarczy kilkadziesią dobrych kont z transferami >20 GB. Ja mam mniej - natomiast moi klienci już mają serery dedykowane - i co mam ich hostować ?

Mało tego rozmawiam z klientem, który strony trzyma u siebie w firmie bo ma je zintegorwane z systemem sprzedaży (wewnętrznym) i co jego tez nam namówić na zewnętrzny hosting (samo rodzielenie baz w tym wypadku to jakieś 30-40 000 zł).

Natomiast przerpowadziałem 2 optymalizacje serwisów, których nie widziałem kawałka kodu - ze 100% powodzeniem. I tu nie chodzi o podejście do pozycjonowania ... po prostu nasza działka to nasza działaka.

Nawet Bradzo profesjonalne zaplecze do pozycjonowania nie wymaga serwerów dedykowanych. Mozna nawet obejść się bez VPS'ów - wystarczy kilkadziesią dobrych kont z transferami >20 GB
Na przykładzie - masz zrobić backup całego swojego zaplecza. Policz, ile czasu zajmie Ci to na 50 kontach wirtualnych, a ile czasu zabierze Ci na 3 dedykach ?

Chcesz dodać nowy system linkujący - ile Ci to zajmie na 50 kontach, ilu na 3 dedykach ?

Nie mówię, że czegoś nie da się zrobić, jednak uważam, że można robić pewne rzeczy zdecydowanie efektywniej robić więcej, szybciej i dokładniej. Bo kto Ci zabroni napisać prosty skrypt w perlu, który podmieni kawałek kodu w kilkuset plikach ? Można to zrobić ręcznie, ale tutaj jest kwestia tego, co chcesz robić... czy pozycjonować, czy bawić się w pierdoły. Działanie firmy, pozycjonera także można optymalizować.

Rozpoczynając wątek pisaliśmy o prostym, typowym pozycjonowaniu, a nie o wyjątkowych klientach, którzy sami mają swoje dedyki i administratorów do nich. Jednak w dalszym ciągu uważam, że dostęp pozycjonera jest niemal niezbędny, gdyby nagle zmieniła się jakaś istotna część algorytmu, a Ty musiałbyś czekać 14 dni roboczych na reakcję webmastera pozycjonowanego serwisu... eh, może mało realna sytuacja, ale nigdy nic nie wiadomo w pozycjonowaniu, tu nie ma pewników.

MRTN

Wywołam burzę ale ok trudno

Mylisz się bardzo ja coś mam pewien skrypt przetestowany skuteczny i nikt nie ma drugiego takiego.(tzn jest pierwowzór kogoś z bardzo starych forumowiczów ale nieważne on sobie tez nie życzy tu tej informacji)

Skuteczność seo wzrasta mi dzięki temu o 50%:)!! Przetestowane sprawdzone.

Napisane w paskudnym języku skomplilowane częsciowo ale kolega z Activewebmedia solution coder powiedział że rozebrał by to w ciągu miesiąca i napisał ponownie.

W zeszłą środę przyjechał Gość z Usa szef jednego z koncernów IT i jak zobaczył to szczęka mu spadła.

Zaproponował pomoc w sprzedazy tego w Usa z Licencją.

A my rozesmieliśmy się.

Tego nie można kopiować dawać na cudzy serwer itd.

Rok pisania czegoś nie pozwala mi na lekkomyslość oddania tego w ręce ( jakiś hosting) itd

Klient ma zawsze u mnie 2 wersje :

a)Wersja A -klasyczna w twoim rozumieniu optymalizacji to może nawet hostować w Pekinie (nic tam takiego niema co nalezy chronić) zwykła optymalizacja

;) Wersja B (jak wybiera wersję B to musi iść do mnie na hosting) -nie ma wyboru!;)

Dostęp do swojej strony ma ale chmody nie pozwalaja kopiować mu tego skrypu) może sobie zdjąc tylko własną stronę

Nie podoba się jest wersja C nic sobie nie wybierze

Wiec upieram się że jest optymalizacja i optymalizacja

Watku nie kontynuję ze względu na moja tajemnice handlową

no to killu zyjemy w dwóch różnych światach - moi klienci dopieszczają swoje serwisy poprawiją kod, integrują bazy danych. A nie oddają cały serwis w ręce jednego człowieka.

W cudowny system nie wierzę - zasłaniają się aurą tajemnicy handlowej możesz sobie pisać dowlone bzdury których nikt nie zweryfikuje - ja mam system o 100% zwięszający skuteczność pozycjonowania bez ingernecji w kod ... ale nic więcej nie powiem bo tajemnica handlowa :).

Nie ma cudownych systemów ani do gry w totka ani do pozycjonowania. W przypadku pozycjonowania można stosowac jednak wiele metod oszukiwania. Wyborazam sobie zaawansowane połączenie cloakingu, sztucznego kontentu, mnożenia treści, badania referersów celem dynamicznego tworzenia nowycego contentu, autopozycjnowania backlinków. To wszystko da się napisać w krócej niż rok i zwiększyć skuteczność nie o 50% a o 200% - mimo to nie zmienia to faktu, że jest to jazda bez trzymanki, w której klient oddaje cały swój serwis w łapy pozycjnoera (badź co bądź pozycjoner to nie jest synonim zaufania).

Pozdrawiam i życzę sukcesów zawodowych.

hellz: O VPS'ach czy dedykach masz rację to zawsze upraszcza. (chociaż google wydaje się ostatnio rozpoznawać host IP).

Mrtn - jak pisałem wcześniej, są dwie filozofie, dwa podejścia do tej sprawy. Ja przedstawiłem swoje, Ty swoje i tyle. Nie dojdziemy do konsensusu, ani nie będziemy organizować konkursu, aby wyłonić najlepsze. Jednak chciałbym osiągnąć jedno: jeżeli pozycjoner mówi, że wymaga przeniesienia serwisu na swój serwer, to nie koniecznie musi to być [ osoba domniemana o popełnienie przestępstwa lub wykroczenia ], bandyta chcący pokraść skrypty, wykorzystać power serwisu do swoich celów i jeszcze zgarnąć dodatkową kasę za hosting. Niektórzy widzą w tym sens, inni nie. I na tym zakończmy tą dyskusję.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności