Skocz do zawartości

[test]Google, różne IP, ten sam serwer

Diwi

Rekomendowane odpowiedzi

Po prostu host tych 5 adresów IP był taki sam, tak więc coś jednak to musi znaczyć !

to znaczy , że jest skopana konfiguracja dns.

jak nie wierzysz to sprawdź ip chłodnic i katalogu z mojej stopki i powiedz czy to jedna maszyna czy nie.

Z cyklu "Przysłowia Polskie":
- "We wakacja jak i w wiosnę - Google podskakuje se radośnie."
Mój blog o pozycjonowaniu i nie tylko... Strona firmowa - www.antygen.pl

Wyszło mi że to jedna maszyna :)
O widzisz :) na podstawie czego? wpatruję się w te wyniki zapytania i nic nie widzę. Jeśli coś istotnie jest, zakładam, że da się to obejść (jeśli przykład mkanea był niewłaściwy). Z góry przepraszm za "wielki post" ;), ale tak wszystko będzie pod ręką.

host -a www.chlodnice.net

Trying "www.chlodnice.net"
;; ->>HEADER<<- opcode: QUERY, status: NOERROR, id: 7757
;; flags: qr rd ra; QUERY: 1, ANSWER: 1, AUTHORITY: 2, ADDITIONAL: 2
;; QUESTION SECTION:
;www.chlodnice.net.		IN	ANY
;; ANSWER SECTION:
www.chlodnice.net.	86400	IN	A	194.149.88.198
;; AUTHORITY SECTION:
chlodnice.net.		259200	IN	NS	amon.salubris.net.
chlodnice.net.		259200	IN	NS	osiris.salubris.net.
;; ADDITIONAL SECTION:
amon.salubris.net.	171454	IN	A	194.149.88.225
osiris.salubris.net.	171454	IN	A	80.55.83.138
Received 132 bytes from 194.204.159.1#53 in 426 ms[/size]

host -a katalog-stron.gieldagsm.pl

Trying "katalog-stron.gieldagsm.pl"
;; ->>HEADER<<- opcode: QUERY, status: NOERROR, id: 35045
;; flags: qr rd ra; QUERY: 1, ANSWER: 1, AUTHORITY: 3, ADDITIONAL: 3
;; QUESTION SECTION:
;katalog-stron.gieldagsm.pl.	IN	ANY
;; ANSWER SECTION:
katalog-stron.gieldagsm.pl. 3600 IN	CNAME	gieldagsm.pl.
;; AUTHORITY SECTION:
gieldagsm.pl.		86400	IN	NS	dns3.home.pl.
gieldagsm.pl.		86400	IN	NS	dns.home.pl.
gieldagsm.pl.		86400	IN	NS	dns2.home.pl.
;; ADDITIONAL SECTION:
dns.home.pl.		1529	IN	A	212.85.112.66
dns2.home.pl.		1469	IN	A	213.25.47.166
dns3.home.pl.		1451	IN	A	216.93.176.64
Received 167 bytes from 194.204.159.1#53 in 15 ms

host -a 194.149.88.198

Trying "198.88.149.194.in-addr.arpa"
;; ->>HEADER<<- opcode: QUERY, status: NOERROR, id: 20569
;; QUESTION SECTION:
;198.88.149.194.in-addr.arpa.	IN	PTR
;; ANSWER SECTION:
198.88.149.194.in-addr.arpa. 86400 IN	PTR	host198-88.izacom.pl.
;; AUTHORITY SECTION:
88.149.194.in-addr.arpa. 258667	IN	NS	amon.salubris.net.
88.149.194.in-addr.arpa. 258667	IN	NS	osiris.salubris.net.
;; ADDITIONAL SECTION:
amon.salubris.net.	171962	IN	A	194.149.88.225
osiris.salubris.net.	171962	IN	A	80.55.83.138
Received 163 bytes from 194.204.159.1#53 in 30 ms

host -a 194.149.88.199

Trying "199.88.149.194.in-addr.arpa"
;; ->>HEADER<<- opcode: QUERY, status: NOERROR, id: 41614
;; QUESTION SECTION:
;199.88.149.194.in-addr.arpa.	IN	PTR
;; ANSWER SECTION:
199.88.149.194.in-addr.arpa. 86242 IN	PTR	host199-88.izacom.pl.
;; AUTHORITY SECTION:
88.149.194.in-addr.arpa. 259038	IN	NS	osiris.salubris.net.
88.149.194.in-addr.arpa. 259038	IN	NS	amon.salubris.net.
;; ADDITIONAL SECTION:
amon.salubris.net.	171876	IN	A	194.149.88.225
osiris.salubris.net.	171876	IN	A	80.55.83.138
Received 163 bytes from 194.204.159.1#53 in 11 ms

ping -a chlodnice.net

Badanie chlodnice.net [194.149.88.198]

ping -a 194.149.88.198

Badanie host198-88.izacom.pl [194.149.88.198]

ping -a katalog-stron.gieldagsm.pl

Badanie gieldagsm.pl [194.149.88.199]

ping -a 194.149.88.199

Badanie host199-88.izacom.pl [194.149.88.199]

Widac ze oba IP maja ustawiony RevDNS na izacom.pl

Pozdrawiam, breja

wl4u3.gif

i powiedz czy to jedna maszyna czy nie.

Wyszło mi że to jedna maszyna :D

Ok, załóżmy, że tak jest, chodź chciałbym wiedzieć po czym to wnioskujesz.

Aby Ci utrudnić powiedz mi czy te IP

- 194.149.88.196

- 194.149.88.197

- 194.149.88.225

+ te co już podałem to jeden server , tylko pls uzasadnij to bo mnie to ciekawi.

pozdrawiam

Wg mnie te adresy ze stopki obsługiwane są przez rózne maszyny... ale to powiedzmy na 95% (Apache pokazuja rózny czas - BTW admin mógłby uruchomić synchronizację czasu z netu).

Wszystkie adresy sa w Poznaniu.

O tych drugich IP bardzo mało sie mozna dowiedzieć, zdaje się, że nie są to serwery internetowe ale

- 194.149.88.196

- 194.149.88.197

albo są jedną maszyna, albo stoją w jednej serwerowni (budynku.. no blisko siebie :D)

- 194.149.88.225

a to wygląda na osobną maszynę.

Wnioski na podstwie traceroute oraz HTTP respond headers.

[EDIT]Co do czasu serwera... zauważyłem, że na forum mama przesunięty czas o 2 godziny do przodu.. Wy tez tak macie? Oczywiśćie wszedłem w mój profil i przestawiłem sobie czas na GMT, ale świadczy to o tym, że na serwerze forum jest czas obowiązujący w Polsce, więc standardowe ustawienie w profilu na GMT+2 dokłada dodatkowe 2 godziny!!!

Nawet to, że ktos ma DSLa z 4 wolnymi IP nie świadczy o tym , że wszystkie 4 IP są na tej jednej maszynie, bo można je przeroutować na inne serwery, które wcale nie muszą być w pobliżu.

Gdyby Google miało sobie załozyć, ze jesli adres IP rózni sie o 1 to traktuje to jak jedną maszynę, to byłoby to wysoce niesprawiedliwe dla wszystkich udostepniających swoje zewnętrzne IP w swoich sieciach wewnętrznych.

Oczywiscie nie mówię tu o podstawowym błędzie konfiguracji serwera, który na każde swoje IP odpowiada takim samym hostname.

Przy odpowiedniej konfiguracji nie ma mozliwości (chyba) sprawdzenia, czy to jeden komputer, czy kilka, a jesli kilka, to czy stoją obok siebie, czy są w odległości wielu kilometrów od siebie. Nawet można mieć rózne wersja Apacha na jednym kompie i kazdy będzie obsługiwał inne IP.

Ja moje wnioski wyciągnąłem na podstawie pewnych poszlak, ale poszlaki to nie dowody i nie sądzę, aby Google na podstawie takich poszlak było w stanie wydac wyrok - to ten sam serwer - więc osłabienie siły linkowania.

Chociaż z drugiej strony... dlaczego by nie... :D

Można zawsze RevDNS ustawić na nazwę domeny i wtedy nie będzie jak sprawdzić, że to ta sama maszyna.

W przypadku host198-88.izacom.pl i host199-88.izacom.pl obydwa RevDNSy zawierają nazwę izacom.pl, ale mogą być ustawione tak aby jedna nazwa była: chlodnice.net a druga gieldagsm.pl.

Ja zawsze mam ustawoiony ReVDNS na nazwę domeny, która sie pod tym dnsem znajduje i problemu raczej nie mam, mimo tego, że są na tym samym serwerze.

Ja zawsze mam ustawoiony ReVDNS na nazwę domeny, która sie pod tym dnsem znajduje i problemu raczej nie mam, mimo tego, że są na tym samym serwerze.

Bo IMHO RevDNS z punktu widzenia sieci nie jest istotny. Na tych ip jest troszke więcej usług i stronek by ustawić revy pod te dwie domeny.

Ja tak sobie myśle i będę się upierał, że to nie ma znaczenia i google nie wie czy to jeden host czy nie. Bo jak tu było napisane, można mieć innego apacha, rev`a, ip,php itp itd. Myślę, że przy tej ilości stron, jaką google indexuje poróbnywanie tego wszystkiego byłby bezsensownym traceniem mocy obliczeniowej.

Zaraz ktoś jeszcze napisze, że google rozpoznaje fizyczne interfejsy i aliasy ip , hehe, chodź ciekawe ile jest osób na tym forum, które wiedzą jak to można zrobić.

p.s.

I jak tam Diwi ? Czekam na odpowiedź......

Myślę, że przy tej ilości stron, jaką google indexuje poróbnywanie tego wszystkiego byłby bezsensownym traceniem mocy obliczeniowej.

Zgadzam się, a do tego dodam, że według mnie większość rzeczy o które ludzie się martwią i chcą ukryć przed G nie mają miejsca, bo to jest strata mocy obliczeniowej, np. wyszukiwanie tekstu w kolorze tła, lub divów z ujemnymi parametrami top, left, itp. Niekiedy to jest potrzebne do prawidłowego wyświetlenia strony.

Wydaje mi się, że sprawdzanie ReVDNS czy whois itp.. mam iejsce jedynie jak mają podejrzenia o jakaś większą sieć, która sztucznie generuje linki i serwisy.

Wydaje mi się, że sprawdzanie ReVDNS czy whois itp.. mam iejsce jedynie jak mają podejrzenia o jakaś większą sieć, która sztucznie generuje linki i serwisy.

No właśnie, gdzieś tutaj czytałem o kolesiu, który ma 2,5k domen z literówkami. Przecież jakby google sprawdzało whois to jego domeny nie miałby żadnej wartości bo nałożone by były na nie odpowiednie filtry.

Ja wogóle czytam tutaj na forum posty, po których się zastanawaim czy ten kto to napisał wie o co biega w sieciach, servach czy mocy obliczeniowej itp itd. Przecież przy takim indexie jaki ma google, wiele mechanizmów musi być mega uproszczonych bo i milion DC by nie dało rady tego policzyć.

Widzisz, ja napisałem, że:

jak mają podejrzenia o jakaś większą sieć, która sztucznie generuje linki i serwisy.

Podejrzenia mogą mieć jeżeli dostaną np. 1000 spamreportów jednego dnia na jakąś domenę, ktoś z drużyny walki ze spamem wejdzie na tą stronę i zacznie jej się przyglądać i innym domenom linkującym do niej, aż w końcu uruchomi narzędzie do sprawdzania powiązania między nimi.

Niektórzy uważają, że jeżeli się napisze o czymś co *robi Google* to znaczy, że to wykonuje parser do którego są przekazywane dane pobrane przez Googleboty, ale nie zawsze tak jest.

Jeżeli ktoś chce zrobić dobrą siatkę spamu, to napewno powinien wykupić whois privacy i postarać się o różne ReVDNSy dla swoich domen na różnych IP. To niekoniecznie się tyczy *siatki* składającej się z dwóch stron o rybkach akwariowych i drugiej o rybach głębinowych.

Niektórzy uważają, że jeżeli się napisze o czymś co *robi Google* to znaczy, że to wykonuje parser do którego są przekazywane dane pobrane przez Googleboty, ale nie zawsze tak jest.

Święta prawda,

zarówno o tym, że włącza się algo który już dokladniej robi porównanie co gdzi ejak i z kim :D

jak i to że,

to ludziska kasuja stronki i to nie zawsze spam niestety :) albo przynajmniej nie taki co się nadaje na banana :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności