Skocz do zawartości

Czy google indeksuje treści podmienione za pomocą jquery?

DiD-IT.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Czy google indeksuje treści podmienione requestem za pomocą jquery lub javascript?

Wiele osób w internecie pisze, że są zczytywane. Dużo wypowiada się, że są z tym problemy. Jak jest w rzeczywistości?

Plan mam taki aby w zapleczu wykorzystać skrypt, który łączył by się z moją bazą i podmieniał wybrane teksty za pomocą requesta.

Pytanie jak zczyta to google ? I czy zaliczy to do BLów.

Jak ktoś ma doświadczenie poparte jakimś testem prosiłbym o info.

to już tak trudno sprawdzić kopię tekstową zaindeksowaną w google ??

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

Sprawdź tak jak napisał Beerbant. Moim zdaniem moży być problem z widocznością dla google treści zaciągniętej dynamicznie ajaxem (bo chyba o to Ci chodzi). Tym bardziej że w zależności od różnych warunków pewnie (ale niekoniecznie) zaciągasz różną treść. Z punktu widzenia pozycjonowania unikałbym tego typu rozwiązań. Na stronach które robię, wykorzystuję tego typu rozwiązania np. w panelu użytkownika (który z założenia nie ma być indeksowany przez wyszukiwarki).

Czy google indeksuje treści podmienione requestem za pomocą jquery lub javascript?

nie indeksuje, G nie przetwarza przecież sktyptów JS

poparte testami

Z cyklu "Przysłowia Polskie":
- "We wakacja jak i w wiosnę - Google podskakuje se radośnie."
Mój blog o pozycjonowaniu i nie tylko... Strona firmowa - www.antygen.pl

nie indeksuje, G nie przetwarza przecież sktyptów JS

poparte testami

A to ciekawe, bo w 2011 Matt Cutts przyznał, że Google częściowo indeksuje javascript.

matt-cutts-google11.jpg

Google can now execute ajax javascript indexing

Przykład:

Does Google Follow URL' in JavaScript?

New reality google follows links in javascript

Odnośnie zadanego pytania, to jak najbardziej jestem przekonany o tym, że G indeksuje linki w JS. Pytanie, które należy sobie zadać, to czy te linki mają moc twardych linków, bo zdania są podzielone. Wg mnie tak długo jak linki będą osadzone w html, np divy, nie będzie najmniejszego problemu z ich indeksacją pod kątem SEO.

Przydatne linki:

Seo Browser

Jquery-SEO

Making jQuery SEO Friendly/

jQuery Animations and SEO

https://developers.google.com/webmasters/aj...getting-started

- Jak najdłużej może stać pasztet?

- Całą dyskotekę

A to ciekawe, bo w 2011 Matt Cutts przyznał, że Google częściowo indeksuje javascript.

Bo Matt się nie zna. W przykładzie były też linki, które w kodzie mają zwykły adres z http. Nie o to mi chodzi, w pytaniu chyba także ale nie jestem programistą więc mogę nie rozumieć 100% pytania.

Jedno jest pewne, jeśli skrypt tworzy linki w przeglądarce to Google tego nie zrobi bo nie przetwarza skryptów o czym już pisałem.

Z cyklu "Przysłowia Polskie":
- "We wakacja jak i w wiosnę - Google podskakuje se radośnie."
Mój blog o pozycjonowaniu i nie tylko... Strona firmowa - www.antygen.pl

Bo Matt się nie zna. W przykładzie były też linki, które w kodzie mają zwykły adres z http. Nie o to mi chodzi, w pytaniu chyba także ale nie jestem programistą więc mogę nie rozumieć 100% pytania.

Jedno jest pewne, jeśli skrypt tworzy linki w przeglądarce to Google tego nie zrobi bo nie przetwarza skryptów o czym już pisałem.

"Bo Matt się nie zna" poprawiło mi humor, dzięki :)

Z mojego doświadczenia i z tego co piszą inni na blogach, Google przetwarza "nieskomplikowany" JS - np jakim cudem Google indeksuje komentarze wyświetlane przy użyciu JS(AJAX etc)? Wątpliwości pojawiają się odnośnie sposobu traktowania linków, które nie są "twardo" osadzone w htmlu, bo choć Google podąża za nimi, to niejasna jest kwestia ich wpływu na SEO.

Tak jak napisałem wcześniej, osobiście osadziłbym linki w divach :)

- Jak najdłużej może stać pasztet?

- Całą dyskotekę

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności